🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петков призова Кремъл да си прибере Митрофанова; Байдън: При руска химическа атака "ще има отговор" на НАТО и САЩ

Украйна контраатакува успешно край Киев; Руският газ ще се плаща в рубли; Renault все пак взе решение да спре работа в Русия; Молдова следи Приднестровието за евентуална ескалация

Руски войник патрулира край опашка от граждани, които се редят за хуманитарни помощи в окупираните части на обсадения украински град Мариупол
Руски войник патрулира край опашка от граждани, които се редят за хуманитарни помощи в окупираните части на обсадения украински град Мариупол
Руски войник патрулира край опашка от граждани, които се редят за хуманитарни помощи в окупираните части на обсадения украински град Мариупол    ©  Reuters
Руски войник патрулира край опашка от граждани, които се редят за хуманитарни помощи в окупираните части на обсадения украински град Мариупол    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руските сили имат запаси от храна, гориво и боеприпаси само за още около три дни заради разпад в логистичните вериги на армиите им. Това твърдение на украинското военно разузнаване от вчера беше определено днес като "правдоподобно" и от западните спецслужби, въпреки че за момента не може да бъде подкрепено с конкретен анализ. То съвпада с оценките от емпиричните наблюдения, според които настъплението на Кремъл в Украйна от няколко дни на практика е спряло.

Според официалните оценки на Пентагона проблемите с морала и мотивацията на руската армия се задълбочават, като към недостига на храна и гориво се добавят и измръзванията, които измъчват войниците на фронта заради липсата на адекватно облекло. Официален представител на НАТО пък коментира, че жертвите на настъпващите сили действително се оценяват на между 7 и 15 хил. души, а ранените - на между 30 и 40 хил.

Освен всекидневната порция ужаси, на които ставаме свидетели по телевизиите и през социалните медии, руската инвазия в Украйна най-вероятно ще донесе на света и по-дълготрайни тежки последици. Една от най-видимите от тях е неизбежният ръст в цените на храните и очертаващия се глад в държавите с по-ниски доходи, особено в "третия свят".

"Ако сега не действаме бързо и стратегически, ще се сблъскаме с ад на Земята", твърди Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на Световна програма по прехраната към ООН. Причината е, че Украйна и Русия произвеждат между 20 и 30 на сто от житните култури в световен мащаб.

24 март

22:34

Байдън: Ако Путин използва химическо оръжие, НАТО и САЩ "ще отговорят"

НАТО и САЩ "ще отговорят", ако Русия използва химически оръжия на територията на Украйна, обяви американският президент Джо Байдън след лидерската среща на Северноатлантическия алианс в Брюксел. "Ще отговорим, ако ги използва. Естеството на отговора ще зависи от естеството използването им", уточни щатският държавен глава.

Преди да замине за Европа в сряда Байдън обяви, че възможността за използване на химически оръжия е "реална опасност". Каквото и да е използване на химически оръжия от страна на Русия в Украйна може да засегне на територии на страни-членки на НАТО, обяви по-рано днес и генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, намеквайки по този начин, че подобен тип атака може да активира прословутия чл. 5, който гарантира взаимна защита на всичките 30 съюзнически държави.

21:30

UNICEF: Над половината от украинските деца са напуснали домовете си

Над половината от децата в Украйна, или 4.3 млн. от 7.5 млн., са напуснали домовете си заради войната, предупреди UNICEF. От тях 1.8 млн. са избягали в чужди страни, а 2.5 млн. са вътрешно разселени. "Това може да има дългосрочни последици за бъдещите поколения. Сигурността, добруването и достъпът до ключови услуги за децата са заплашени от непрестанно ужасяващо насилие", посочват от UNICEF.

19:53

Войната в Украйна може да доведе до световен глад и бунтове

Повишаването на глобалните цени на храните, в резултат на войната в Украйна, може да предизвика бунтове от гладуващите в бедните страни, каза ръководителят на Световната търговска организация (СТО). Нгози Оконджо-Иуела предупреди страните-производителки на храни да не натрупват запаси и каза, че е "жизненоважно да се избегне повторение на пандемията COVID-19, когато богатите страни успяха да осигурят за себе си по-голямата част от ваксините".

В интервю за Guardian генералният директор на СТО изрази загриженост относно страничните ефекти от руската инвазия, като подчерта зависимостта на много африкански държави от доставките на храни именно от Черноморския регион.

19:40

Общото събрание на ООН прие нова резолюция за Украйна

193-членното Общо събрание на ООН прие резолюция, в която се изисква достъп до помощ и гражданска защита в Украйна и се критикува Русия за създаването на "ужасяваща" хуманитарна ситуация в страната.

Резолюцията, изготвена от Украйна и съюзниците и, беше подкрепена от 140 държави. Пет държави членки - Русия, Сирия, Северна Корея, Еритрея и Беларус - гласуваха против, а други 38 се въздържаха.

18:49

В българската натовска бойна група ще има британци, вероятно и италианци

След като през уикенда военният министър на САЩ Лойд Остин обеща, че американските сухопътни сили ще се включат в българската бойна група към НАТО с една рота бронирани бойни машини Stryker, днес същото е направила и Великобритания. За това съобщи министър-председателят Кирил Петков след лидерската среща на алианса в Брюксел. Официален Лондон е обещал, че също ще предостави една своя рота с численост около 150 човека, като в момента се водят разговори това да направи и Италия.

Така българската бойна група вече има осигурени три роти от водещи съюзнически държави, към които ще се прибави един български батальон. По този начин числеността на формированието ще стане над 1000 души. Очаква се и други натовски държави да проявят интерес и да се включат със свои сили и средства.

16:04

Появи ли се Сергей Шойгу?

Руската телевизия показа статични кадри, за които твърди, че са от проведена днес от президента Владимир Путин среща на съвета за сигурност, включваща и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Последният не се е появявал в публичното пространство от 11 март и се появиха теории, че е болен или дори арестуван. Попитан по-рано днес за местонахождението на министъра на отбраната, говорителят на Кремъл Песков заяви: "Той има много неща, за които да се погрижи, има военна операция. Няма време за медийни дейности".

15:55

Жителите на Мариупол се редят на опашки за храна

Множеството опити за установяване на хуманитарни коридори и за временно спиране на огъня, което да позволи евакуирането на жителите на Мариупол, досега са неуспешни. Вчера обаче известно количество помощи достигна до града, в резултат на което се извиха дълги опашки за получаването на кашони с храна и хуманитарни доставки.

15:30

В Германия се готвят за евентуален недостиг на газ

Немската бизнес асоциация BDEW, под чиято шапка са редица компании като енергийния бизнес лидер RWE, обяви, че газовите доставки в страната са в необикновена ситуация и не е изключен недостиг в системата. В официално съобщение се заявява, че след като доставките на "синьото гориво" от "Газпром" ще трябва да бъдат заплащани само в руски рубли, то трябва да се обяви "първо предупреждение за евентуална извънредна ситуация в страната". Германия, подобно на България, е изключително зависима от руските доставки на газ, като повече от половината идват именно от Русия. За разлика от България обаче, Германия е сред 10-те най-големи консуматори на газ в света и има много по-сериозно потребление в битовия сектор.

В тази връзка стана ясно, че по време на визитата на американския президент Байдън в Европа, която тече в момента, ще бъде обявена мащабна договорка между САЩ и Европейския съюз за доставка на американски втечнен газ. През последния сезон танкерите традиционно бяха насочвани към Азия, където горивото се котираше на по-висока цена, но при моментните рекордни цени на Стария континент европейският пазар също става примамлив.

15:10

Столтенберг остава начело на НАТО за още една година

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще остане на поста си една година по-дълго от планираното заради руската инвазия в Украйна, е решено на днешната лидерска среща на алианса в Брюксел. Мандатът му трябваше да изтече на 1 октомври тази година, след което той трябваше да оглави централната банка на Норвегия в края на 2022 г.

14:09

България изтегля "за консултации" посланика си в Русия, очаква Москва да направи същото

Правителството на страната изтегля "за консултации" посланика ни в Русия Атанас Кръстин, обяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Брюксел. Причината според него е реакцията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която той определя като "недипломатична, остра и груба".

"Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език", допълни Петков и каза, че след като изтегляме посланика си за консултации, "би трябвало и другата страна да направи същото". Преди дни Митрофанова каза по адрес на премиера, че "смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация." Никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ, коментира по-късно президентът Румен Радев.

12:20

1800 долара за проруски доброволец в кавказката република Дaгестан?

Според местни източници, в северната кавказка република Дагестан (част от Руската Федерация) е започнато набиране на желаещи за участие в руската армия, които най-вероятно да бъдат използвани във войната в Украйна. Подобен набор на доброволци вече се извършва в Чечня, която граничи с Дагестан, а по различни полуофициални информации се прави и в Сирия. За разлика от чеченския лидер Рамзан Кадиров, който се радва на доста по-голяма популярност, дагестанският му колега Сергей Меликов е доста по-непознат в публичното пространство и известен единствено с това, че е бивш военен.

Обявеното възнаграждение за войниците е около 1800 долара, като в циркулиращия онлайн документ също се упоменава, че целта е те да бъдат включени в "специална военна операция". До момента няма потвърждение на информацията за дагестанските наемници от независим източник.

11:35

Руското икономическо министерство: Годишната инфлация стигна 14.5%

Руското икономическо министерство заяви, че годишната инфлация в страната е скочила с 14.5% в седмицата, завършваща на 18 март, което е най-високото равнище от 2015 г. насам. Така цената на живота в страната нараства значително след нахлуването на Русия в Украйна. Цената на захарта се е увеличила средно с 14% през изминалата седмица, а на някои места - с 37.1%. Лукът е поскъпнал средно с 13.7% и с 40.4% в определени райони. Тоалетната хартия е отбелязала повишение с 3%. Същевременно стойността на рублата се е понижила с 22% през тази година.

11:30

ЕК предлага да даде 3.4 млрд. евро за държавите, приемащи бежанци от Украйна

В подкрепа на държавите членки, които приемат и настаняват бежанците от войната в Украйна, Европейската комисия предложи да увеличи с 3.4 млрд. евро общото предварително финансиране по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU). От ЕК коментираха: "това непосредствено вливане на ликвидност, съчетано с гъвкавостта благодарение на Действията по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), ще ускори достъпа на държавите членки до средства, които да изразходват за инфраструктура, настаняване, оборудване и услуги в областта на заетостта, образованието, социалното приобщаване, здравеопазването и грижите за децата". Днес Европейският парламент одобри предложението със задна дата за възстановяване на разходите на държавите членки за бежанците от началото на военните действия.

11:24

Среща на лидерите на ЕС с Байдън и евентуални нови санкции срещу Русия

Днес следобед предстои среща на лидерите на ЕС, на която е поканен и американският президент Джо Байдън. Съветникът на щатския държавен глава по националната сигурност Джейк Съливан заяви преди срещата, че ще бъде обявено споразумение, насочено към намаляване на зависимостта на Европа от руската енергия. Сред предполагаемите решения са временни санкции върху вноса на някои енергийни продукти - например с продължителност само три месеца.

Друго предложение, представено от източните държави, е ограничения за пътните и морските връзки с Русия. Литва, Латвия, Естония и Полша вече писаха до еврокомисаря по транспорта Адина Валеан, призовавайки за забрана на превоза на товари до и от Русия и Беларус, както и ограничения за достъпа на корабите им до пристанищата на ЕС.

В сряда Путин обяви, че Русия ще продължи да изпраща газ за Европа, само ако получателите плащат в рубли (вместо в евро или долари, както е предвидено в повечето договори). Изявлението накара лидерите на ЕС и техните съветници да опитат да оценят последствията от този ход и да координират съвместния отговор на ЕС.

В същото време германските власти предупредиха, че ЕС може да пострада повече от Русия, ако вносът на енергия бъде спрян сега. "Да правим това от ден за ден би означавало да потопим страната ни и цяла Европа в рецесия", каза германският канцлер Олаф Шолц пред Бундестага в сряда часове преди изявлението на Путин, предупреждавайки, че "стотици хиляди работни места ще бъдат застрашени, цели индустрии биха били на ръба."

10:50

Използване на химически оръжия в Украйна може да застраши територии на НАТО

Каквото и да е използване на химически оръжия от страна на Русия в Украйна може да предизвика замърсяване на територии на страни-членки на НАТО. Това обяви тази сутрин генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. На практика това е намек, че НАТО би могла да приеме подобно действие като атака срещу съюза и да активира прословутия чл. 5, гарантиращ взаимна отбрана на 30-те държави в него. "Подобно действие фундаментално би променило природата на конфликта - би било крещящо нарушение на международното право и би имало широкообхватни тежки последствия", коментира пред журналисти Столтенберг.

Паралелно авторитетният вестник New York Times излезе с публикация, според която щатският президент Байдън без много шум е сформирал специален екип от експерти в сферата на сигурността, който да разработи варианти за действие, в случай че Путин прибегне до използването на оръжия за масово поразяване. Групата, наречена Tiger Team, разработва и планове за отговор, в случай че Путин разпореди удари по конвоите с оръжейна помощ за Киев, особено ако е на територията на натовски държави. Също така екипът разглежда сценарии за действие, в случай че конфликтът се пренесе и на територията на държави като Молдова и Грузия, както и при още по-мощна бежанска вълна.

10:46

Renault все пак взе решение да спре работа в Русия

Един месец след началото на войната на Русия в Украйна Renault - западният автомобилен производител, който е най-обвързан с руския пазар, заяви, че ще спре работата завода си в Москва, докато преценява възможностите си какво да направи с мажоритарния си дял в "АвтоВаз". Решението идва след нарастващия натиск върху продължаващото присъствие на френската компания в Русия, а външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за глобален бойкот на марката.

"Renault Group напомня, че вече прилага необходимите мерки за спазване на международните санкции", се казва в изявлението на компанията в сряда, първото по този въпрос от началото на войната. В изявлението не се споменава кризата в Украйна.

Украинският президент Владимир Зеленски по-рано обвини френската компания във финансиране на войната и каза, че Renault, наред с други френски компании, трябва да спре "финансирането на убийството на деца и жени."

Renault получава 8% от основните си приходи от Русия, според Citibank, главно чрез дела си от 69% в "АвтоВаз", който стои зад автомобилната марка "Лада". Според два източника на Reuters бордът на директорите на Renault е обмислял различни сценарии, но засега е решил да запази присъствието си в Русия.

10:08

Руският десантен кораб "Орск" е унищожен, твърди Украйна

Украинската армия твърди, че е унищожила големия десантен кораб "Орск" на пристанището в окупирания град Бердянск на Азовско море. Твърдението е подкрепено с видео на голям плавателен съд, обхванат от пламъци и от който се издига голям стълб дим. Според украинската страна вероятно са пострадали и още два руски военни кораба. Бердянск беше окупиран от руските сили още в началото на инвазията и се намира в близост от обсадения пристанищен град Мариупол.

"Орск" е боен кораб клас "Алигатор" за превозване на морски пехотинци и бойна техника, който е част от Черноморския флот на Руската федерация. Може да превозва на борда си 300-400 войници, до 20 танка или до 40 бронирани бойни машини.

За момента информацията не е потвърдена от независим източник. Украинската страна претендираше, че е потопила и тежко повредила модерния руски патрулен кораб "Василий Биков", който обаче се появи невредим в пристанището на Севастопол няколко дни по-късно.

