🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на "А1 България" растат с 12% през 2021 г.

Оборотът достига 1.12 млрд. лв., най-високият от 2009 г. насам

Според телекома основните причини за резултатите е доброто представяне на мобилния и на фиксирания бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти
Според телекома основните причини за резултатите е доброто представяне на мобилния и на фиксирания бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти
Според телекома основните причини за резултатите е доброто представяне на мобилния и на фиксирания бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти    ©  А1 България
Според телекома основните причини за резултатите е доброто представяне на мобилния и на фиксирания бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти    ©  А1 България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"А1 България" отчита по-високи резултати по всички основни показатели за 2021 г., показва отчетът на компанията майка A1 Telekom Austria Group. Приходите са нараснали с 11.7% до 574.1 млн. евро (1.12 млрд. лв.) - най-високите от 2009 г. насам, когато пазарът беше съвсем друг. Нагоре е и печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) - с 13.4% до 218.3 млн. евро (426.4 млн. лв.). Друг основен показател - средният приход от абонат (ARPU) също расте: с 9.1% до 6.5 евро (12.70 лв.).

В отчета на австрийската група се казва, че основните причини за резултатите е доброто представяне на мобилния и на фиксирания бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти. Мобилният сегмент е пораснал с 8.1% до 293.7 млн. евро (573.9 млн. лв.). От Telekom Austria казват, че българският телеком продължава да разширява 5G предложенията си, които да изместят досегашните 4G планове. Мобилните абонати са намалели леко с 0.2% до 3.745 млн. Във фиксирания сегмент, който е пораснал с 14.4% до 150.2 млн. евро (293.4 млн. лв.), най-търсени са били пакетните предложения с телевизия и по-бърз интернет. Абонатите на фиксирани услуги са 1.121 млн., а средният приход от фиксирана линия (ARPL) бележи ръст от 7.9% до 14.8 евро. Най-висок е растежът при продажбите на устройства - 15.9% до 124.1 млн. евро (242.4 млн. лв.).

В отчета на A1 Telekom Austria Group се казва, че през четвъртото тримесечие са се увеличи разходите на компанията заради по-скъпия ток и увеличените лицензионни и други такси за съдържание. "Силният растеж на приходите ни от услуги компенсираха увеличените ни разходи през четвъртото тримесечие", твърдят от австрийската група. В края на 2021 г. от телекома обявиха, че заради растящата инфлация се налага от февруари да индексират месечните абонаментни такси спрямо инфлацията през 2020 и 2021 г. Същото обявиха и от "Теленор", а от БТК съобщиха за увеличение само за 2021 г. Впоследствие Комисията за защита на потребителите забрани на телекомите с довода, че компаниите имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година. А1 и "Теленор" обжалваха заповедта, но съдът не прие възраженията им. В крайна сметка от "Теленор" обявиха, че ще индексират плановете си спрямо само 2021 г. От "А1 България" още не са излезли с официална позиция за решението на съда.

За деветмесечието на 2021 г. резултатите на "А1 България" бяха малко над тези на БТК. Вероятно така ще е и за цялата 2021 г. - компанията майка на БТК United Group все още не е обявила годишния си отчет. Но през 2022 г. със задвижените много покупки (на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет", пловдивската N3 и търновската "Телнет") вероятно бившият държавен телеком ще си върне лидерската позиция.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Значи печалбите им растат с повече от инфлацията за миналата година. За какво вдигнаха цените на хората тогава тази година? Вече няма кой да спре този народ да бъде одран, но си го заслужава!

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 1

    Платен PR материал.

    Нередност?
  • 3
    nyn48646694 avatar :-|
    nyn48646694
    • + 1

    Крайно време е в подобни картелни и монополни сектори като телекоми, хазарт, банки, ВЕИ и пр., генериращи свръхпечалби на гърба на народа и не допринасящи с нищо за обществото, да се въведе и адекватен данък-печалба за гигантите, надвишаващи определени обороти. И с 60% да ги обложиш, пак ще се къпят в пари и ще ги изнасят към чужбина с камиони.
    Да се въведе и извънреден данък-оборот за големите търговски вериги и онлайн търговци - все чужди играчи, задушаващи местния бизнес с дъмпинговите си и картелни практики!

    Нередност?
  • 4
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia
    • - 2

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар