🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Кметовете загасиха тока. Сега държавата иска да ги освети с проверки

Акцията на държавната финансова инспекция срещу всички общини, които обявиха икономии, е първият голям сблъсък между старата местна и новата централна власт

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • АДФИ ще влезе във всички общини, които са започнали да правят икономии от тока.
  • Причината е, че според управляващите действията на кметовете са политически, а не толкова икономически.
  • Компенсации за сметките за електроенергия все пак ще има, но след анализ.

"Няма да гасим тока", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на 24 януари пред БНР. Два дни по-късно обаче общината смени мнението си и реши да изгася през лампа по основните артерии, а по главната улица да намали художественото осветление на символите си.

Сега това решение, както и решението на много други общини в страната да гасят лампите си, ще бъде подложено на проверка. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е на подчинение на министъра на финансите, започва спешни одити на общините, които са решили да демонстрират по този начин недостиг на средства. Става дума за над 120 общини, които са взели решение да се откажат от част от осветлението си.

Това стана ясно в сряда от съобщение на обичайно тихата държавна инспекция. Повече от очевидно е, че правителството започва контраакция срещу това, което вижда като саботаж от страна на местната власт, на много места свързана с ГЕРБ.

Разбира се, проблем с високите цени на тока има, но също така има и одобрен механизъм, който да компенсира увеличените разходи и ефектът от него ще се усети само след седмица.

Кой и как ще се проверява

Пловдив най-вероятно ще е начело на списъка на АДФИ за проверки. Общината е втората по големина на бюджета в страната и е логично одиторите да започнат от онези с най-висок бюджет.

Всъщност думите на самия Димитров потвърждават това - сметката за ток на града се била увеличила три пъти, каза той на 24-и, но приведе един от примерите как това може да бъде решено - искане за разсрочване на плащането. Подобни искания например правеха много пъти преди това водните оператори, които прибегнаха до тези инструменти, вместо да спират водата. Още повече че общините с извънредни разходи получиха уверения от държавата, че тези средства ще бъдат покрити с допълнителни субсидии.

Според източници, говорили с "Капитал" при условие за анонимност, проверките сега ще се базират на показателя целесъобразност на разходите за последните няколко месеца и ще проверяват три неща. Първо ще се гледа дали общината е сключила договор за доставка на ток - Столичната община например все още не е и плаща ток от доставчик от последна инстанция, което е значително по-скъпо. Липсата на такъв договор очевидно ще индикира небрежност към разходването на бюджетни средства, след като от доста време е ясно, че в противен случай ще се мине към по-високи сметки.

Вторият критерий за проверка ще е дали общината е кандидатствала по процедури за енергийна ефективност, каквито имаше много отворени за местната власт, или е предприела други мерки за намаляване на енергийния си разход и какъв е бил ефектът от тях.

И на трето място, но не по важност, ще бъде проверката на парите: дали са планирани адекватно разходите за енергия, каква е разликата между бюджетираните и нужните сега пари и дали ограничаването на електроенергията е продиктувано от липсата на средства. Подозрението е, че на много места общината е имала различни възможности, за да избегне спирането, но го е направила въпреки това. Ако подобно нещо бъде установено, то това би било престъпление по служба.

Контраатаката на правителството

До голяма степен е очевидно, че това е агресивен отговор на централната власт срещу местната. Правителството предложи начини за компенсация и явно счита, че кметовете се опитват да правят политически демонстрации.

Кабинетът на Кирил Петков вече одобри схема за компенсации на сметките за ток и газ, която ще се приложи кумулативно с новите фактури. Така през февруари общините, храмовете и социалните домове ще платят много по-ниски сметки.

Енергийният министър Александър Николов посочи в парламента, че нито една община не се е възползвала от възможността да иска помощ от държавата заради тока или спряното осветление.

Активността на депутатите от ГЕРБ и на представителите им в местната власт явно беше координирана, защото в деня, в който въпросът беше обсъждан на заседанието на енергийната комисия в парламента по предложение на народните представители от бившата управляваща партия, кметовете ѝ даваха пресконференции по места, на които обясняваха какви суми плащат управляваните от тях общини за електроенергия и за колко време спират уличното осветление. На самото заседание на енергийната комисия също бяха поканени кметове от ГЕРБ, включително Живко Тодоров на Стара Загора, които да обяснят колко критично е положението със сметките за ток.

С мотива "липса на мерки" на 2 февруари ГЕРБ поиска оставката на председателя на енергийната парламентарна комисия Радослав Рибарски. "Не само правителството не работи. Не работят и комисиите" - коментира заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ. Сега, изглежда, централната власт е склонна да докаже на местната, че доста активно работи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 8

    Кметовете тогава да спрат тока на болниците, парното в детските градини и училищата? Никой не пита как общините ще си плащат разходите за ток. Разбира се за всичко кметовете (които повечето са от ГЕРБ) сега ще са виновни, които саботират добрата промяна, която ни натресохте. Да видим до кога ще минава номера с лошите от ГЕРБ!

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Водещата причина за сегашната инфлацията е само една. Това е критерий, че се развива опростен вид инфлация.
    Днес правителството ползва грешна теза за първична същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени.
    Прилаганият грешен основен метод за емитиране на пари е водещата причина за сегашната инфлацията. Държавната неправилност поразява бедни и богати.
    Централната банка няма капацитет за прекрати инфлация.

    Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Инфлацията е неизбежна последица. Правителството е с качество на ударен самолет.

    Постижимо е устойчиво развитие.
    След прекратяване на лошия основен метод за емитиране на пари е с условия за стабилен обществен прогрес.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 5
    • + 7

    Точно! Крайно време е на герберските кметове да им се покаже къде зимуват раците и да си опичат акъла на предстоящите избори.

    Нередност?
Нов коментар