🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийни компании в Европа се обявяват против "недалновидни" правителствени мерки

Според изпълнителните директори решения като непредвидения данък в Испания застрашават зеления преход

Шефовете на европейски енергийни компании, сред които Enel, Orsted, Vattenfall и EDP, ще призоват държавите членки на ЕС да се въздържат от драстични намеси на пазара, какъвто е данъкът върху печалбите на енергодружествата в Испания. Общата позиция е провокирана от спешните мерки, които редица правителства предприемат в отговор на растящите цени на газа и електроенергията. Писмото, което трябва да бъде изпратено до страните и Европейската комисия тази седмица, е подписано от повече от 15 изпълнителни директори. Те предупреждават властите да не прибягват до "недалновидни" решения, които рискуват да подкопаят доверието в пазара и да забавят зеления преход, съобщи Financial Times, цитирайки версия на документа, с която разполага.

В същото време големите енергийни компании в Испания - международната Iberdrola и Endesa, дъщерно дружество на италианската Enel - правят първите си плащания по неочаквано въведения временен данък. Испанското правителство първоначално изчисли, че въз основа на цените миналия месец мярката ще донесе в хазната 2.6 млрд. евро за шестте месеца, през които е в сила. Поради продължаващото поскъпване обаче данъкът може да струва на засегнатите компании повече от 5.5 млрд. евро. Според тях това е "несъразмерно" и "зле замислено".

Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric и инициатор на писмото, смята, че Брюксел трябва ясно да се противопостави на испанския данък, който по думите му противоречи на законодателството на ЕС. Около 20 правителства на съюза вече обявиха планове за спешни разходи за защита на потребителите от растящите сметки, но никоя друга страна засега не е въвела допълнителен данък върху печалбата на енергийните компании. Позицията на Мадрид е, че налогът е в съответствие с правната рамка на ЕС. "Мерките на правителството вземат предвид промяната в цените", каза испански представител.

Компаниите ще оспорват законността на извънредни данъци

Европейската комисия предложи мерки за справяне с високите енергийни цени. На правителствата са препоръчани временни стъпки като данъчни намаления, финансова подкрепа за най-бедните домакинства и увеличаване на капацитета на производство на възобновяема енергия.

Ако всички държави членки предприемат мерки като на Испания, това ще забави или дори ще възпрепятства енергийния преход, каза Руби. Според компаниите печалбите, които са обект на данъка, са илюзорни, тъй като по-голямата част от енергията за тази и следващата година вече е била продадена чрез дългосрочни договори, а не на спот цени - по думите на Руби такъв е случаят с 80% от енергията в Испания. Така дружествата биват принудени да плащат по-голям данък от действителните приходи, които получават, коментира той и допълни, че вероятно ще се търсят възможности за оспорване на законността на мярката. Правните средства на компаниите срещу кралския указ обаче вероятно са твърде ограничени.