09:15

Украйна контраатакува успешно край Киев, смятат западни разузнавания

Украинската армия провежда успешни контранастъпателни операции в Киев и предградията му, твърдят от британското разузнаване. "Има реалистична възможност украинските сили да успеят да обкръжат руските части в Буча и Ирпин", добавят оттам. Според британската армия въпросните контраатаки най-вероятно ще попречат на руснаците да се реорганизират и да възобновят собствената си офанзива срещу Киев.

Според щатското министерство на отбраната пък силите на Кремъл край украинската столица са започнали да се окопават в отбранителни позиции на разстояние около 15-20 км. от центъра на града. В някои случаи украинските сили са успели да ги изтласкат на 20-30 км. по източното направление и около 55 км. - по североизточното, добавят от Пентагона. Американските военни смятат, че в момента Русия започва да пренасочва енергията си към офанзивата в източен Донбас, по-специално в Донецк и Луганск.

-------------

23 март

21:41

Независими руски медии: Военният министър Шойгу не е виждан от 12 дни

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е изчезнал от публичното пространство от 12 дни, което беше забелязано от журналисти от независими руски медии. В обкръжението му се говори, че той не е добре - имал проблеми със сърцето, съобщи изданието "Атенство", като се позовава на негов познат. "Агентство" е известна с разследванията си близкия кръг на Путин. Все още няма официални отговори от руското Министерството на отбраната и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, които са потърсени коментар. Шойгу за последен път е видян на 11 март, когато е връчвал държавни награди на военни, участвали в руската инвазия в Украйна. Тогава е и срещата му с британския министър на отбраната Бен Уолъс.

"Агентство" припомня, че до 11 март Шойгу е бил в новините почти всеки ден. На 18 март името му е споменато в сайта на Кремъл, в което се казва, че Владимир Путин е обсъдил с постоянните членове на Съвета за сигурност "хода на специалната операция в Украйна", но без видео или снимки от срещата. На същия ден сайта на държавния Първи канал излъчва репортаж за Шойгу, който връчва награди, но видеото е от 11 март.

20:35

НАТО сформира още бойни групи на изток, включително в България

Заради руското нападение над Украйна НАТО ще вземе допълнителни мерки за подсилване на източния си фланг. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг съобщи днес в Брюксел, че още четири бойни групи на НАТО ще бъдат разположени на изток - в Румъния, България, Унгария и Словакия. Това ще бъде обсъждано на извънредната среща на върха на пакта този четвъртък, на която ще вземе участие и американският президент Джо Байдън. В момента такива бойни групи действат в Полша, Литва, Латвия и Естония.

"Очаквам, че лидерите ще се съгласят да подсилят позицията на НАТО във всички области, с големи увеличения в източната част на алианса по земя, въздух и вода", каза Столтенберг по време на пресконференция преди срещата на лидерите на НАТО.

При посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в България в края на миналата седмица се разбра, че в страната ще бъде разположена една американска рота бойни машини Stryker. Тя ще бъде част от бойна група на алианса, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин.

19:24

НАТО: Между 7 и 15 хил. руски войници са убити във войната в Украйна

Високопоставен офицер от НАТО каза днес, че според алианса Русия е дала между 7 хил. и 15 хил. жертви през първия месец от войната. Заедно с ранените броят на небоеспособните нараства до между 30 хил. и 40 хил., предположи той, цитиран от AP. Агенцията отбелязва, че това е първата публична оценка на НАТО на руските загуби в започналата на 24 февруари война.

Офицерът, който поиска да остане анонимен поради строгите правила, въведени в НАТО, обясни, че изчислението се основава на комбинация от източници от украинските власти, данни, разпространени волно или неволно от руските власти, и от информация от открити източници.

Американското правителство засега отказва да представи официална оценка на броя на ранените и убитите от руска и украинска страна в конфликта, позовавайки се на това, че наличната информация е ненадеждна.

