🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Имаше спор и по кой точно закон се преценява дали Станислав Тодоров покрива изискванията - по този, който действаше преди 1 февруари, или по новия

Новият председател на КЕВР беше избран с очакван скандал

Според ГЕРБ предложеният от Продължаваме промяната" Станислав Тодоров не отговаря на изискванията на закона

Имаше спор и по кой точно закон се преценява дали Станислав Тодоров покрива изискванията - по този, който действаше преди 1 февруари, или по новия
Статията е допълнена на 10 февруари с изискванията към кандидатите за КЕВР според Закона за енергетиката.

С двучасов спор в парламента беше избран новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Той беше единственият кандидат, предложен от "Продължаваме промяната", но изборът му не мина никак леко. Депутатите от ГЕРБ един през друг си подаваха реплики и дуплики и бавеха избора, включвания имаше и от ДПС, като всички изказвания бяха насочени към биографията на Тодоров и свързаните с нея съмнения на опозицията, че тя не отговаря на заложените в Закона за енергетиката изисквания.

Отговорите на депутатите от "Продължаваме промяната" и коалиционните им партньори бяха по-скоро спорадични. Самият Тодоров излезе на трибуната, след като бе призован многократно от опозицията, но не направи коментар по отношение на опита си и допустимостта си за поста председател на КЕВР. Вместо това той сподели различни факти от житейската и професионалната си биография, както и част от плановете си за развитие на регулатора, а именно - да осигури по-добра цена на електроенергията за вътрешния пазар и да подготви страната за енергийната трансформация. "Искам КЕВР да не е пъдар на участниците на пазара, а да е двигател на промяната", каза Тодоров.

Проблемът е, че ако изборът му наистина се окаже неправомерен, всички решения на КЕВР под неговото ръководство в бъдеще може да бъдат оспорени в съда и това да създаде още по-сериозни проблеми.

Кой е избраникът

Станислав Тодоров е юрист по образование от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър от университета в Будапеща. В енергийната сфера той има опит като мениджър "Продукти" в "Ей и ЕС Юръп сървисис" - до 2015 г. Но именно това се оказа спорно. Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова изтъкна, че въпросното дружество не е лицензиант в енергийния сектор, каквато е самата централа "Ей и Ес Гълъбово", и съответно опитът на Тодоров там няма как да се зачита. Петкова посочи още, че в "Ей и ЕС Юръп сървисис" предложеният кандидат за председател на КЕВР се е занимавал с обществените поръчки, като точно за периода, в който е бил там, има доклад на Сметната палата за нарушение - непроведени обществени поръчки, въпреки изискването за това.

"Аз съм отговарял за всички поръчки на AES и добре знам как такива компании, които са регулирани, провеждат търговете си и като председател на КЕВР ще знам къде да търся възможности за извънредни разходи", каза самият Тодоров.

Спор имаше и по кой точно закон се преценява дали Станислав Тодоров покрива изискванията - този, който действаше преди 1 февруари, или новият. Проблемът е, че кандидатурата на Тодоров е внесена в края на януари, но е разглеждана на 2 февруари. Конкретен отговор така и не бе получен.

Според действащия от 1 февруари Закон за енергетиката "Стаж в областта на енергетиката" е служебен и/или трудов стаж, придобит на ръководна или експертна длъжност:

а) в държавни или общински органи, или органи на ЕС за управление в областта на енергетиката; б) в търговски дружества с предмет на дейност, подлежащ на лицензиране по този закон или съответното законодателство на държава - членка на ЕС; в) в търговски дружества с предмет на дейност в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор; г) в търговски дружества с предмет на дейност, подлежаща на концесиониране по Закона за подземните богатства или съответното законодателство на държава - членка на ЕС, свързани с енергийния сектор;

д) при осъществяване на научна или преподавателска дейност, свързана с управлението на дейностите в енергетиката.

В крайна сметка от "Продължаваме промяната" посочиха, че кандидатите са били проверени за допустимостта им по време на заседанието на енергийната комисия, като решението за това е било взето единодушно, включително и с гласовете на ГЕРБ.

В политически аспект Тодоров е бил преди няколко години в "Да, България", а сега е припознат от "Продължаваме промяната".

И още едно ново попълнение

Народното събрание избра за член на КЕВР Благой Голубарев, който е енергиен експерт от "Има такъв народ". Той също беше единствен кандидат за позицията. Голубарев има 40-годишен стаж в сферата на енергетиката и електроинженерството и е съучредител и първи председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Той ще стане член на комисията с ресор "енергетика".

С тези две назначения управляващите ще получат мнозинство в КЕВР при взимането на решенията. В момента регулаторът е доминиран от хора на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар