🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Кръгом към "Газпром"; 24 гигавата заявление за ВЕИ; Износът на ток

Още: Битката за АЕЦ "Козлодуй"; Арбитратражът с Газпром;

Служебното правителство поставя основните на опасна игра с "Газпром" в следващите месеци
Служебното правителство поставя основните на опасна игра с "Газпром" в следващите месеци
Служебното правителство поставя основните на опасна игра с "Газпром" в следващите месеци    ©  Георги Кожухаров
Служебното правителство поставя основните на опасна игра с "Газпром" в следващите месеци    ©  Георги Кожухаров

През тази седмица темата на броя е свързана с газовия завой към Газпром на служебното правителство. Намекът за връщане към преговори с руския доставчик беше усетен още в началото на неговия мандат, когато служебния министър на няколко пъти намекна за ниската цена на руския газ и че България губи от липсата на преговори с Москва. В последните няколко дни обаче руският газ беше обявен за неизбежен. А след извънредния брифинг на кризисния щаб за уреждане на доставки от природен газ на 22 август беше обявено, че България губи пари, когато неглижира руското синьо гориво. Нещо, което не е вярно към днешна дата.

А говореното за арбитраж, отказът да се правят заявки по договора, предложенията за преговори с руската страна и въобще цялостната енергийна политика на служебния кабинет работи срещу интересите на страната.

Европа пък за пореден път се оказва жертва на собствените си окови. През последните години никоя европейска икономика не е направила достатъчно, за да се откъсне от влиянието на "Газпром". За това към момента всички алтернативи са трудно постижими, а руският доставчик има цялата власт и монопол да дирижира цените на европейските индекси и да шантажира Европа.

Българският АЕЦ "Козлодуй" продължава да е обект на политически борби не само заради важността си, а и заради огромните приходи, които регистрира последните месеци.

Синдикатите извадиха в публичното пространство ново предложение за справяне с енергийната криза: спиране на износа на ток. Освен демагогията обаче, такова решение би било катастрофално за българските енергийни дружества и би лишило държавата от милиарди.

Ако сте изпуснали:

Хранилището "Чирен" сега е по-пълно с газ спрямо миналата година по същото време

ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ:

И ОЩЕ

Загубата на арбитраж срещу "Газпром" може да струва 1.8 млрд. евро