🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три пъти по-малки сметки за ток ще получи бизнесът

Това ще се получи от събирането на компенсациите за декември и за януари накуп във февруарските сметки

   ©  Цветелина Белутова

Цялата суматоха около високите цени на тока и газа вероятно бързо ще утихне само след седмица. Тогава потребителите ще получат новите си фактури и ще бъдат приятно изненадани - те ще са близо три пъти по-малки от предишните.

Причината за това е, че най-накрая ще бъде задействана новата схема за компенсации, която правителството одобри преди няколко седмици, но някак остава неразбрана. Именно това неразбиране даде възможност за политически акции, най-вече през управлявани от ГЕРБ общини, които започнаха да спират уличното осветление и да плашат, че ще оставят на студено детските градини и училищата.

Факт е, че през януари никой не получи компенсации, но пък за сметка на това сега такива ще бъдат изплатени накуп. Програма на правителството включва месеците декември и януари, като общата сума ще бъде отразена във фактурите, които започват да излизат през февруари 2022 г.

Така до голяма степен най-тежкият месец в годината за енергийните разходи може да се окаже най-лек - като бъдат получени едновременно субсидии за два месеца накуп.

Какво става с тока

Първоначалното предложението на правителството беше размерът на помощите от декември до март да се изчислява като 75% от разликата между приетата за базова цена 185.59 лв./мВтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на енергийната борса за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена. И реално помощта за тях ще бъде около 129 лв./мВтч. Тази формула ще важи за декемврийските сметки, които дойдоха през януари, но реално ще се изплати през февруари с новите фактури.

Този подход обаче не се хареса на бизнеса заради силно рестриктивния таван. След преговори с премиера Кирил Петков бе решено ограничението да не е 30% от борсовата цена, а твърда сума - 250 лв./мВтч, като се запазва пропорцията от 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв./мВтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред". Този модел ще се прилага за януари, февруари и март. При средна борсова цена 374 лв./мВтч, колкото е за януари, това означава помощ 141 лв./мВтч.

Така грубо може да се изчисли, че ако дадена фирма, например ресторант, е получил сметка 10 хил. лв. за декември (без мрежовите такси, а с тях 12 хил. лв.), компенсацията ще бъде в размер на около 3600 - 3800 лв. Накратко, 1/3 от фактурата.

В действителност обаче намалението, което реално ще усетят потребителите, ще е по-голямо. С януарските сметки, както стана ясно, ще дойде и компенсацията за декември. Което означава, че държавата ще покрие почти две трети от разходите. Или новите фактури ще са три пъти по-малки от предишните.

Ивайло Мирчев, депутат от ДБ

"Правителството подготвя автоматичен механизъм, чрез който ще се компенсира скъпата електроенергия. Целта е при форсмажорни обстоятелства или екстремни цени на електроенергията да се подпомагат засегнатите, без значение дали има парламент или не, който да приеме нужните законодателни промени. Единственото, което трябва да бъде направено при възникването на такава ситуация, е с решение на Министерския съвет да бъде одобрена сумата за компенсациите. Автоматичният механизъм за подкрепа ще бъде вписан в Закона за енергетиката."

Газовият модел

При природния газ схемата за плащане на помощта е малко по-различна. Компенсациите ще бъдат в размер на 50% от разликата между определената прогнозна цена на газа от КЕВР и реалната за съответния месец. В случая прогнозата е за 48.79 лв./мВтч, а реалната за януари бе 133.41 лв./мВтч. Така помощта ще бъде 42.31 лв./мВтч. За декември пък субсидията ще е 26.77 лв./мВтч. А за февруари - при новата цена на газа от 109.88 (с 18% под януарската), субсидията ще е 30.5 лв./мВтч.

"Веднага щом получим нотификация от ЕК, започват плащанията. Идеята ни е компенсациите за природен газ да включват и месец декември", каза Николов. Очаква се такава да бъде получена до дни и още с новите фактури клиентите да получат също кумулативно - за декември и за януари - компенсациите си.

По същия начин се очаква да бъдат компенсирани и топлофикационните дружества, като най-голям дял от средствата по схемата - около 40%, ще отидат към "Топлофикация София", която е най-големият потребител на газ в страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 5

    Топлофикация София не произвежда ли и електроенергия?
    На каква цена я продава?
    Плачат само за високите цени на суровината им.
    А на какви цени продават произведената електроенергия?
    И на кого?

    Нередност?
  • 2
    ralitsa131 avatar :-|
    Ralitsa Ivanova
    • + 1

    Добре де, хора, Вие не получавате ли сметки??? Първо, компенсациите за декември и януари са включени в ЯНУАРСКИТЕ фактури, които да, получават се през февруари! Но това НЕ СА февруарските фактури. Второ, сметките изобщо не са три пъти по-малки! Масово сметките са колкото декемврийските без компенсациите. Ще кажете - ами потреблението е повече. Е, януари не беше особено по-студен от декември и с едни и същи уреди, сметките по фактура, без компенсациите, реално са двойни. С компенсации - с около 1/3, а не три пъти по-ниски!!!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Това с трите пъти по-малки сметки е налудна глупост! И нямам представа защо се пръска тая дезинформация!

    По памет киловатчаса във фактурата ми за януари е 40 ст. Заради компенсациите за декември и януари, които са общо към 23-25 ст/квтч.
    Т.е. цената на доставчика е към 55 ст/квтч.
    Пиша леко наизуст (болестта на Капитал) защото просто не ми е удобно по това време да звъня на счетоводителката, за да ми издиктува цифрите от фактурата от онзи ден.

    Капиталските локуми нямат нищо общо с реалността.

    Нередност?
Нов коментар