Германия се подготвя да ограничи газа, ако Русия спре доставките

Съгласно плана на Берлин домакинствата и болниците ще бъдат приоритет за запазване на потреблението

Една трета от потребяваните в Германия 100 млрд. куб. метра природен газ през миналата година се пада на предприятията
Една трета от потребяваните в Германия 100 млрд. куб. метра природен газ през миналата година се пада на предприятията
Една трета от потребяваните в Германия 100 млрд. куб. метра природен газ през миналата година се пада на предприятията    ©  Reuters
Една трета от потребяваните в Германия 100 млрд. куб. метра природен газ през миналата година се пада на предприятията    ©  Reuters

Германското правителство задейства първата формална стъпка към въвеждане на норма за потреблението на природен газ поради опасения от прекъсване на доставките от Русия. Днес министърът на икономиката Роберт Хабек активира "фазата на ранно предупреждение", част от закона за извънредни ситуации с газа, който описва стъпките за справяне с евентуален недостиг, съобщи Financial Times. В случай че страховете се сбъднат, следващите етапи предвиждат газът в Германия да бъде ограничен първо за индустрията.

Опасенията са вследствие на отказа на европейските страни да се съобразят с исканията на Путин за плащане на енергийните доставки от Русия в рубли. Москва заяви във вторник, че няма да "доставя газ безплатно" за Европа, ден след като страните от Г-7 единодушно отхвърлиха искането на руския президент, което е в нарушение на вече сключените дългосрочни договори. Държавната компания "Газпром" и централната банка на Русия трябва в четвъртък да представят на Путин механизъм как на практика могат да се извършват плащанията в рубли. Русия не е обявила кога очаква промяната да влезе в сила. Днес говорителят на Кремъл заяви, че това няма как да се случи от утре, тъй като доставките и плащанията отнемат известно време. Русия обаче обмисля да поиска износът и на други суровини като метали, зърно и торове да се плащат в собствената ѝ валута.

Кризисен план

По време на първия от трите етапа, разписани в германския план за реакция при извънредни ситуации, се сформира кризисен екип от министерството на икономиката, регулатора и частния сектор. Той ще следи обемите на вноса и запасите. При недостатъчни доставки правителството първо ще ограничи подаването към някои части от индустрията, като ще приоритизира домакинствата, болниците и ключови институции.

Една трета от потребяваните в Германия 100 млрд. куб. метра природен газ през миналата година се пада на предприятията. Половината от домакинствата в страната се отопляват на газ. Хабек подчерта, че за момента доставките от Русия се извършват в нормалните си обеми, но призова хората и компаниите да намалят потреблението си с думите "всеки киловатчас е от значение".

Миналата седмица Германия си постави цел да се откъсне напълно от руския газ до средата на 2024 г. и да е на практика независима от руския петрол до края на тази година. Берлин вече внася повече LNG, поради което пазарният дял на вноса на газ от Русия е спаднал до 40% през последните седмици в сравнение с обичайните 55%. Страните от ЕС искат да запълнят газохранилищата си на 80% от капацитета им до края на септември, за да подсигурят количества за зимата. Германските съоръжения в момента са запълнени около 26.5%, след като по-рано този месец достигнаха най-ниско за последните четири години ниво от 24.6% по данни на Gas Infrastructure Europe.

Рискове

Дори без проблеми с доставките прогнозата е за инфлация от около 6.1% в страната, а при евентуално прекъсване тя може да достигне между 7.5% и 9%. При такова развитие експерти предупреждават за риск най-голяма европейска икономика да изпадне в рецесия.

Липсата на детайли около искането на Путин за плащане в рубли, чрез което на практика цели да заобиколи наложените санкции, доведоха до омаловажаване на опасността за доставките в краткосрочен план. Днешните действия на Германия до известна степен отново подхраниха страховете. През деня цената на газа на европейския пазар се повиши с 11% до 118 евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    Да, дългосрочните договори между Газпромекспорт и съответните национални компании са в световните резервни валути - USD и EUR.

    Чудно защо публиката не се информира, че междувременно емитентите на тази иначе национални/регионални валути - САЩ и ЕС - чрез въведените чрез санкции ограничения забраниха на РФ да използва техните парични единици като разплащателно средство. Което е абсолютно тяхно право.
    По същия начин Фед и ЕЦБ постъпиха в своето време с Иран, Венецуела, С.Корея.

    След забраната Русия няма право да оперира с USD и EUR. Т.е. със съответните доларови или еврови плащания за продадения газ или каквото и да е, Кремъл може да си облепва кабинетите вместо нови тапети. Защото й е забранено от емитентите (собствениците) на тези валути да ги ползва.

    И тук стигаме до репликата на Песков (на която никой не обърна внимание), че Русия по същество трябва да си подарява газа.

    Видимо Русия няма намерение да го прави.
    И тъй като въвелите санкции за използването от Русия на долара и еврото страни искат да плащат за газа с по същество с неизползваеми шарени хартийки, най-вероятно Газпромекспорт ще спре газа на неплатилите го в рубли.

    Хич ми не е зор какво ще правят в Германия или Холандия.
    Много съм притеснен, че Киро и Со, които видимо са пред нервен срив, ще ни оставят без газ.
    Не че ми е кеф да плащам руския, но друг пичовете от 4П не могат да докарат от никъде! Освен с автоцистерни от Хърватска.
    Демек - златен газ!

    И ако тоя-оня от правителството заявиха, онзи ден, че БГ ще плаща газа си в рубли, заради кръговата отбрана на Брюксел и "който се цепи от колектива ще му го наце...", ще се солидаризираме с богатите и ще останем пак най-бедните.

    Класика. Сюзническа класика!

    Нередност?
Нов коментар