🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дръзкият експеримент на Ел Салвадор с биткойн

Латиноамериканската страна от днес приема криптовалутата като официално разплащателно средство заедно с долара

Двадесет години след като замени националната си валута с американския долар, днес Салвадор се превръща в първата страна, където биткойнът е официално разплащателно средство. Стоки, услуги и дори данъци ще могат да се плащат с криптовалутата. По закон вече "всички икономически агенти" са длъжни да приемат биткойн, макар да не се споменават санкции при отказ.

Привърженици на идеята твърдят, че това ще намали транзакционните разходи, което би имало значителен ефект, тъй като входящите парични преводи на мигранти възлизат на почти една четвърт от БВП на страната. Очаква се също въвеждането на биткойна да насърчи включването на повече хора във финансовата система, като към момента около 70% от жителите на Салвадор нямат банкови сметки. Не на последно място, салвадорци ще имат широк достъп до актив с потенциално висока възвращаемост.

Според критиците обаче планът е прибързан и заплашва да доведе до обедняване на жителите на страната при спад в цената на криптовалутата, да повиши разходите за банките и застрахователите, да създаде благоприятни условия пране на пари, както и да рискува цялостната икономическата стабилност. Агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на страната, отчасти поради новия закон. МВФ, който в момента преговаря със Салвадор за нова финансова подкрепа, предупреди, че приемането на криптовалутата би дестабилизирало цените и би поставило под риск финансовата система.

Стив Ханке, професор по икономика в университета "Джонс Хопкинс", смята, че държавата рискува да наруши правилата на международната организация за борба с прането на пари Financial Action Task Force. "Това не е валута, а спекулативен актив. Биткойнът крие голям риск и той ще бъде понесен от данъкоплатците", коментира пред Financial Times Ханке, дългогодишен привърженик на доларизацията в развиващите се страни.

Страната пуска дигитален портфейл и банкомати

Според проучване на Central American University от миналата седмица, цитирано от CNBC, 70% от жителите на страната не одобряват решението, а малцина са тези, които се чувстват подготвени да използват дигиталната валута.

Ден преди официалното въвеждане на криптовалутата латиноамериканската страна купи първите си 400 биткойна за около 21 млн. долара. Това съобщи президентът Букеле в профила си в Twitter и разкри планове за още покупки в бъдеще. Правителството планира до няколко дни да пусне дигитален портфейл, наречен Chivo, като всеки нов потребител ще получи биткойн на стойност 30 долара. Машини, подобни на банкомати, които биват поставяни из страната, ще позволяват на потребителите да обменят биткойн и пари в брой. Освен първоначалното поощрение Chivo ще предлага моментално конвертиране в долари, обезпечено от новосъздаден държавен фонд от 150 млн. долара. Икономисти поставят въпроса дали тази сума е достатъчна и твърдят, че спад в цената на криптовалутата може да създаде напрежение върху фискалните позиции на страната.

В знак на подкрепа много привърженици на криптовалутите символично купуват биткойн на стойност 30 долара - колкото получават новите потребители на управлявания от правителството дигитален портфейл.

Вдъхновението за смелия ход на правителството на Салвадор идва от т.нар. проект Bitcoin Beach в курортното градче Ел Сонте, на 50 км от столицата, където местните и туристите отдавна използват биткойн за ежедневни транзакции.

През последната година цената на криптовалутата се повиши от 10 000 долара до над 60 000, а към момента се движи около 51 000 долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 2
    • + 2

    Ако някой си мисли, че 10 млн долара се носят в брой и затова прането на хартиени пари е по-трудномного се лъже. Надежни схеми са измислени от десетки години с помощта на армия от счетоводители и адвокати и даже бих казал, че е много по-трудно да се разбере точно колко пари има в дадена банкова сметка отколкото в даден портфейл. Обедняване за някой може и да има ако продължим да смятаме богатството в долари, но ако даден човек избере криптовалутата освен ако не стане нещо революционно една ябълка ще струва днес точно толкова биткойна, колкото и утре, защото биткойните ще останат 21 млн освен ако миньори, борси,програмисти и потребители не постигнат консенсус за това, а не някой чиновник да реши, че ни трябват 5 млрд за поредната война или вдигане на пенсиите.

    Нередност?
  • 2
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 1

    2 трилиона долара на година се перат през банки, само 2% от биткойн транзакциите са свързани с престъпна дейност. Да не забравяме и, че биткойн транзакциите са видими за всички.

    Нередност?
Нов коментар