Офицерът от НАТО, който говори днес от централата на алианса в Белгия, каза, че оценката за между 30 и 40 хил. убити и ранени руски войници се основава на стандартни изчисления, че в една война армията дава трима ранени спрямо един загинал войник. Загубите включват загиналите и ранените във военни действия, както и пленените и изчезналите, добави той.

18:08

Германия ще изпрати съветски ракети "Стрела" на Украйна

Германия ще изпрати на Украйна допълнителни количества зенитни ракети "Стрела" от запасите на бившата армия на Източна Германия, заяви външният министър Аналена Бербок. След известно забавяне съветските ракети вече са на път към армията на Киев.

Нахлуването на Русия в Украйна накара Берлин да организира исторически обрат на политиката си да не изпраща оръжия в зони на конфликт, но украинското правителство е разочаровано от забавянето, пише Reuters. "Ние сме един от най-големите доставчици на оръжия в тази ситуация. Това не ни кара да се гордеем, но това е, което трябва да направим, за да помогнем на Украйна", добави Бербок пред Бундестага.

Тя твърди също, че първият полет с украински бежанци от Молдова до Германия ще се проведе в петък или събота.

16:29

Путин нареди на "Газпром" неприятелските страни да плащат за газ в рубли

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин. На съвещание с правителството той посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори.

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, смята Путин. Според него бъдещи изменения по газовите договори с неприятелски страни ще се отнасят само до платежната валута - тя ще бъде руска. Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори.

13:41

Идеята за умиротворители в Украйна е "изключително опасна", смятат в Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "безразсъдна" и "изключително опасна" лансираната през последните дни идея НАТО да изпрати свои "мироопазващи сили" в Украйна. Подобно предложение неофициално се обсъжда в Полша и според непотвърдена информация може да бъде внесено утре за обсъждане по време на лидерската среща на Северноатлантическия алианс в Брюксел.

"Всяка възможна конфронтация между нашите войски и сили на НАТО би довела до ясни последствия, които трудно биха могли да се поправят", е коментирал Песков пред журналисти. Преди около седмица лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински призова в Украйна да бъде изпратена международна мироопазваща мисия - "на НАТО, с възможност за участие на по-широк кръг от международни структури".

12:20

Киев търси по-далекобойни противотанкови оръжия

Украинската армия се нуждае от противотанкови системи с по-голям обхват. Това е заявил украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко пред телевизия Sky. "Имаме достатъчно оръжия, за да спрем танковете веднага, когато се приближат към нас. Но за да прочистим нашата страна, ще се нуждаем от нещо, което може да стреля на много по-голяма дистанция", уточнява дипломатът. Според него президентът Зеленски ще отправи подобно искане чрез видеоконферентна връзка със срещата на високо равнище на лидерите от страните-членки на НАТО.

12:05

Зеленски: 100 000 души са блокирани в нечовешки условия в Мариупол

Украинският президент Зеленски заяви, че около 100 000 души продължават да са блокирани в "нечовешки условия" в Мариупол, който е подложен на непрестанни атаки от руските сили. "Без храна, без вода, без лекарства. Под постоянен обстрел, под постоянни бомбардировки", каза той.

В понеделник доклад на организацията Human Rights Watch описа града като "адско място с тела на жертви и разрушени сгради". Зеленски посочи, че украинските власти правят всичко по силите си да вкарат хуманитарна помощ в Мариупол и да изведат повече цивилни граждани. Във вторник 7000 души са успели да избягат оттам. Но по думите на украинския президент напускащите града са били нападани и в рамките на договорените хуманитарни коридори.

11:53

Полша обмисля да изгони 45 руски дипломати

Полските специални служби поискаха в сряда външното министерство да експулсира 45 руски дипломати, някои от които са заподозрени, че работят за руското разузнаване под прикритието на дипломатически служители, каза говорителят Станислав Зарин. "Агенцията за вътрешна сигурност е идентифицирала 45 души - служители на руските тайни служби и свързани с тях лица, които са имали дипломатически статут в Полша", обяви той.

