Политическите проблеми в Румъния задълбочават енергийната криза

Партийните противоречия се случват на фона на поредната тежка ковид вълна

Николае Чука беше номиниран за премиер, но каза, че ще върне мандата
Николае Чука беше номиниран за премиер, но каза, че ще върне мандата
Николае Чука беше номиниран за премиер, но каза, че ще върне мандата
Николае Чука беше номиниран за премиер, но каза, че ще върне мандата

След като енергийна компания фалира в румънския град Тимишоара, оставяйки хиляди домове и няколко болници без отопление или топла вода, кметът Доминик Фриц отправи строго предупреждение за страната като цяло. "Трудни времена предстоят за всички поради повишаването на цената на газа и тока, написа Фриц във Facebook. Тимишоара беше сигнал за тревога. Необходимо е национално решение."

Но националните проблеми като тези с енергийните доставчици и нарастващата заболеваемост от коронавирус не могат да бъдат разрешени, тъй като Румъния остава затънала в политически борби. От 5 октомври, когато дясноцентристкото правителство на премиера Флорин Читу падна, след като уволнението на министър предизвика напускането на младши коалиционен партньор, Румъния е без твърдо управление. Президентът Клаус Йоханис не успя да назначи наследник на Читу. В момента има обществено негодувание от политическите борби, които се водят на фона на нарастващата здравна криза. Със средно повече от 400 смъртни случая на ден в края на октомври Румъния "допринася" за 40% от всички смъртни случаи от коронавирус в ЕС, пише Financial Times.

В основата на политическата безизходица се смята, че е президентът Йоханис, който според анализаторите е искал да затвърди своя контрол върху правителството чрез маневри в своята Национална либерална партия (PNL). Той помогна на Читу да стане премиер миналата година, след което го подкрепи да замени Людовик Орбан като партиен лидер през септември. Но оттеглянето на подкрепата за Читу като министър-председател принуждава Йоханис да намери нов наследник, който да има мнозинство.

Криза в здравеопазването

Стратегията за борба с коронавируса, следвана от Читу и Йоханис, е критикувана, тъй като Румъния не е била добре подготвена за последната вълна на вируса. От самото начало властите насърчава хората да се ваксинират, но предлагаха малко стимули. С високи нива на недоверие към ваксините милиони румънци решиха да не го направят.

"След май президентът и премиерът започнаха да говорят за ваксинациите в минало време, каза лекарят Октавиан Юрма. Ваксинациите бяха обявени за огромен успех и те казаха, че пандемията е приключила в Румъния."

Служебното правителство прие указ, който прави зелените сертификати задължителни за участие в публични събития. Това, както и масираното отразяване на вълната от заразяване повишиха нивата на ваксиниране. Но кабинетът не успя да наложи ваксини за здравните работници, защото няма парламентарно мнозинство. Сега в страната по-малко от четирима на всеки десет души са напълно ваксинирани.

Здравният министър Влад Войкулеску, който беше уволнен като министър на здравеопазването от Читу през април, когато искаше да приложи ограничения при достигане на инфекциите до определени прагове, казва, че отговорът на правителството е бил твърде "недостатъчен и е дошъл твърде късно".

Енергийна криза

Енергийните страхове представляват допълнителен проблем за правителството. В Тимишоара държавната компания, която доставя парно и топла вода, изпадна в неплатежоспособност след скока на цените на газа. Цените на енергията в Румъния са едни от най-високите в ЕС и могат да се повишат допълнително, каза Капучин Мей от Verisk Maplecroft в скорошен анализ. "Политическата криза, която ще забави ограничаването на цените на енергията и предоставянето на подкрепа за здравната система на страната, вероятно ще изостри вече съществуващите източници на негодувания", казва Мей.

Румъния също трябва да разработи програми за 29.2 млрд. евро от спасителния план на ЕС, който беше одобрен от Брюксел седмица преди падането на правителството на Читу.

Миналата седмица Йоханис предложи бившия генерал Николае Чука да се опита да състави правителство и да получи парламентарно мнозинство, но в понеделник вечерта Чука, застанал до Читу, каза, че ще върне мандата.

На фона на нарастващите страхове от енергийната криза и пандемията, която отнема повече от 3000 живота на седмица в страната, критиците казват, че политиците трябва да оставят различията си.

"Това е трагикомично, каза Хунор Келемен, председател на етническата унгарска партия UDMR. Никой няма доверие на никого. Те се състезават и няма да направят компромис нито за секунда в интерес на страната."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Ше ядат мамалигата студена ...

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Сигурно в румънската преса има същият текст за България. Със сменени имена и малко по-други числа.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Ей, остъргахте го тоя Financial Times от преписване!
    Що не поразнообразите с другия любим обект на цитиране The Economist?

    Нередност?
Нов коментар