🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само за ден ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 109 млн. лева

Миналата седмицата нямаше интерес към електроенергията на централата въпреки по-ниските тогава цени

Държавната централа работи с почти пълна мощност през последните месеци.
Държавната централа работи с почти пълна мощност през последните месеци.
Държавната централа работи с почти пълна мощност през последните месеци.    ©  Цветелина Белутова
Държавната централа работи с почти пълна мощност през последните месеци.    ©  Цветелина Белутова
Статията е коригирана в 15:30 ч. на 23 февруари

Противно на пазарната логика, държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да продаде голямо количество електроенергия на по-висока цена, след като миналата седмица интерес почти нямаше. В случая в два отделни търга вчера дружеството пласира над 300 хил. мВтч срещу общо 109 млн. лв.

Едно от обясненията за промяната в нагласите на пазарните участници е ситуацията в Украйна. Докато на 17 февруари, когато се проведоха предишните търгове на ТЕЦ-а, все още имаше надежда за мирно разрешаване на споровете между Русия и НАТО, то на 22 февруари действията на Москва и санкциите на Запада очертават друго бъдеще в енергийния сектор.

Заради опасения за повишаване на цените на газа, а оттам и на тока, фючърсите на електроенергията за март на европейските борси се повишиха с 15%. За второто тримесечие пък поскъпването е с 5-10%.

Какво се случи

Миналата седмица ТЕЦ "Марица-изток 2" беше обявил два търга за електроенергия - единият за доставка на 100 мегавата базова мощност през март или общо 74 300 мВтч при начална цена от 344.02 лв., а другият за същата мощност от 100 мегавата, но за периода от 1 април до 30 юни, или общо 218 400 мВтч при начална цена от 325.2 лв.

За сравнение, към този момент средната борсова цена на тока беше 391.1 лв./мВтч. Но въпреки че офертите на ТЕЦ "Марица-изток 2" бяха с 15-20% по-добри от пазарни условия, нямаше купувачи за цялото предлагано количество. В първия търг - за доставките през март - бяха продадени едва 48 мегавата мощност (35 664 мВтч) при цена от 344.77 лв. А по втория - 60 мегавата мощност (131040 мВтч) при цена от 325.93 лв. Общите приходи от сделките са 55 млн. лв.

На 22 февруари обаче ситуацията е коренно различна. За доставките през март централата предложи 134 мВт (99562 мВтч) на цена 333.31 лв. и ги продаде всичките за средно 359.96 лв. Приходите от това са 35.3 млн. лв. В търга за второто тримесечие офертата беше като предишната - 100 мегавата базова мощност, но този път цялото количество бе пласирано, при това на средна цена от цена от 337.73 лв./мВтч, или с близо 10% над тази от 17 февруари. Постъпленията в държавното дружество от този търг са 73.7 млн. лв.

Кои са купувачите

Според данните на Българската независима енергийна борса списъкът на купувачите е доста дълъг, което е още едно доказателство за промяна в нагласите на пазара. Сред търговците, сключили сделка с ТЕЦ-а, са такива, които работят и на външни пазари - Alpiq Energy SE, AXPO Bulgaria, Danske Commodities, Holding Slovenske Elektrarne, MET Energy Trading Bulgaria, GEN-I, Energi Danmark, Holding Slovenske Elektrarne. Но също и български играчи като ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про, "Енерджи МТ", "Енерджи маркет глобал", КЦМ, "Лукойл Нефтохим", "Токи Пауър", "Прокат" и "Синергон Енерджи".

Кой точно търговец колко енергия е взел няма как да се каже - борсата публикува само имената на участниците в търга. Интересно е обаче това, че в предишните търгове имаше условие един кандидат да може да купи максимум 10 мегавата мощност. Сега таванът е вдигнат на 30 мВт. Което означава, че количествата може да са купени само от няколко играча.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 1

    Интересното от купувачите че фирми от Дания и шведцарската met от 170 евро да купиш 10 мвч? При предположение че в Дания енергията върви между 30-100 евро. На кого продаваш този скъп ток?

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 4

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":
    Най-вероятно на Германия. Това общо взето потвърждава, че теменужкината борса си е чиста спекулация.

    Нередност?
  • 3
    lcj441103717 avatar :-|
    lcj441103717
    • + 2

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    при едно рязане на доставките на газ за ЕС в Германия цената на тока ще отиде в небесата, понеже имат газови мощности да изравняват ВЕИ-тата. Не че не си спират сами АЕЦ блоковете, дори една централа на въглища си спряха от 1.1.22, но като дими в друга държава няма проблем, или ако е атомен ток от Франция. Принципно токът в България немалко е скочил заради политиката на Германия. Сертификатите едно на ръка, но германците внасят доста ток.

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    Kjære deg, какви цени по 30 евра ти се привиждат?
    https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/DK/Weekly/

    Поради имбецилни политики на брюкселските затоплисти и разни зелени фундаменталисти в ЗЕ имаме исторически ценови максимуми... Заради липса на вятър, затваряне на тецове и празни водни и газови хранилища. Производителите продават на най-вискоката, а не на най-ниската или стабилна спрямо себестойността рентабилност цена.. къде са 15с срещу 1-4 Е/кВ на спот пазара..

    Нередност?
  • 5
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 1

    Не е противно на пазарната логика, а противно на цялата ви логика, с която тръбяхте, че ТЕЦ2 трябва да бъде закрит още юни 2021. И този извод, че е противно на пазарната логика, показва нищо повече от потенциална тенденциозност или некомпетентност, а може и двете!

    Нередност?
Нов коментар