🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Овладяването на държавния Електроенергиен системен оператор

ГЕРБ успешно вписа новото ръководство на ЕСО, в което има още един близък до ЕМУ и Таню Танев човек - адвокатът Александър Тричков

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова успя да осигури на ГЕРБ управленеито на държавните енергийни дружества и след края на мандата.
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова успя да осигури на ГЕРБ управленеито на държавните енергийни дружества и след края на мандата.
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова успя да осигури на ГЕРБ управленеито на държавните енергийни дружества и след края на мандата.    ©  Цветелина Белутова
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова успя да осигури на ГЕРБ управленеито на държавните енергийни дружества и след края на мандата.    ©  Цветелина Белутова
Статията е част от темата за поръчките, които изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е давал на бившата си фирма ЕМУ на Таню Танев. Всичко за това може да прочетете тук.

На 21 май, след серия опити и откази, в Търговския регистър все пак беше вписан нов надзорен съвет на държавният "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Той е резултат от конкурсите, които кабинетът "Борисов-3" задвижи в края на мандата си и освен начина, по който бяха избрани членовете на съвета, съмнения предизвикват и самите избраници.

Паралелно с това старият надзорен съвет в състав само от двама души - Пламен Радонов и Петър Петров, обяви на 14 април конкурс за нов управителен съвет на дружеството. Той все още не е приключил, но е сигурно, че старите членове, сред които и Ангелин Цачев, ще бъдат преназначени. Тук обаче има съмнения, че въпросният конкурс може да бъде обжалван, тъй като решението за него е взето от непълен Надзорен съвет - по закон и по устав той трябва да се състои най-малко от трима членове.

Новите надзорници

Конкурсът за трима представители на държавата в 5-членния надзорен съвет на ЕСО беше обявен от Българския енергиен холдинг на 2 февруари. На 17 февруари пък Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) обяви конкурса за останалите двама членове в съвета, които на теория се водят "независими".

За процедурата на БЕХ бяха получени 7 кандидатури, като до писмен изпит стигнаха пет от тях: Пламен Радонов (настоящ член на НС и бивш главен секретар на СДС), Евден Николов (общински лидер на ВМРО - Стара Загора, неуспял кандидат за член на КЕВР и кандидат-депутат от ВМРО на последните избори), Иван Йотов (бивш дългогодишен директор на ЕСО), Лъчезар Димитров (бивш директор на електропреносната мрежа в ЕСО), както и Георги Наков (с кариера в НЕК). Същите кандидати са допуснати по-късно (на 13 март) и до устния изпит.

Един от недопуснатите кандидати е Петър Петров - настоящ член на Надзорния съвет на ЕСО заедно с Радонов. Мотивът за неговото отстраняване от конкурса е, че не отговаря на изискванията. Но въпреки това Петров ще остане в надзора на ЕСО, тъй като, умишлено или не, за новия състав са подадени само четирима членове за петте места. Така, въпреки изискванията на закона, Петров успява да заобиколи процедурите и да си запази позицията.

При процеса по подбор в АППК допуснатите до писмен изпит независими кандидати са: Илиян Илиев, Пламен Герджиков, Георги Миков, Костадин Попов, Александър Тричков, сегашният служебен министър на енергетиката Андрей Живков, както и Лъчезар Димитров и Георги Наков, които участват и в процедурата на БЕХ за членове на надзора.

До устния изпит не е допуснат само Илиян Илиев. А на 20 април агенцията публикува и списък с номинираните кандидати, в който липсва името на сегашния служебен министър на енергетиката Андрей Живков (възможно е да се е оттеглил от процедурата), както и това на Георги Наков.

Следва известно затишие по казуса, продиктувано от наложения от парламента мораториум върху назначенията на правителството на Борисов. Развръзката настъпи на 17 май, когато за вписване в Търговския регистър бяха подадени новите четирима членове на надзора - двама от конкурса на БЕХ (Пламен Радонов и Евден Николов) и двама от АППК (Костадин Попов и Александър Тричков).

Първоначално длъжностните лица в Агенцията по вписванията отказаха да извършат вписването поради пропуски и неточности и дадоха указания за поправяне на нередности в заявлението. На 19 май, а след това и на 21 май документите са внесени наново (от изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев) и пак има отказ със същата дата, но по-късно (в 18:50 часа) вписването все пак е извършено. "Капитал" изпрати въпроси до Агенцията по вписвания за това как точно се е случило. Оттам обясняват, че след изтичане на тридневния срок за произнасяне по първото заявление (това от 17 май), то е "разпределено на случаен принцип" към друго длъжностно лице, което изненадващо не е открило проблеми и е допуснало вписването.

ЕМУ в действие

Т.нар. независими членове на надзора - Костадин Попов и Александър Тричков, избрани от АППК, са свързани помежду си. Попов е бивш управител на "Терра кредит", а Тричков е съдружник в "Терра холдинг" - собственикът на "Терра кредит", както и едноличен собственик на "Голдън корн" и "Билд пропърти".

И двамата нямат опит в енергетиката и не е ясно защо въобще се включват в конкурса на АППК. Но по-интересното е, че Александър Тричков, също както изпълнителният директор Ангелин Цачев, е изключително близък с търговищката фирма ЕМУ на Таню Танев, която е най-големият получател на обществени поръчки на ЕСО - над 320 млн. лв. за последните години.

От Търговския регистър е видно, че Тричков е имал изрично пълномощно да представлява фирми, които са собственост на ЕМУ и съответно на Танев. Сред тях са "Бест билд инвест" и "Бест билд инвест 2", през които се реализира изграждането на небостъргача "Резиденс 63" в столичния квартал "Манастирски ливади" - запад. Тричков е пълномощник и на "Роса тур" (сега "Хотелски комплекс Белият кон и Рай") на сина на Таню - Георги Танев.

Новият член на надзорния съвет на държавната ЕСО има и преки отношение с ЕМУ. Той движеше инвестиционния проект на фирмата за изграждането на "Логистичен парк Марица" върху близо 150 декара край пловдивското село Костиево, като дори е говорил пред медии по тази тема.

"Капитал" потърси за коментар Тричков на личния му телефон, който е посочен в инвестиционното предложение на ЕМУ за логистичния парк, публикувано на сайта на община Марица. Отговор не беше получен, но малко по-късно от отдела за връзки с обществеността на ЕСО се свързаха с "Капитал", за да изпратим въпросите си по официален път. До редакционното приключване на броя отговори не бяха дошли.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 3

    Незнам защо автора си мисли, че Цачев ще бъде преназначен. В ЕСО друго се говори. Друг ще е Изпълнителен директор...

    Нередност?
  • 2
    ktt1537548982579884 avatar :-|
    Jivko Georgiev
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Иван Йотов

    Нередност?
  • 3
    deh16222048511056457 avatar :-|
    Даниела Василева
    • - 4

    Иван Йотов не беше ли от ГЕРБ,или нещо греша?

    Нередност?
Нов коментар