🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция изцяло национализира най-голямата енергийна компания

Започна и процесът по смяна на изпълнителния директор на EDF

Френската EDF става изцяло собственост на държавата, като решението едва ли ще предизвика сериозни дебати в страната
Френската EDF става изцяло собственост на държавата, като решението едва ли ще предизвика сериозни дебати в страната
Френската EDF става изцяло собственост на държавата, като решението едва ли ще предизвика сериозни дебати в страната    ©  Reuters
Френската EDF става изцяло собственост на държавата, като решението едва ли ще предизвика сериозни дебати в страната    ©  Reuters
Темата накратко
  • Решението идва като отговор на енергийната криза, обхванала Европа.
  • Очаква се да няма сериозна опозиция на национализирането.
  • Кредиторите се надяват, че това ще сложи край на финансовите проблеми на компанията.

Френското правителство взе решение изцяло да национализира енергийната компания Électricité de France (EDF), обяви министър-председателят Елизабет Борн. До момента 16% от акциите на компанията бяха собственост на инвеститори, като целта е с промяната компанията да се справи по-добро с тежката ситуация, до която войната в Украйна доведе европейския енергиен сектор.

"Извънредната климатична ситуация изисква силни, радикални решения", каза Борн в своя реч в парламента. "Трябва да имаме пълен контрол върху производството и нашето енергийно бъдеще. Трябва да гарантираме нашия суверенитет, изправен пред последствията от войната и предстоящите колосални предизвикателства", добави тя.

Борн не предостави конкретни подробности за плановете на правителството, освен че държавата ще повиши дела си в EDF до 100%. На този етап не е взето решение за срока на операцията, каза говорител на финансовото министерство.

Въпреки това е ясно, че процесът по смяна на изпълнителния директор на компанията вече е започнал. "Трябва да бъде някой, който владее големите индустриални програми... и който има чувство за компромис. С профсъюзите, с Европейската комисия, ще е необходимо всички да намерим компромис относно трансформацията на тази компания", каза министърът на финансите Бруно Льо Мер пред радио Europe 1. Сегашният изпълнителен директор Жан-Бернар Леви критикува решението на правителството да задължи компанията да продава енергията си на по-ниски цени от конкурентите си по-рано тази година. Льо Мер увери френското общество, че смяната му не е директен отговор на забележките, които Леви е отправил към управляващата партия на президента Макрон.

Според експерти решението на френското правителство е първото, но най-вероятното не последното подобно, като те очакват и други големи европейски икономики да направят същото. "Положителен катализатор за напускане на миноритарните акционери в EDF, най-големият производител на ядрена енергия в Европа, идва с потвърждение, че Франция ще придобие дял от 16%, който все още не притежава, и ще национализира компанията. Това предполага, че държавната намеса може да се появи все по-често другаде в ЕС, като се има предвид влошаващата се енергийна криза, за да се осигури непрекъснатост на пазара, да се смекчи инфлацията на разходите и да се стимулират плановете за енергийна сигурност на региона", заяви за Bloomberg Патрисио Алварес, анализатор на BI.

Кабинетът в Германия побърза да приеме законодателство, което му позволява да спаси затруднените комунални компании като Uniper SE. Причината за това решение е същата като във Франция - натискът на Москва върху доставките на газ, който създава проблеми на индустрията и застрашава икономиката като цяло.

Национализирането не е изненада

Пълното държавно превземане на EDF не е изненада, макар и то да не беше част от предизборните обещания на френския президент Еманюел Макрон. По време на кампанията му за преизбиране през март той се обяви в подкрепа на идеята поне част от компанията да бъде национализирана, за да се укрепи френската енергийна независимост и нейната амбиция за нулеви нетни емисии чрез изграждане на нови атомни централи.

Национализирането на EDF е до голяма степен консенсусен ход във френската политика, който вероятно ще доведе до разделяне на долната камара около Макрон, който загуби пълното си мнозинство на парламентарните избори миналия месец. Въпреки това, някои опозиционни депутати, включително лидерът на Републиканската партия в Националното събрание Оливие Марлейкс, предупредиха да не се "демонтира" компанията след нейната национализация. Синдикатите CGT и FO приветстваха плана за национализация, но също така изразиха загриженост, че правителството може впоследствие да съживи план за "демонтиране" на комуналната компания.

Макрон каза по-рано тази година, че EDF ще се нуждае от широка реорганизация и десетки милиарди евро публично финансиране, за да му помогне да построи шест до 14 нови ядрени централи до 2050 г. Новите електроцентрали, заедно с нови вятърни и слънчеви проекти и много амбициозните цели за спестяване на енергия са част от плана на Франция да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

През 2019 г. френското правителство обмисляше изкупуване на миноритарни акционери като част от евентуално преструктуриране, за да помогне за финансирането на удължаването на живота на остарелите ядрени централи на EDF. Тези електроцентрали са произвели 69% от електроенергията в страната миналата година, като една от целите, поставени пред компанията тогава, беше да инвестира повече във възобновяеми източници.

Планът спря през 2021 г. след повече от година дискусии, тъй като Европейската комисия, която проверява предложения, които биха могли да се считат за държавна помощ за компания, поиска по-дълбоко разделяне на различните субекти на EDF в замяна на по-високи регулирани цени за нейната ядрена енергия.

Краят на финансовите проблеми на EDF?

През последните години EDF се бори с различни проблеми, които варират от остаряващия парк от реактори до надвишаване на разходите при изграждането на нови. Проблемите й се изостриха значително от наложеното от правителството ограничение на цените на електроенергията и инвазията на Русия в Украйна, която оскъпява покриването на собствения й дефицит на електроенергия.

Национализацията на EDF най-вероятно ще успокои кредиторите, които са загрижени за нетния финансов дълг на компанията, който достигна 43 млрд. евро в края на миналата година. Очакванията на експерти са той да се покачи още повече въпреки увеличението на капитала от 3.2 млрд. евро през април.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар