🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската EDF може да загуби до 8.4 млрд. евро от задържането на енергийните цени

Компанията ще увеличи продажбите на ядрена енергия в опит да компенсира щетите

Мениджмънтът на компанията все още няма пълна оценка за въздействието върху оперативната печалба и оттегли своите предвиждания за нетния дълг и печалбата за 2022 г.
Мениджмънтът на компанията все още няма пълна оценка за въздействието върху оперативната печалба и оттегли своите предвиждания за нетния дълг и печалбата за 2022 г.
Мениджмънтът на компанията все още няма пълна оценка за въздействието върху оперативната печалба и оттегли своите предвиждания за нетния дълг и печалбата за 2022 г.    ©  Reuters
Мениджмънтът на компанията все още няма пълна оценка за въздействието върху оперативната печалба и оттегли своите предвиждания за нетния дълг и печалбата за 2022 г.    ©  Reuters

Френската компания EDF може да понесе щети до 8.4 млрд. евро, тъй като ще трябва да плати сметката от правителствените мерки за защита на потребителите от покачващите се цени на електроенергията. Това ще накара компанията да промени очакванията си за финансовите резултати през тази година. Групата, в която мажоритарен собственик е държавата, ще трябва да увеличи количествата ядрена енергия, която продава на трети страни на фиксирана цена, която в момента е доста под пазарните, обявиха от френското министерство на енергетиката и околната среда. За да смекчи удара, тази определена цена ще бъде леко увеличена до 46.2 евро за мегаватчас от сегашните 42 евро. Но мярката, заедно със замразяването на повишаването на тарифите, все още може да струва на EDF между 7.7 млрд. и 8.4 млрд. евро на базата на пазарните цени през декември и януари, съобщиха от компанията.

Мениджмънтът все още няма пълна оценка за въздействието върху оперативната печалба и оттегли своите предвиждания за нетния дълг и печалбата за 2022 г., съобщава Financial Times. "Групата ще обмисли подходящи мерки за укрепване на структурата на баланса си и всякакви мерки за защита на интересите си", каза EDF.

Досега Франция не усети част от ценовите скокове, наблюдавани в други страни в Европа, тъй като цената на газа не скочи толкова отчасти поради ядрена енергия, произведена от EDF. Правителството обеща покачването на цените на електроенергията да е 4% за потребителите през 2022 г. - доста под 35-процентното увеличение, което е било на път да се приеме към февруари, казват министрите. Но цената на този ход до голяма степен ще бъде платена от силно задлъжнялата EDF.

Компанията също така понижи прогнозата си производството на ядрена енергия, след като удължи периода на прекъсване на пет от реакторите си във Франция. Те в момента се инспектират за проблеми със заваряването.

EDF едва ли ще може да понесе значителни загуби дълго време, след като компанията в момента има 41 млрд. евро задължения. Освен дълга, на компанията й предстоят инвестиции по поддържане на сегашни реактори и системи, тъй като немалка част от тях са на сериозна възраст. Според швейцарската банка UBS, за да удължи живота на 80% от реакторите си с 20 години, компанията трябва да вложи над 100 млрд. евро. Изграждането на новите малки модулни реактори, които в края на миналата година се разбра, че ще бъдат основата на енергийната политика на Франция в следващите години, също ще изискват големи инвестиции. В случай че Европейският съюз представи субсидии за изграждането на ядрени централи, то голяма част от притесненията на EDF ще намалят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Нали е държавна?! Какъв е проблемът?

    Нередност?
  • 2
    xyl1462697396496341 avatar :-|
    Lubomir Gavrilov
    • + 2

    Мда ... Интересно, само преди избори ли цените на електричеството трябва да се блокират ? България е в подобна ситуация, с АЕЦ Козлодуй.
    Кой казваше, че ЕС "не разрешава" цените да се блокират, защото трябвало да се търгуват на борсата. А защо Франция търгува на борсата само малка част от произведеното електричество ? Защо ЕДФ продава електричество на фиксирани цени ?

    Нередност?
Нов коментар