🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За сериозен добив на шистов газ Великобритания е закъсняла с 280 млн. години

Сложната геоложка история на Острова е предоставила достатъчно възможности за изтичането му през многото разломи и пукнатини, в които са останали само утайки

Американската и канадската геология са много по-прости и затова техният шистов газ все още е там
Американската и канадската геология са много по-прости и затова техният шистов газ все още е там
Американската и канадската геология са много по-прости и затова техният шистов газ все още е там
Американската и канадската геология са много по-прости и затова техният шистов газ все още е там
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стюарт Хазелдайн, професор по геология в Университета на Единбург, в статия за The Conversation

В някои отношения Обединеното кралство е сред най-успешните страни в света в предприемането на действия срещу изменението на климата през последните няколко десетилетия. И все пак този напредък може да бъде обърнат - новият премиер Лиз Тръс обеща да отмени забраната от 2019 г. за добив на шистов газ с фракинг технология (създаване или доразвиване на пукнатини в скалния слой чрез хидравлично разбиване). Вярно е, че преходът към нисковъглеродна енергия никога нямаше да бъде лесен. Но шистовият газ е метан, изкопаемо гориво с високи въглеродни емисии, а фракингът вече беше изпробван неуспешно във Великобритания. Евентуалната му повторна поява не се основава на нови доказателства, които могат съществено да променят резултатите.

Първият проблем е, че просто няма достатъчно газ. За да се превърне фракингът в мащабен и жизнеспособен бизнес в Обединеното кралство, наличието на много голям геоложки ресурс от шистов газ е от съществено значение. Ентусиазмът за опитите между 2011 и 2019 г. се основава на поръчани от правителството доклади от Британската геоложка служба (BGS), които прогнозират, че под Централна, Северна и Югоизточна Англия, както и под централна Шотландия може да има залежи, които да осигурят доставки на газ за десетки години.

Но такива доклади са изрично спекулативни, доколкото винаги изчисляват максималния възможен ресурс. Обикновено след по-детайлно проучване търговски жизнеспособните наличности са не повече от 10% от първоначалната оценка.

В Обединеното кралство резултатите от проучвателните сондажи бяха предимно лоши. Освен че предизвикаха серия малки и няколко средни земетресения. А при анализа на скалните проби беше установено, че съдържат само малки количества газ или нефт, които могат да бъдат извлечени.

Важен детайл е и фактът, че газът и нефтът не са при същото екстремно подземно налягане, което се среща в по-успешните шистови находища в САЩ и Канада. Тези високи налягания са знак, че е налице много и лесно за извличане гориво.

Идеята, че Великобритания има огромен потенциален ресурс, предполагаше, че нейните шисти все още не са генерирали газ, т.е. че потенциалът предстои. Лабораторните резултати обаче показват, че в тези скали в геоложкото минало вече е генериран газ. В продължение на милиони години земната маса на Великобритания многократно е пропадала и се е издигала обратно и е ерозирала. Тази сложна геоложка история е предоставила достатъчно възможности за изтичане на газ през многото разломи и пукнатини в страната, така че да останат само утайките. Ако Обединеното кралство иска да развие голяма фракинг индустрия в американски стил, е закъсняло с около 280 милиона години.

Но дори и да бъде открит достатъчно газ, съществува огромното предизвикателство с осигуряването на специализирано оборудване и квалифицирани хора, които да направят сондажите и разработването на находищата. За производството на газ в големи обеми ще са необходими хиляди сондажи поне за десет години. Друго голямо предизвикателство е изхвърлянето на огромни количества солени и радиоактивни отпадъчни води.

Тъй като фракингът е имал трудна история в Обединеното кралство и е бил налаган само отгоре надолу от правителството на Дейвид Камерън, има широко разпространено недоверие сред общностите, които са били засегнати от предложените сондажи.

Тези съмнения може би могат да бъдат преодолени чрез продължителен диалог, предоставяне на по-добра информация и изграждане на доверие - но това също отнема години. Друг вариант, предложен от някои разработчици на шисти, е да се правят директни плащания на местните жители и общности - до 6% от първоначалните приходи в някои случаи. Опитът на САЩ показва, че споделянето на финансовата плячка може да осигури бързи пътища за промяна на общественото мнение. Но е необходима строга регулация, за да се попречи на разработчиците на шисти бързо да напуснат зоната, след като газът е изчерпан, и да оставят грижата за последствията на местните хора.

Обединеното кралство е имало много шистов нефт и газ преди много време. Но тъй като страната има неблагоприятна геоложка история, те отдавна са изчезнали, изтичали са по изобилните разломи и пукнатини. Американската и канадската геология са много по-прости и затова техният шистов газ все още е там.

Слънчевата енергия и вятърът произвеждат по-евтино електричество от газа, а изтичането на метан значително затопля света. Международната агенция по енергетика и Междуправителственият панел за климатичните промени към ООН (IPCC) заявяват много ясно, че производството на изкопаеми горива трябва да намалее бързо. Фракингът в Обединеното кралство има множество търговски и технически предизвикателства, които могат или не могат да бъдат преодолени, нужно е огромно усилие за промяна на общественото възприятие за тази дейност, а екологично приемливият път е много неясен.

Все още няма коментари
Нов коментар