🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Част от спасението за сръбската икономика се оказва българският въгледобивен комплекс "Мини Марица-изток"
Част от спасението за сръбската икономика се оказва българският въгледобивен комплекс "Мини Марица-изток"    ©  Цветелина Белутова

Сделка за въглища за 166 млн. лв. с "Мини Марица-изток" ще спасява Сърбия

Българското дружество ще продава суровината на по-висока цена, Белград е застрашен от енергийни проблеми през зимата

Част от спасението за сръбската икономика се оказва българският въгледобивен комплекс "Мини Марица-изток"    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Сърбия се запасява с въглища, след като не може да разчита дългосрочно на доставки на петрол и газ
  • Българските мини добиват рекордни количества въглища през последната година
  • Маришките мини за пръв път ще изнасят въглища за чужбина, като се очакват сериозни приходи от новия договор

"Само България ще има ток от целия регион заради своя АЕЦ", прогнозира преди седмица сръбският президент Александър Вучич по повод тежката енергийна ситуация на Балканите.

Западната ни съседка произвежда по-голямата част от нужната й електроенергия от въглища, като разчита и на внос - основно от България и Румъния. Но през последната година имаше сериозни проблеми с осигуряването на достатъчно количества качествени въглища, поради което опасенията са, че няма да успее да захрани ТЕЦ-овете си през зимата.

Част от спасението за сръбската икономика се оказва българският въгледобивен комплекс "Мини Марица-изток". За пръв път в историята си компанията ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса. Това стана възможно след подписването на договор със сръбска компания, която ще осигури доставките за местните електроцентрали. Договорът е за 10 месеца за 1.7 млн. тона, като цената е по-висока от тази на вътрешния пазар (виж по-долу).

Сделката идва в момент, в който потреблението на въглища в България бележи двоен ръст от началото на годината, а редица страни в Европа започнаха да отварят затворени ТЕЦ-ове заради недостига на природен газ след спиране на доставките от Русия. Германия се очаква да възстанови работата на въглищни централи с мощност 10 гигавата, за да се справи с намалените доставки на газ от Русия. Министърът на икономиката (от зелената партия) Роберт Хабек заяви, че въпреки амбициите за зелен преход "ситуацията е сериозна".

Тенденцията в последните месеци е, че не само енергийната сигурност на България е зависима от АЕЦ "Козлодуй" и въглищата в Маришкия басейн - това важи за целия регион, за който страната изнася дневно огромни количества електроенергия.

Цената на българските въглища

Поради ред причини през последните няколко години "Мини Марица-изток" отчита загуба, въпреки че през 2021 г. продажбите на въглища са се увеличили с 31.5 %. Негативната тенденция рязко се промени през първите три месеца на тази година, като заради увеличеното производство на въглищните ТЕЦ-ове в страната мините са на печалба 55 млн. лв. при 7 млн. лв. загуба през същия период година по-рано.

Същевременно Сърбия е изправена пред сериозна енергийна криза, тъй като добивите не са достатъчни, а качеството е по-ниско от очакваното. От друга страна, сериозните дъждове в региона са предизвикали наводнения. Според президента Вучич в момента мините добиват между 60 и 80 хил. тона на ден, докато страната има нужда от 100 хил. тона на ден през зимните месеци. Традиционно държавата има достатъчно залежи, а Калубарският минен басейн е сред най-големите лигнитни резерви в Европа.

За да задоволят нужните количества, Сърбия вече сключи договор с Черна гора за доставка на над 4 млн. тона въглища до края на 2023 г. Притеснението за Белград е, че липсата на въглища в комбинация със спад на доставки на газ и петрол през идващата зима могат да оставят страната на тъмно. Президентът Вучич спомена за липсата на петрол в страната и притеснения относно забраната на доставки от Русия, които Европейският съюз налага от края на тази година.

Същевременно въглищният комплекс на страната осигурява голяма доза от електроенергията - традиционно става въпрос за две трети от цялото потребление на ток, а през зимните месеци този дял дори нараства.

Договорът с България

Така се стига до договора между Белград и Маришките мини, според който в срок от 10 месеца се предвижда да бъдат продадени 1.7 млн. тона лигнитни въглища на по-висока цена от тази, на която купуват държавният и американските топлоелектрически централи в комплекса "Марица-изток". Според местни източници на "24 часа" и divident.eu става въпрос за 9% по-висока цена от тази, на която се продава на българските централи - 87.35 лв. на тон. Това означава, че цената за сръбската цена ще е около 95 лв., а стойността на сделката е 166.62 млн. лв. Това ще е сериозен приход за дружеството, което по този начин ще закрепи финансовото си състояние. Въпреки това не е ясно дали въпросните количества ще могат да спасят зимата за Сърбия, но със сигурност ще помогнат страната да задоволи една част от нуждите си.

Въглищата продължават да са сериозен фактор в българската енергетика, като по данни на изпълнителен директор на дружеството Илза Чинкова през миналата година са произведени рекордните 27 млн. тона (равносилно на 74 хил. тона на ден). Тя е направила и следния коментар по повод сделката с Белград:

"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса "Марица-изток" досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техният износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица-изток" ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса "Марица-изток". Този износ е сериозно постижение и добра перспектива."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004

    Авторът бърка дименсиите. Не става въпрос за цена от 85лева на тон условно гориво, а за цена от 18 лева за метричен тон. Сделката е за 25 милиона лева и ще замести една пета от въглищата които мините продават на ковачки. Или около три процента от общия годишен добив на мините.

    Нередност?
  • 2
    fqg16161682941009812 avatar :-|
    Hristo Sakazov

    Нищо не бърка автора. Изполвана е м. ед. (тон), разбирай-метричен тон, равен на 1000кг или 1 мегаграм. В договор със сърбите не бихме ползвали мерни единици от отвъд океана, като (паунд), (къс тон) и други такива.
    До коментар [#1] от "rexdog2004":

    Нищо не бърка автора. Изполвана е м. ед. (тон), разбирай-метричен тон, равен на 1000кг или 1 мегаграм. В договор със сърбите не бихме ползвали мерни единици от отвъд океана, като (паунд), (къс тон) и други такива.

    Нередност?
Нов коментар