🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американско ЕРП копае биткойни, за да балансира потреблението на ток

Копачките се включват при излишък на енергия, вместо да се спират електроцентрали

Американската електроразпределителна компания Ameren Missouri (от щата Мисури) е предприела нестандартен ход да оптимизира разходите си и същевременно с това да балансира мрежата, която обслужва. Дружеството, чиито български аналози са ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", използва копачки за биткойни като регулатор на потреблението на ток - при излишък на енергия ги активира, а при недостиг ги спира.

Така се балансира ефективно електрозахранването, но възниква и въпросът дали не се цели да печели паралелно от основната си дейност.

Как работи това?

Ameren Missouri започва да копае крипто през април 2020 г., в момент, когато търсене на енергия е рекордно ниско и електроенергията е сравнително евтина - заради локдауните в началото на пандемията от коронавирус. Копачките са инсталирани в 20-футов контейнер на площадката на въглищната централа Portage Des Sioux.

Уорън Ууд, председател на регулаторните и законодателните въпроси на компанията, заявява, цитиран от американската медия www.eenews.net, че при електроснабдяването има огромни промени в различните часове на денонощието и понякога за секунди е нужно да се осигури електроенергия или да се поеме излишната такава. А точно това може да прави фермата за добив на биткойни.

Според компанията това е процес, който само може да помогне на потребителите и на разпределението на ток като цяло. Мениджърите на Ameren Missouri разглеждат инициативата като научноизследователска, а не като инвестиция в биткойни, чиято цена е силно волатилна, но като цяло нарасна многократно от началото на тази година.

Освен всичко базираната в Сейнт Луис компания заявява, че усилията могат да помогнат за намаляване на въглеродния отпечатък. Идеята е, че по този начин ще може по-ефективно да се използва енергията от слънце и вятър, като се избягва допълнително натоварване на конвенционалните централи.

Фактът, че Аmeren добива биткойни на място в огромен въглищен завод - един от четирите, които ограждат района Сейнт Луис почти, може да привлече интерес и от други енергийни компании.

Защо щатът Мисури е скептичен?

С около 1.2 милиона клиенти Ameren е най-голямата в щата. Първоначално компанията решава да включи разходите за електроенергия за добива на биткойни (около 309 000 киловатчаса, или колкото средното годишно потребление на 40 домакинства) в цените на клиентите си. Компанията обаче оттегля искането си, след като защитник на потребителите от Мисури поставя под въпрос този план, а главният икономист на общината на щата твърди, че ако Ameren Missouri иска да навлезе в спекулативни стоки като криптовалути, тогава трябва да го направи като нерегулирана услуга, изцяло за своя сметка. Както и става след това.

Все още няма коментари
Нов коментар