Макрон планира изграждането на шест нови ядрени реактора

Целта е това да помогне на Франция да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Макрон заяви, че ще бъдат обсъдени начини за удължаване на 40-годишния жизнен цикъл на съществуващите реактори
Макрон заяви, че ще бъдат обсъдени начини за удължаване на 40-годишния жизнен цикъл на съществуващите реактори
Макрон заяви, че ще бъдат обсъдени начини за удължаване на 40-годишния жизнен цикъл на съществуващите реактори    ©  Reuters
Макрон заяви, че ще бъдат обсъдени начини за удължаване на 40-годишния жизнен цикъл на съществуващите реактори    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон планира изграждането на поне шест нови ядрени реактора в страната през следващите десетилетия като начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Това стана ясно по време на негово изказване в петък относно необходимите мерки за постигането на целите за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Според плана държавният енергиен гигант EDF ще изгради и ще управлява новите реактори. Цената им се изчислява на около 50 млрд. евро в зависимост от условията по финансирането, пише Financial Times.

Макрон допълни, че страната ще трябва да разработи и проектите си за възобновяема енергия възможно най-бързо, особено тези за слънчева и вятърна енергия. Франция ще цели да увеличи соларните си мощности десетократно до 2050 г., както и да вкара в експлоатация 50 офшорни вятърни ферми на фона на нито една в момента.

Проучвания за още осем реактора

Държавата, която държи 84% от EDF, ще осигури финансирането на реакторите, тъй като енергийната компания е дълбоко задлъжняла. Макрон увери, че "държавата ще действа отговорно, за да гарантира финансовата стабилност на EDF".

Строителството се планира да започне през 2028 г., като първият нов реактор ще заработи до 2035 г. Френският президент посочи, че ще се проведат проучвания за евентуалното изграждане на още осем реактора.

Политически завой за Макрон

Макрон заяви, че ще бъдат обсъдени начини за удължаване на 40-годишния жизнен цикъл на съществуващите реактори до над 50 години. В момента във Франция има 56 работещи реактора.

Новият инвестиционен план засилва ангажимента на страната към ядрената енергия, която произвежда около 70% от електричеството във Франция. Това бележи съществен политически завой за Макрон, който, макар да е поддръжник на френската атомна индустрия, затвори една остаряла електроцентрала през 2020 г. и обеща да намали дела на електричеството от АЕЦ в енергийния микс на страната.