🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Митове и факти: ВЕИ повишават или понижават цената на тока?

Заради соларните централи през деня електроенергията често се търгува нa рекордно ниски нива

Бизнесът усилено изгражда соларни системи за задоволяване на собствените си енергийни потребности, тъй като цената на тока е в пъти по-ниска от тази на борсата
Бизнесът усилено изгражда соларни системи за задоволяване на собствените си енергийни потребности, тъй като цената на тока е в пъти по-ниска от тази на борсата
Бизнесът усилено изгражда соларни системи за задоволяване на собствените си енергийни потребности, тъй като цената на тока е в пъти по-ниска от тази на борсата    ©  Надежда Чипева
Бизнесът усилено изгражда соларни системи за задоволяване на собствените си енергийни потребности, тъй като цената на тока е в пъти по-ниска от тази на борсата    ©  Надежда Чипева

В България често се чуват твърдения, че възобновяемите енергийни източници и по-специално соларните централи повишават цената на тока. През последните месеци подобни те станаха изключително актуални и дори се стигна дотам да се обвиняват ВЕИ и политиките на ЕС за енергийната криза. Интересно е, че теориите за скъпата зелена енергия се прокрадват особено успешно в социални групи, които отхвърляха коронавируса и ваксините, а сега подкрепят руската инвазия в Украйна и са против ЕС и НАТО.

Фактите обаче са коренно различни. И на практика именно соларните централи са тези, които успяват да понижат цената на тока точно в часовете, когато потреблението е най-голямо. Докато най-високите цени са точно в сутрешните и вечерни часове, когато слънце няма.

Това се вижда съвсем ясно от графиките на сделките в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. И по-конкретно тази неделя (17 април) например се е стигнало до екстремно ниски стойности на електроенергията в 15 и 16 часа - под 1 лв./мВтч при средна за деня стойност от 179.44 лв./мВтч. В същия ден от 20 до 24 ч. цената на енергията е над 300 лв./мВтч.

В работни дни разликите не са толкова големи, но все пак дневните цени са по-ниски. На 14 април (четвъртък) средната базова цена на тока беше 416.84 лв./мВтч, докато в часовете, когато работят фотоволтаичните централи, стойността е под 380 лв./мВтч. А сутринта и вечерта цената е била над 530 лв./мВтч.

За сравнение, същото се случва и на румънския пазар. На 13 април (сряда) цените варират от 50 до над 250 евро/мВтч в рамките на деня.

Всъщност най-доброто доказателство, за това, че новите соларни централи са икономически изгодни и дори евтини на фона на пазарните условия, са хилядите проекти в последната година. Почти няма фирма, която да не търси възможност за инсталирането на солари върху покривите на складовете, офисите или магазините си, така че да намали нуждата от енергията от мрежата.

Други компании пък сключват договори с ВЕИ производители за доставка на енергия на фиксирана цена - като А1 например. Това е възможно, тъй като за разлика от ТЕЦ, АЕЦ и др. соларните и вятърни централи нямат разходи за гориво, които да променят цената им във времето. При нови инвестиционни проекти цената на тока от такива проекти е около 120-130 лв./мВтч, докато се изплаща инвестицията (през първите 5-6 години) и в пъти по-малко след това.

Що се отнася до централите с дългосрочни договори, които бяха изградени в периода 2008-2012 г., по-голямата част от тях са без каквито и да е субсидии от началото на 2022 г. Тогава КЕВР изненадващо промени условията, така че тези производители да продава тока си на борсата без допълнителни премии от Фонда "Сигурност на електроенергийната система". Така че и по линия на таксата "Задължение към обществото" ВЕИ не оскъпяват сметките за ток, както на бизнеса, така и на битовите потребители.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 4
    • + 5

    Соларната и вятърната енергия е НАЙ-евтината, но още има чукундури си защитават кюмюра и атома

    Нередност?
  • 3
    hdq09646761 avatar :-|
    hdq09646761
    • - 3
    • + 4

    Уникални глупости. През деня тока е по-евтин просто защото и търсенето тогава е по-ниско и се получава излишък, а не задето бил от панели.
    Истината е, че производството на ток от слънце може да е рентабилно единствено при непазарни условия, които да вдигнат цената на нормалния до космически нива. Именно това се случва в ЕС.

    Нередност?
  • 4
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "grigoo":

    Цените в мрежата СЕ ПОВИШАВАТ , колкото повече ВЕИ компонент има ..
    Ей хубаво обяснено от германски професор:

    https://www.youtube.com/watch?v=XVstr5PAKVM

    Причините са елементарни..

    - Изграждат се ДВОЙНИ мощности - ВЕИ + заместващи
    - Мрежата и поддръжката и СЕ УСЛОЖНЯВАТ и удвояват , пораждат се огромни проблеми със синхронизацията и редиспатчинга..
    -базовите мощности РАБОТЯТ В БЕЗУМЕН прекъсваем режим .. и са върло неефективни, отделно се прецакват и се нуждаят от ремонти и поддръжка
    -необходимо е 100% ДОПЪЛНИТЕЛНО подсигуряване на неравномерните ВЕИ .. което изначава персонал и мощности, дето стоят 24 часа диван чапраз, като разходи, поддръжка и заплати си вървят ..

    Но вижте сметките на немеца, елементарни са.
    Като за мозъци на ВЕИ фенове - разбираемо, с филмче в YouTube

    https://www.youtube.com/watch?v=MjLKmdSRjcw

    https://www.youtube.com/watch?v=xw2y_6VW79M&list=PLluZJSR2ZqSvRYuxOARSQ2jNCnVsnKie_&index=2

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    --- ---
    "..Митове и факти: ВЕИ повишават или понижават цената на тока?
    Заради соларните централи през деня електроенергията често се търгува нa рекордно ниски нива.."
    --- --
    Даже са и на отрицателни цени..
    Операторът ПЛАЩА за да вземе някой ИЗЛИШНИТЕ и пречещи и количества ..

    Нали бе обяснено - редиспатчинг!
    Системният оператор БАЛАНСИРА мрежата винаги!

    "..Redispatch means that the transmission system operator (TSO) request to adjust the active power feed-in from power plants to avoid or resolve occuring congestion.
    This measure can be implemented both within the grid area and between different grid areas ..."

    Toва балансиране и изчистване на излишната енергия е свързано С РАЗХОДИ..

    За германия, за 2021 - 1.4 МИЛИАРДА евро, за балансиране НА ИЗЛИШНАТА ЕНЕРГИЯ ..

    https://www.energie-und-management.de/nachrichten/strom/detail/redispatch-kosten-steigen-auf-1 ,4-milliarden-euro-142465
    Redispatch-Kosten steigen auf 1,4 Milliarden Euro
    Eingriffe zur Stabilisierung der Stromversorgung in Deutschland haben auch im vergangenen Jahr einen Milliardenbetrag gekostet.

    (dpa) - Für Netz- und Systemsicherheitsmaßnahmen im deutschen Stromnetz fielen rund 1,4 Milliarden Euro an..

    Нередност?
  • 6
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    Всичките тези 1.4 милиарда евро, са отишли после в сметките!

    https://www.energie-und-management.de/nachrichten/strom/detail/redispatch-kosten-steigen-auf-1 ,4-milliarden-euro-142465

    "Разходи за мрежата"..

    Нередност?
Нов коментар