🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Удвояването на Чирен бе поискано от ГБС и Ковачки, но ще се забави заради жалби

Разширението на газохранилището ще струва над половин милиард и вероятно ще се забави

Разширението най-вероятно ще се проточи поне до 2025 г.
Разширението най-вероятно ще се проточи поне до 2025 г.
Разширението най-вероятно ще се проточи поне до 2025 г.    ©  Анелия Николова
Разширението най-вероятно ще се проточи поне до 2025 г.    ©  Анелия Николова
Темата накратко
  • "Булгартрансгаз" организира три търга за разширението на хранилището в Чирен.
  • ГБС и фирми до Ковачки са основните кандидати за важния енергиен проект.
  • Чешки консорциум със значителни критики към финансовите практики на "Булгартрансгаз" при обществените поръчки.

Единственото газово хранилище в България - това в Чирен, се подготвя за разширяване отдавна, като задачата ще струва около половин милиард лева. След поредица отменяни, обжалвани или променяни от страна на държавната "Булгартрансгаз" обществени поръчки сега за пръв път се стига до оферти.

Лошата новина е, че състезанието е привлякло слаб интерес - основно на строителната ГБС и на компания, свързана с Христо Ковачки. А вълна от жалби срещу поръчката пък отлага разширението на Чирен за 2025 г. или дори нататък.

Търговете дотук

В средата на юни разширението чрез три обществени поръчки беше спряно от "Булгартрансгаз", като после задачата беше разширена и поскъпна до 518 млн. лв. без ДДС. Основната добавка беше строителството на допълнителния газопровод, свързващ газовото хранилище с националната газопреносна мрежа.

Оферти и за трите поръчки се подаваха до 19 септември. За основните две реално в състезанието има само два конкурента, допуснати от "Булгартрасгаз": "Главболгарстрой" (ГБС) и свързаната с Христо Ковачки "Атомененергоремонт".

Успоредно три фирми са подали жалби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу търговете на "Булгартрансгаз" - свързаният с Ковачки консорциум, "Интерпром" на Калоян Методиев и чешкото обединение от две фирми "Дженарал Ел енд Ем Ен Ди газ". Атакувани са и трите търга. Мотивите не са видими в КЗК, но от чешкия консорциум изпратиха детайли до медиите, от които се вижда, че оспорват разделянето на три на поръчката.

Двубой за Чирен

За първата обществена поръчка, която е свързана с двойното разширение на капацитета на хранилището, с размер 300 млн. лв. (без ДДС), са получени две оферти: една на консорциума "Тех Енерджи Експанжън", където участници са фирми от групата на "Главболгарстрой", и втора от обединението "Чирен Хад 2022", където участник е "Атомененергоремонт", свързан с Ковачки.

Към втория търг с размер 133 млн. лв. (без ДДС) интересът от участници е аналогичен: обединението "Чирен Дрилинг 2022" с участие на "Атомененергоремонт" и "Екзало Дрилинг Чирен", където участник в консорциума е ГБС.

В третата обществена поръчка, която се увеличи от 84 хил. лв. на 84 млн. лв. за построяването на допълнителен газопровод към националната мрежа допуснатите участниците са пет, като сред тях са отново ГБС и Ковачки, а освен това консорциума "Кенпайп", която се свързва с Александър Сталийски, турската "Инфра Експерт-Вемак" и друго обединение под името "Чирен Пауър Лайн".

Така по традиция много вероятно поредната голяма газова поръчка да се изпълнява от ГБС, която наскоро бе избрана да строи газовата връзка със Сърбия, а преди това изпълняваше голям проект за компресорни станции в страната, включително по "Турски поток". Дружества на Ковачки също имат спечелени поръчки в сектора, например за разширение на газова мрежа до градове.

Намек за корупция към "Булгартрансгаз"?

Чешкото сдружение "Дженаралел Енд Еменди Газ", формирано от две фирми - "ДС Инвест" и "КБ Систем", обжалва и трите търга. "В поръчките са заложени редица противоречия, неясноти и некомпетентно зададени параметри. Това ще доведе до невъзможност те да бъдат изпълнени в проектните им рамки", заявяват от обединенето относно жалбите си.

Част от критиките към "Булгатрансгаз" са насочени към това, че поръчките са разделени, което значи повече доставки на различно оборудване. "Обектите не могат да бъдат въведени в експлоатация отделно, те са неразривно свързани помежду си и проектните параметри на всеки един от тях могат да бъдат постигнати само при съвместна работа с другите два строежа."

Ако това действително е вярно, то би означавало, че всяка по-голяма европейска компания би отказала да участва в търговете, за да не рискува да работи паралелно с друг участник, който не познава. Друг аргумент е, че "Булгартрансгаз" не е изчислявал коректно техническите спецификации, което би означавало значително голямо оскъпяване щом започне ремонтната дейност.

Какво означава разширението на Чирен

Проектът "Чирен" беше обявен за приоритетен енергиен проект за газовата диверсификация в Югоизточна Европа, тъй като ще увеличи капацитета на хранилището от 0.55 млрд. куб. м на 1 млрд. куб. м - една трета от годишните нужди на България.

Хранилището първо е било газово находище, което през 60-те години на миналия век е било изчерпано и превърнато в място за съхранение на газ. От него навремето са добити 2.8 млрд. куб.м природен газ в рамките на десет години. Точно затова с определени технологии сега капацитетът му за съхранение може да се увеличи значително до над 1 млрд. куб. м. И така да може да покрива половината от зимното потребление в страната. През годините е имало и неуспешни опити, като някои енергетици гледат песимистично на разширението и според тях може да се получи обратният ефект - да стане авария, която да намали капацитета му.

Освен обема трябва да се повиши и работният капацитет. Сега той е максимално до 4.5 млн. куб.м на ден и реално при криза - например спиране на доставките на газ от Русия, може да задоволи само една трета от нуждите на страната, дори да е пълно догоре с газ. В същото време няма как да се изпомпва достатъчно бързо съответното количество, а в студени дни потреблението е около 13 млн. куб.м на ден.