🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската енергийна група EDF предвижда още по-ниска печалба през 2022 г.

Причините са проблеми с реакторите на компанията и таванът на цените на енергията, наложен от правителството

Френската енергийна компания EDF коригира драстично очакванията си за 2022 г. - загубите стават все по-големи.
Френската енергийна компания EDF коригира драстично очакванията си за 2022 г. - загубите стават все по-големи.
Френската енергийна компания EDF коригира драстично очакванията си за 2022 г. - загубите стават все по-големи.
Френската енергийна компания EDF коригира драстично очакванията си за 2022 г. - загубите стават все по-големи.

Френската енергийна компания EDF рязко влоши прогнозата си в резултат на по-ниското производство на ядрена енергия и правителствените мерки за ограничаване на сметките за електроенергия. Групата заяви, че сега очаква въздействие от 26 млрд. евро върху основната печалба тази година при последни предвиждания за 19 млрд. Контролираната от държавата енергийна група е изправена пред прекъсвания на работата на няколко реактора във Франция, тъй като инспектира възможни дефекти на тръбопровидите. Това ще доведе до намаляване на производството до най-ниското ниво от много години в момент на скок на цените на енергията в резултат на войната на Русия в Украйна. Френското правителство също така накара EDF да поеме разходите, след като ограничи нарастването на сметките за енергия тази година. Групата трябва да продава повече от ядрената си енергия на дистрибутори като TotalEnergies на фиксирана цена, доста под цените на едро. Идеята е да се ограничи увеличението на цените на електроенергията в страната, като желанието на властите е то да не надминава 4%.

През януари финансовият министър Бруно льо Мер предупреди, че ако правителството не беше взело подобни мерки, скокът в цените на енергията би бил огромен. Според него в случай, че EDF не беше задължена да продава енергия на по-ниски цени, ръстът би бил над 35%.

EDF обяви, че правителствено постановление от 11 март потвърждава, че компанията вече ще трябва да продаде 120 тераватчаса на конкуренти. Това е увеличение от 20 тераватчаса в сравнение с първоначално обявените обеми, които трябваше да се продадат на по-ниски цени.

Цената, която правителството избра за енергията, произведена от EDF, е 46.2 евро. Това е значително под реалните производствени разходи за компанията, а сравнението с пазарната цена е още по-тежко - в началото на януари, когато решението беше обявено, мегават час електроенергия се продаваше за над 100 евро.

Целта на компанията относно съотношението между нетния дълг и оперативната печалба за 2023 г. остава непроменена - 3%. Въпреки това държавната група предупреди, че това може и да не се изпълни, като главната причина е въздействието на войната в Украйна върху енергийните пазари.

Нов тип реактори

Миналия месец френските власти заявиха, че ще инжектират над 2 млрд. евро в EDF, за да се облекчи финансовото положение на компанията. Това все още обаче не се е случило.

Новините идват във важен за компанията момент, тъй като тя се подготвя за внедряването на нов тип реактори, които да са центъра на развитието на ядрената енергия във Франция. Новият тип реактори се казва European Pressured Reactor (EPR), а първият подобен е в употреба от декември 2018 г. Първият подобен реактор в Европа - този в Олкилуото, Финландия, започна дейност в края на миналата седмица, след като това се отлагаше от около година.

Президентът Еманюел Макрон каза тази година, че Франция ще се стреми да удължи живота на възможно най-много от старите 56 реактора в страната до над 50 години. Той също така потвърди плановете за изграждане на най-малко шест нови подобни реактора през следващите години, а очакванията са те да струват около 52 млрд. евро.