Биткойн расте в условия на несигурност и бие по доходност традиционните активи

Криптовалутата наближава върховете от май тази година, а само от началото на месеца е с 25% по-скъпа

Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.    ©  Executium
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.    ©  Executium
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на криптовалути се разраства значително от началото на месеца. Само за седмица един биткойн е поскъпнал с над 25%, а цената на етереум се е покачила с над 15%. Интересно е, че тези поскъпвания идват на фона на спад и несигурност на пазарите на акции и облигации, където заради инфлационните настроения инвеститорите продават. За същия период S&P500 е надолу с 0.3%, в една от най-волатилните седмици, която реализира в началото на октомври.

Сред основните причини за покачването в цените на криптовалутите е интересът от инвестиционните среди към сектора, който не стихва. Кенет Грифин, изпълнителен директор на американския хеджфонд Citadel, заяви в интервю за Bloomberg, че компанията му би търгувала и инвестирала в биткойн и криптовалути, ако секторът влезе в някаква регулативна рамка. "Поради липса на регулаторна сигурност относно криптовалутата ние просто не участваме на този пазар днес, каза Грифин. Вярвам, че председателят (на SEC) Генслер е наясно с необходимостта от внимателно регулиране на криптовалутата."

Докъде стигна регулацията

Въпреки че в някои държави регулаторите вече одобриха инструменти като борсово търгувани фондове (ETF), свързани с биткойна (като Канада по-рано през годината), инвеститорите все още очакват "реален" актив, свързан с криптовалутите. Заради волатилната страна на криптовалутите към настоящия момент американската комисия по ценни книжа няма намерение да дава зелена светлина за такъв актив. В началото на октомври SEC отложи решенията за края на октомври на няколко от дузината американски инвестиционни фирми, подали документи в регулатора за формирането на борсово търгуван фонд, свързан с биткойн.

Избраният през април нов председател на американския борсов регулатор Гари Генслър на няколко пъти изрази намерението си да одобри подобен фонд, но само при условие, че е свързан с фючърси на биткойна, а не със самия биткойн директно. Според Генслър по този начин борсово търгуваният фонд ще може да попадне в релугативната рамка на закон от 40-те години на миналия век, който според него предоставя "значителна защита за инвеститорите". За ръст на биткойна тези дни допринесе и изявлението на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслър, че институцията няма да последва примера на Китай, който забрани търговията с криптовалутата.

Председателят на SEC отбеляза, че вече няколко американски взаимни фонда са инвестирали в биткойн фючърси на борсата в Чикаго, но към настоящия момент от дузината компании с подадени документи за американски биткойн ETF само една отговаря на условието за фючърсите - фондът на Valkyrie, (който трябва да бъде разгледан от комисията на 8 декември).

Прогнозите за биткойн

Съвсем нормално е, че с повишаването на цените на критповалутите се повишава и интересът към сектора както от регулатори, така и от инвеститори. Но според някои анализатори криптото е далеч от пълния си потенциал. В началото на годината JP Morgan публикува доклад, в който споделя, че "в дългосрочен план очаква теоретично цената на биткойн да се покачи до 146 хил. долара и пазарната капитализация (на биткойна) да се изравни с инвестициите на частния сектор в злато чрез ETF-и или кюлчета и монети".

Според проучване на Ark Capital пък цената на биткойн ще се покачи от 70 до 100 хил., "ако S&P 500 компаниите инвестират само 1% в биткойн", а ако институциите алокират между 2.5 и 6% от инвестициите си във криптовалутата, цената може да нарасне от 250 до 500 хил. долара за монета, добавят в проучването си от частния инвестиционен фонд.

Все още няма коментари
Нов коментар