Нов договор за 20 млн. лв. ще сключи София за доставка на ток за уличните лампи

С нови споразумения са още метрото за 56 млн. лв. и електротранспортът за 23 млн. лв.

Също както общината, така и нейните дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" обявиха поръчките за доставка на електроенергия в края на лятото и са класирали избраните фирми през декември и януари
Също както общината, така и нейните дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" обявиха поръчките за доставка на електроенергия в края на лятото и са класирали избраните фирми през декември и януари
Също както общината, така и нейните дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" обявиха поръчките за доставка на електроенергия в края на лятото и са класирали избраните фирми през декември и януари    ©  Надежда Чипева
Също както общината, така и нейните дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" обявиха поръчките за доставка на електроенергия в края на лятото и са класирали избраните фирми през декември и януари    ©  Надежда Чипева
Текстът е променен на 01.02.2022 г. в 10:20 ч. заради допусната грешка в информацията за стойността на административна такса за обслужване за година поради специфики в методиката за оценка. В тази връзка е публикувано и право на отговор от Столична община.

На фона на скандала с рекордните 73.6 млн. лв за поддръжка на улични лампи, които София плаща на две фирми при разминавания в пъти на цените, общината е избрала фирма и може да заплати прогнозните 20.2 млн. лв за електрозахранването на уличното осветление в следващите три години. За доставката на ток на 21 декември 2021 г. е била избрана "Кумер", като прогнозното количество електроенергия за първите две години от договора е 43 хил. мВтч, а разходите - 13.4 млн. лв. Грубо това прави средна цена на мегаватчас над 311 лева. За сравнение, през последните месеци борсовият ток струва около 400 лв./мВтч, но средната за 2021 г. е 211 лв./мВтч.

Aко сключи договор, София ще плаща единична административна такса за обслужване - по 9 лв./мВтч годишно, а общата цена за целите на класирането е 27 лв (текстът е коригиран на 1.02 в 10:20 ч.). Фирмата, спечелила преди дни доставките на ток в метрото - ЧЕЗ, е предложила 7.30 лв./мВтч. Пред сключването на нови договори за доставка на ток са и общинските дружества "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт".

Как се определя цената

Заложеният в договора с "Кумер" механизъм е следният: цената на енергията се определя според борсовия сегмент "Ден напред" плюс административна такса за обслужване. Което означава, че няма фиксирана тарифа в договора, а тя зависи изцяло от пазара. Това е масова практика напоследък заради волатилността на енергийните цени и несигурността, която имат търговците.

По-важното тук обаче е друго - от 1 юли 2021 г. всички стопански субекти, включително и малките магазинчета, фризьорски салони и кантори, бяха задължени да излязат на свободния пазар на ток. Това важи и за общините и техните структури. Но в регистъра на обществените поръчки няма данни София да е била сключила по-рано договор за доставка на електроенергия по свободно договорени цени. Първият такъв ще бъде този с "Кумер". И вероятно досега общината е плащала най-скъпата цена за електроенергията - от доставчик на последна инстанция (ДПИ). "Капитал" отправи запитване до пресцентъра на общината за това дали по този начин са се случвали доставките, но към момента няма отговор.

Малко закъснели

Също както общината, така и нейните дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" обявиха поръчките за доставка на електроенергия в края на лятото и са класирали избраните фирми през декември и януари. Засега договор е сключил единствено "Столичен електротранспорт" - през последния ден на декември. За изпълнител е избрана ЧЕЗ, която е предложила да доставя електроенергия срещу 23.7 млн. лв., което е с 4 млн. повече от прогнозната сума. Други фирми не са кандидатствали в търга.

"Метрополитен" пък е заложило сумата от 56 млн. лв. за електричество в следващите две години, което ще се доставя пак от ЧЕЗ. Цените отново се формират от борсата плюс надбавка, като в този случай тя е само 7.3 лв./мВтч.

През последните няколко седмици от Столичната община предупреждават, че заради скъпите сметки за ток градският транспорт може да спре, и затова искат помощ от държавата от 178 млн. лв. Оптимизациите обаче са на заден план за управляващите. Противоречието идва от там, че би трябвало основната цел на общината да е да подписва изгодни договори с гаранция за качество, както и да въвежда по-удобен и ефективен градски транспорт, вместо да заплашва, че ще го спира. Това пък може да се случва, ако се оптимизират линии и решенията се взимат на база данни, показващи как пътуват хората, така че хем общината да спести, хем хората да не бъдат лишени от градски транспорт.

Право на отговор от Столична община

На 31 януари 2022 г. в сайта capital.bg беше публикува статия със заглавие "Нов договор за 20 млн. лв. ще сключи София за доставка на ток за уличните лампи". Подчертаваме, че Столична община не е сключила договор по нито една от 22-те позиции за доставка на енергия за нуждите на Столична община. На 21 декември е обявено единствено класирането на комисията, която е оценявала предложенията на участниците по всички 22 позиции. От текста на статията се разбира, че Столична община е сключила договор с фирма "Кумер" ООД, което не отговаря на истината. Не отговаря на истината и твърдението, че "Столична община се е съгласила да плаща сравнително висока административна такса да обслужване". В материала се посочва такса от 28 лв./мВтч., а в ценовите предложения за цитираната фирма е ясно посочено, че административната такса е 9 лв./мВтч. за всяка от трите години на договора. За другата позиция, за която фирмата е класирана на първо място, предложената от тях такса е 9.50 лв./мВтч. за всяка година. Сравнението на такса от 28 лв./мВтч. с такса от 7,30 лв./мВтч. За "Метрополитен" е напълно некоректно и не отговаря на реално подадените оферти. По решение на кмета на Йорданка Фандъкова, във връзка с предложение на министъра на финансите, Столична община ще се включи в централизираната поръчка за закупуване на електроенергия, която се разработва от Министерство на финансите.