🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доставчиците на ток ще получат до дни парите за компенсациите от държавата

Бизнес потребителите ще видят във фактурите си помощта за декември и януари накуп

От тази седмица небитовите потребители на електроенергия започнаха да получават фактурите си за януари, в които са отразени дългоочакваните компенсации за изминалите два месеца накуп. В масовия случай това трябва да намали поне наполовина сумите за плащане и да даде глътка въздух на бизнеса, който през декември и през януари не получи никаква подкрепа за високите цени на тока.

В същото време схемата за подпомагане изправи на нокти доставчиците на електроенергия, които де факто сега правят прихващането на помощта от фактурите, но все още не са получили съответните суми за това от държавата. Така може да се създаде ликвиден проблем за търговците на ток, тъй като реално ще получат много по-малко приходи от клиентите си, но в същото време трябва да продължат да купуват енергия на високите борсови цени.

Официалният краен срок за възстановяване на средствата от Министерството на енергетиката е 31 март 2022 г. По информация на "Капитал" обаче място за притеснение няма и още в следващите дни до края на седмицата всички суми за компенсиране на сметките за ток ще стигнат от държавата до доставчиците. Разбира се, логично беше всичко това да се случи още преди издаването на фактурите, но множеството административни проверки на стотиците хиляди договори явно е забавило процесите. Подобни забавяния всъщност имаше и през есента, при първите субсидии за сметките за ток през октомври и ноември.

Сега предстои подписване на договори за компенсациите за оставащите два месеца от схемата - февруари и март, и търговците на електроенергия настояват за гаранции, че ще получат средствата авансово, преди да бъдат издадени фактурите и прихванати съответните суми. Противното може да застраши дейността им, особено ако цените на тока останат така високи.

Какви са компенсациите?

Според одобрената от правителството схема има таван на помощта в размер на 250 лв./мВтч, но конкретната сума се изчислява, като 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв./мВтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред". При средна борсова цена 374 лв./мВтч, колкото е за януари, това означава помощ 141 лв./мВтч.

За декември обаче действа старата методология, при която таванът на помощта е до 30% от борсовата цена. И в случая, макар средната борсова цена на тока да беше по-висока - почти 430 лв./мВтч, компенсацията е определена на 129 лв./мВтч.

Така грубо може да се изчисли, че ако дадена фирма, например ресторант, е получил сметка 10 хил. лв. (без мрежовите такси, а с тях 12 хил. лв.), компенсацията ще бъде в размер на около 3600 - 3800 лв. за декември и още толкова за януари. Това би трябвало да покрие около две трети от стойността на новите фактури.

През март компенсации ще се получават само за потреблението през февруари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 1

    Белите европейски държави свалят или махат ДДС. Ние пък събираме четири пъти повече ДДС (защото цената на енергията е нарастнал с 400% и ДДС расте). После излизаме с някакви мерки което е уж 75% от разликата на базовата цена 185 лв определена от КЕВР. Резултатът е 325% отгоре плаща пак бизнеса. И след април когато времето се стопли 40% (четиридесет) от бизнеса ще е фалира. Не ми се мисли дори и за туризма с тези хотели какво ще стане. Помещения, складове, търговски помещения с охладители.

    Нередност?
Нов коментар