Авария в българската част на "Турски поток" спря доставките на газ към Сърбия и Унгария

Участък от старата газопреносна мрежа край Ветрино е спрял подаването на руски газ по тръбата, която беше построена през миналата година срещу над 2.5 млрд. лв.

Капитал    ©  Цветелина Белутова

По неизяснени все още причини част от транзитния газопровод на "Булгартрансгаз" за пренос на природен газ към Сърбия, Унгария и Румъния се е разкъсал рано тази сутрин. Аварията е в района на Ветрино, край Провадия, и заради нея е бил спрян целият транзит на газ в посоките север и запад. Към момента преносът към Румъния е възстановен, но за Сърбия и Унгария подаването остава блокирано.

На практика новоизграденият "Турски поток" през България, за който бяха платени над 2.5 млрд. лв., в момента е неизползваем. Самата авария обаче не е по новото трасе, а става дума за тръби, които са част от стария Трансбалкански газопровод, построен в края на 80-те години. Те се използват като свързваща част между новите участъци при турската граница и от Провадия до Киреево при сръбската граница.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че вероятно става дума за изтъняване на материалите. Участъкът последно е бил инспектиран през 2016 г., като изискването за такива проверки е поне веднъж на 10 години. Очаква се екипите на газовия оператор още в рамките на деня да установят какво точно се е случило.

Какъв е ефектът от аварията

Макар официално да става въпрос за проблем по газопреносната мрежа на страната, разкъсаният газопровод не оказва ефект върху снабдяването на българския пазар. Причината за това е, че реално става дума за транзитна тръба, част от трасето на Турски поток" през България, което служи за пренос на руски газ от Турция към Сърбия и Унгария. Точно за това най-засегнати са последните две държави и особено Сърбия, която няма възможности за алтернативни доставки след спирането на транзита на руски газ през Украйна и Румъния.

Ако газовата връзка със Сърбия беше вече изградена, можеше транзитът да се пренасочи временно през нея, така че да няма нарушаване на доставките за западната ни съседка.

"Това няма да засегне очакваните приходи на "Булгартрансгаз" от транзитни такси, тъй като става дума за форсмажорно събитие", обясни още Малинов. Със сигурност обаче ще има разходи по възстановяването на авариралата тръба.

На 23 ноември ще проведе конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да представи възможностите за бизнеса, които предлага преходът към устойчив икономически растеж. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развитието на успешни инициативи за публично-частно партньорство.

Ще бъдат разгледани следните теми: Как да подготвим пътя към икономика с нулеви нетни емисии; Цели на ЕС за неутралност по отношение на климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в подготвени за бъдещето бизнес модели и създаване на условия за устойчив растеж; Внедряване на технологии и подкрепа за иновации в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор

Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за успехи, възможности и предизвикателства

Лектори ще бъдат представители на ЕС, изпълнителни директори и членове на бордове, представители на експертни центрове, лидери от индустриалния сектор, представители на правителството, представители на органите за местно самоуправление

КЪДЕ

Гранд - Хотел Милениум София

Може да се регистрирате и закупите билети от тук.