"Списъкът, който е препратен на Министерството на външните работи, включва офицери от специалните служби на Руската федерация и хора, които им сътрудничат... хора, които са провеждали разузнавателна дейност срещу Полша, но и срещу нашите съюзници", уточнява Зарин. Говорител на полското правителство допълва, че руският посланик във Варшава е бил извикан във външното министерство и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени след срещата. Русия ще отвърне, ако нейните дипломати бъдат експулсирани от Полша, съобщи в сряда външното министерство, цитирано от РИА.

11:51

Договорени са 9 хуманитарни коридора в Украйна

В Украйна са договорени 9 хуманитарни коридора за евакуирането на цивилни от градове, които в момента са бойни полета, заявява украинският вицепремиер Ирина Вересчук. Но допълва, че все още няма споразумение за безопасното извеждане на гражданите на Мариупол, който е подложен на тежки бомбардировки от руските сили. Вересчук изразява надежда, че цивилните ще успеят да стигнат до близкия Бердянск, където ще ги очаква медицинска помощ. Същевременно 24 автобуса са готови и чакат възможност да транспортират хора.

11:30

Премиерът на Италия: Путин не иска примирие

В обръщение пред италианския парламент министър-председателят на страната Марио Драги обяви, че руският президент Владимир Путин не изглежда заинтересован от споразумение за спиране на огъня, което да позволи провеждането на преговори за приключване на въоръжения конфликт. Премиерът отправи призив и към Китай да не подкрепя Русия и да се присъедини към усилията за постигане на мир в Украйна.

Вчера също така е бил проведен осмият телефонен разговор между Еманюел Макрон и Владимир Путин. Същият ден френският президент се е чул и с украинския си колега Зеленски. Според изявление на Елисейския дворец "не е постигнато споразумение", но Макрон "все още е убеден, че има нужда да продължи да полага усилия".

09:51

Руски военни са унищожили лаборатория в АЕЦ "Чернобил"

Руските военни са унищожили лаборатория в атомната електроцентрала в Чернобил, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци, съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил. В съоръжението са се се съхранявали "високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, и който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят", се казва в изявлението на агенцията. Радионуклидите са нестабилни атомни ядра, които отделят радиация.

Руските военни завзеха изведената от експлоатация електроцентрала в началото на войната, като прекъснаха електричеството и така преустановиха подаването на информация за радиационния фон в района, където през 1986 г. експлозия причини най-тежкия ядрен инцидент в историята. След протест от ядрената агенция на ООН токът беше възстановен.

09:45

Металургичният гигант ArcelorMittal извади руските стоки от веригата си на доставки

Най-големият производител на стомана в Европа - ArcelorMittal, e извадил руските стоки от веригата си на доставки след нахлуването в Украйна. Правителства и компании в Европа се опитват да ограничат зависимостта си от Москва, което повишава цените на енергията и суровините.

Русия е ключов доставчик на желязна руда и въглища за доменните пещи в региона и на ArcelorMittal е отнело три седмици, за да планира как да спре потоците. От компанията твърдят, че преди това е доставяла около 20% от въглищата за своите европейски заводи от Русия. Производителят купува и желязна руда от "Металоинвест" на санкционирания милиардер Алишер Усманов, според годишния й отчет.

В същото време Лондонската метална борса обяви, че разговаря с правителствата дали трябва да продължи да позволява доставката на руски метал в складовата си мрежа.

09:40

Исканията за потребителски кредити в Русия са спаднали наполовина

От 7 до 13 март банките са получили 44% по-малко заявления за потребителски кредити, отколкото през седмицата от 14 до 20 февруари. Спрямо същата седмица на миналата година спадът към 13 март е 40%, показват данните от проучването на финансовия пазар на Unicom24 и кредитното бюро Equifax, пише "Комерсант".

Забавянето на кредитирането може да доведе до намаляване на приходите на банките с 30-40% до края на годината, смятат експерти. След тази дата тенденцията на спад продължава, като сега се подават средно около 15 млн. заявления за заем на седмица, година по-рано - 30 млн., обяснява пред изданието Дмитрий Африканов, генерален директор на Unicom24. Според него основната причина за спада е, че руснаците не са готови за заеми при толкова високи лихви.

