Франция подпомага с 2.1 млрд. евро държавната енергийна компания EDF

Целта е да бъде стабилизиран производителят, който изпитва финансови затруднения заради задържането на цените

Президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция ще построи поне 6 нови реактора през следващите години, като EDF ще отговаря за изграждането и експлоатацията.
Президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция ще построи поне 6 нови реактора през следващите години, като EDF ще отговаря за изграждането и експлоатацията.
Президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция ще построи поне 6 нови реактора през следващите години, като EDF ще отговаря за изграждането и експлоатацията.    ©  Reuters
Президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция ще построи поне 6 нови реактора през следващите години, като EDF ще отговаря за изграждането и експлоатацията.    ©  Reuters

Френското правителство ще вложи 2.1 млрд. евро в държавната енергийна компания EDF, за да преодолее финансовите затруднения и да посрещне разходите за изграждане на нови ядрени реактори. EDF изпитва затруднения поради спад в производството и продажбата на електроенергия под пазарните цени заради опита на Париж да ограничи ръста на цените на електричеството. Финансовият министър Бруно льо Мер заяви, че помощта ще е част от емисия на права на стойност 2.5 млрд. евро, обявена от EDF в петък, чиято цел е да се подобри финансовото състояние на компанията, съобщава Reuters.

Решението на Париж идва, след като компанията обяви, че за изминалата година продажбите й са скочили с 21.6% до 84.5 млрд. евро, а печалбата преди плащане на лихви, данъци и амортизации - с 11% до 18 млрд. евро.

EDF обяви, че прекъсванията на работата в някои от френските ядрени електроцентрали са принудили компанията да намали прогнозите си за производство през 2022 г. Отделно продажбата на електроенергия на по-ниски от пазарните цени ще доведе до допълнителни загуби 8 млрд. евро.

Правителството обяви в началото на годината, че щетите от тези мерки ще бъдат поети от компанията. Въпреки по-тежкото положение от компанията заявяват, че по-високите световни цени на електроенергията ще добавят 6 млрд. евро към печалбата й за тази година.

Представители на компанията заявяват, че емисията за издаване на права е част от плана за финансиране, който ще им позволи да се попълни балансът за тази и следващата година и да се запази рейтингът на дълга й. Изпълнителният директор Жан-Бернар Леви заяви, че в дългосрочен план ще е необходима по-обширна структурна реформа и това ще е водещо в дневния ред на правителството, след като мината президентските избори през април.

Финансовото министерство заяви също, че освен емисията на права ще подпомогне енергийната компания чрез продължаване на политиката си да получава дивидентите си в акции на EDF вместо в пари.

Финансово положение

Този месец президентът Еманюел Макрон обяви, че Франция ще построи поне 6 нови реактора през следващите години, като EDF ще отговаря за изграждането и експлоатацията. Проектът на стойност от 50 млрд. евро е най-голямата френска поръчка на компанията от години, съобщава Financial Times.

В петък компанията заявява, че ще започне нов кръг от продажби на активи през следващите две години, за да набере 3 млрд. евро. Компанията също така планира да предложи възможност на акционерите да получават дивиденти в акции, а не само в брой през тази и следващата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Не трябваше ли преди такива действия да се иска разрешение от ЕК или това не се отнася за тях?

    Нередност?
Нов коментар