🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АДФИ ще проверява договорите на Таню от Разбойна с ЕСО за 400 млн. лв.

Министърът на енергетиката Андрей Живков е поискал съдействие от Министерството на финансите

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е поискал проверка на договорите на ЕМУ с ЕСО.
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е поискал проверка на договорите на ЕМУ с ЕСО.
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е поискал проверка на договорите на ЕМУ с ЕСО.    ©  Юлия Лазарова
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е поискал проверка на договорите на ЕМУ с ЕСО.    ©  Юлия Лазарова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Статията е част от темата за поръчките, които изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е давал на бившата си фирма ЕМУ на Таню Танев. Всичко за това може да прочетете тук.

Схемата, по която държавният Електроенергиен системен оператор е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирмата ЕМУ от търговищкото село Разбойна, за която е работил изпълнителният му директор Ангелин Цачев, ще се проверява от Агенцията за държавна финансова инспекция и Министерството на енергетиката. В отговор до "Капитал" служебният енергиен министър Андрей Живков казва, че е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за назначаване на съвместна проверка.

"В съответствие с политиката на откритост и прозрачност на правителството, ще ви информираме за резултатите от нея", пише още министър Живков.

За какво става въпрос

Историята на фирма ЕМУ, чийто собственик е Таню Танев (разкрит и като агент Щокман на комунистическото военно разузнаване) и договорите й с държавната ЕСО будят съмнения не само за конфликт на интереси (конкретно при Ангелин Цачев, който сега възлага поръчки за стотици милиони на бившият си шеф), но и за корупция, нарушени закони и политически чадър. Договорите на ЕСО с ЕМУ например са на много по-високи цени - за едни и същи дейности оскъпяването е с над 47% спрямо офертите на други фирми. А най-притеснителното е, че се подписват без реална конкуренция - по рамкови споразумения, чийто бюджет вече е надвишен многократно.

Всичко това се е случвало под погледа на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ също в Търговище.

Сега пък се подготвя възможност същата фирма да получи наготово и 511 млрд. лв. от Плана за възстановяване, които са предвидени за модернизиране на електропреносната мрежа на ЕСО.

Преди седмица и прокуратурата обяви, че ще започне проверка за "сериозни закононарушения" при разходването на публични средства, включително и европейски, при провеждането на обществени поръчки от Електроенергийния системен оператор. Но засега няма никакви данни в тази посока - нито изземване на документи от държавната фирма, нито претърсване на офисите на ЕМУ или разпитване на хора.

Извън проверките - адвокат Александър Тричков, който е представлява различни фирми на Таню Танев и е движел инвестиционни проекти на ЕМУ, беше назначен на 21 май за член на надзорния съвет на държавната ЕСО. По този начин влиянието на Танев освен през Цачев ще става и през Тричков, с което много от документите по схемата с поръчките биха могли да бъдат най-малкото прикрити.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    Каква красота! ГЕРБ могат да си назначат когото си искат, но действията им ще бъдат наблюдавани на всяка крачка!

    Checks and balances в най-чист вид. Дано продължават така.

    Нередност?
Нов коментар