В края на февруари руската централна банка повиши основната лихва от 9.5% на 20%, което доведе до повишаване на лихвите по банковите продукти, включително по кредитите. Сега лихвата по заемите в най-големите банки е най-малко 20%.

07:28

"Голям брой" беларуски военни отказвали да се включат в инвазията

Украинското министерство на отбраната продължава да твърди, че има реална опасност Беларус да се включи в руската инвазия, но по данни на разузнаването "голям брой войници, както и някои командири, отказват да участват във войната". По данни на беларуски потребители в Telegram армията на страната е започнала да концентрира свои сили, средства и персонал в района на Брест, който се намира близо до украинската и полската граница. Информацията обаче не може да бъде потвърдена от независими източници.

Според украинското отбранително ведомство също така въоръжените сили на Путин започват да променят стратегията си заради зациклянето на тяхната сухопътна офанзива и в момента се пренасочват към "тотално разрушение на критична инфраструктура".

Повече за евентуално "преливане" на войната към съседни държави може да прочетете в този текст.

07:00

Русия щяла да използва ядрено оръжие само при заплаха за съществуването й

Москва би прибягнала до употреба на ядрения си арсенал, само ако възникне заплаха за оцеляването на Русия, твърди Дмитри Песков, който е говорител на Кремъл, в интервю за CNN. Коментарът идва по повод притесненията на Запад, че конфликтът в Украйна може да ескалира до ядрена война, след като преди около месец руският президент приведе в по-висока степен на бойна готовност стратегическите сили за възпиране. "Имаме концепция за вътрешна сигурност и тя е публична, можете да прочетете всички причини за използване на ядрени оръжия. Така че, ако има екзистенциална заплаха за нашата страна, тогава той (ядреният арсенал) може да бъде използван в съответствие с нашата концепция", твърди Песков.

06:30

Френската TotalEnergies се отказва от нефтени договори с Русия

Голямата френска енергийна компания TotalEnergies няма да поднови договорите с Русия за доставка на суров петрол и газьол за своята рафинерия в Германия. Вместо това тя ще купува суров петрол през Полша, а газьол - от Саудитска Арабия. Френската фирма, която притежава дялове в няколко руски енергийни проекта, беше подложена на остри критики, след като не се присъедини към конкурентите Shell и BP в плановете им да се освободят от своите петролни и газови активи в Русия.

06:15

Ракети са унищожили жп гара в окръг Днипро

Ракетни удари са унищожили железопътна гара и са прекъснали релсите в централния източен украински окръг Днипро. При атака срещу съоръжението край Павлоград, разположен на около 60 км източно от регионалната столица, е загинал един човек, а инфраструктурата е повредена до степен, че преминаването на влакове е невъзможно, съобщава местният областен управител Валентин Резниченко.

06:00

Молдова наблюдава Приднестровието за евентуална ескалация

Правителството на Молдова внимателно следи ситуацията в проруския сепаратистки регион Приднестровие за каквито и да е знаци за ескалация след руската инвазия в съседна Украйна. Това обяви външният министър на страната Нику Попеску пред Европейския парламент. "Като правителство не може да изключим каквито и да е опции и трябва да обмислим целия спектър от сценарии за развитие на събитията. Включително и негативните", коментира той. И добавя: "За момента ситуацията е спокойна."

Приднестровието е тясна ивица от територия, която се простира по границата между Молдова и Украйна. Още от 90-те години на миналия век тя е контролирана от проруски сепаратисти и там са разположени самозвани руски "миротворчески" сили, които отказват да напуснат въпреки призивите на международната общност. Приднестровието се намира и на около 40 км от ключовото украинско пристанище Одеса, което се разглежда като евентуална следваща мишена на руската инвазия.

Повече за евентуално "преливане" на войната към съседни държави може да прочетете в този текст.