Мартин Георгиев ще е новият изпълнителен директор на НЕК

Вероятно рокадите се правят заради аварията в ПАВЕЦ "Чаира"

Мартин Георгиев е известен като председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България
Мартин Георгиев е известен като председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България
Мартин Георгиев е известен като председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България    ©  Георги Кожухаров
Мартин Георгиев е известен като председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България    ©  Георги Кожухаров

Държавната "Национална електрическа компания" ще има нов изпълнителен директор за първи път от лятото на 2019 г. На мястото на назначения по времето на ГЕРБ, но смятан за близък и до ДПС Иван Йончев ще застане председателят на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и прокурист на "Алпик Енергия България" Мартин Георгиев.

За рокадата от няколко дни говори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, като по думите му решението за това е било взето на 29 април. Но промяната не е подадена още за вписване в Търговския регистър. От свои източници обаче "Капитал" потвърди взетото от Българския енергиен холдинг решение.

Това е поредната смяна в държавната енергетика през последните седмици. Само в НЕК бяха махнати други двама членове на борда на директорите от времето на ГЕРБ - Светослав Спасов и Христо Георгиев. Възможно е рокадите да са свързани с аварията в ПАВЕЦ "Чаира" през март, която извади извън строя ключовата за системата централа.

В БЕХ пък Пламен Дилков бе сменен от Ангел Янков, който е и в борда на проектната компания за газовата връзка с Гърция - Ай Си Джи Би. През февруари беше сменено и ръководството на "Булгаргаз".

Кой е новият директор на НЕК

Мартин Георгиев е разпознаваема фигура в българската енергетика, тъй като през последните години беше председател на УС на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). Като такъв е участвал в множество дискусии в парламента по повод парламентарни промени и регулации на пазара.

Освен това Георгиев бе и прокурист на търговеца на ток "Алпик Енергия България".

Няма данни той да е политически обвързан както с предишната, така и със сегашната власт. Което означава, че е възможно назначението му да не е политическо, както обикновено се случва в сектора, а да е експертно.

Преди да се присъедини към "Алпик", е работил като мениджър ключови клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity (Atel) в централата на холдинга в Швейцария. Заемал е и длъжността програмен мениджър в "Юкономикс".

Георгиев има практика като консултант в либерализацията на електроенергийния пазар в България и специализация в областта на икономика и управление в енергетиката. Той е сертифициран спот търговец от Европейската енергийна борса (EEX).

Защо е важна НЕК

На практика имено държавната НЕК е най-големият търговец на ток в страната. Тя купува енергия от различните производители и я продава на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". НЕК също така управлява всички големи ВЕЦ в страната, включително авариралия "Чаира", както и язовирите към тях. Не на последно място, договорите на т.нар. американски ТЕЦ ("Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал") за изкупуване на електроенергията са именно с НЕК.

НЕК има и важна роля за изпълнението на Плана за възстановяване на България. В него като условия за отпускането на парите е заложена реформа за либерализация на едро на пазара на ток. Това означава НЕК да не получава енергия на квотен принцип от производителите (по решение на КЕВР), а да купува директно от борсата. В сегашната ситуация обаче това би означавало драстично поскъпване на тока за бита. И по тази причина вероятно реформата ще бъде отложена, а с това и изпълнението на проектите по плана.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    MET Holding, която е резервирала вече капацитет да ни доставя газ през LNG терминала в Гърция, има отчетливи руски корени, също като Gemcorp.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160696464166189
    Фирмата е основана от държавната унгарска MOL, след което като скрит собственик през офшорка влиза олигарха Мегдет Рахимкулов, който е също така акционер в Газпром и VTB. И е санкциониран от САЩ.
    За беда OffshoreLeaks го разкри и така лъсна прокси-комбинацията на Орбан да осигури нова платформа на Кремъл за контрол над газа в Европа.

    Нередност?
Нов коментар