🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без "Газпром", но с LNG танкер газът в България ще поевтинее с 30%

Цената на "Булгаргаз" за октомври показва, че договореният през лятото втечнен газ не е бил по-скъп както твърди служебният кабинет. За понижението ще спомогне и пускането на газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Росен Христов трябва да обясни какви доставки ще има през ноември и декември, след като бяха отказани танкерите, а преговори с "Газпром" няма.
Енергийният министър Росен Христов трябва да обясни какви доставки ще има през ноември и декември, след като бяха отказани танкерите, а преговори с "Газпром" няма.
Енергийният министър Росен Христов трябва да обясни какви доставки ще има през ноември и декември, след като бяха отказани танкерите, а преговори с "Газпром" няма.    ©  Велко Ангелов
Енергийният министър Росен Христов трябва да обясни какви доставки ще има през ноември и декември, след като бяха отказани танкерите, а преговори с "Газпром" няма.    ©  Велко Ангелов

Ситуацията с цената на природния газ започва да става комична. След като цял месец служебното правителство на президента Румен Радев твърдеше, че договорените от кабинета на Кирил Петков 7 танкера с втечнен газ са прекалено скъпи и затова бе приет само един тях - за октомври, сега се оказва, че именно от следващия месец цената на газа ще падне с 30%.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предварителното си заявление за новите тарифи от октомври, като в него заложената цена е 247.96 лв./мВтч при действаща сега 353.63 лв./мВтч. Окончателната цена ще стане ясна в края на месеца, когато ще има ново заявление, но ако пазарните тенденции се запазят, то тя дори може да бъде по-ниска.

В тази връзка от Министерството на енергетиката казват, че понижението "се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция". Посочва се още, че прогнозната цена за октомври отговаря на исканията на работодатели и синдикати.

Как обаче е постигната тази цена? През последните седмици се твърдеше, от министър председателя Гълъб Донев, от вицепремиера Христо Алексиев, от енергийния министър Росен Христов и други представители на властта, че стойности от около 250 лв./мВтч са възможно само ако се върнем към "Газпром" и получаваме руски газ. Дори имаше специална пресконференция, заедно с работодатели и синдикати, чиято цел беше да се убеди обществото, че за да постигнем по-ниски цени, преговорите с руснаците вече са неизбежни.

"Настояваме да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ. Както стана явно от проведената среща - всички алтернативи на "Газпром" са няколко пъти по-скъпи", каза в края на август след среща на кризисния щаб за газа Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Всичко това обаче се оказва невярно. Руски газ така и не е договорен, дори реални преговори с "Газпром" все още не са започнали. Но въпреки това цената на газа пада до и под коментираните като "невъзможни" нива без благословия от Москва. При това за октомври има един договорен танкер с втечнен газ, който уж беше "много пъти по-скъп".

Всъщност за понижението на цените има два основни фактора. Първият е, че се очаква на 1 октомври да бъде пусната газовата връзка с Гърция, по която ще получим пълните количества азерски газ на съответна договорна цена (сега пак ги получаваме, но на по-високи цени заради алтернативното трасе през Кулата). И втората причина е, че като цяло цените на природния газ започнаха да се успокояват. В края на август борсовите стойности бяха над 300 евро/мВтч, докато сега са около 200 евро/мВтч. Това е факт въпреки, че Русия изигра най-силния си коз, като обяви, че спира доставките по "Северен поток 1", докато са в действие европейските санкции срещу Москва. А цените на газа в България зависят пряко от това, което се случва на пазара. И колкото по-малко лостове за влияние има там "Газпром", толкова по-евтино ще бъде. Към момента руският газ в Европа е вече под 10%, което означава, че моментът на пълно откъсване не е много далече.

Проблемът е, че служебният кабинет отказа да купи останалите 6 LNG танкера и ситуацията с доставките през ноември и декември е по-сложна. Все пак газовото хранилище в "Чирен" към момента е запълнено на 66%, което е значително повече от същия период на миналата година, когато доставките от "Газпром" вървяха безпроблемно.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 10
    • + 7

    Странна статия, предвид факта, че в изявлението на Булгаргаз се коментира, че възнамеряват да предложат по-ниската цена на база старта на връзката ICGB, което ще бъде и тригър да получаваме количествата на договорената, а не на борсовата цена.

    Така и не открих конкретни данни за капацитета на този танкер, но ако приемем, че е колкото предходните би трябвало да е около 95 млн. куб метра. Последният октомри сме консумирали около 239 млн. куб метра за октомври (по НСИ) - ако приемем, че и този месец ще е така, то това би означавало, че този втечнен газ ще е с дял около 39.5% от микса.

    Отворен въпрос е на каква цена точно е този газ(ако ще се упражняваме в анализи) и колко точно ще е намалението на цената на потока от Азербайджан, за да се стигне до среднопретеглената цена от споменатите 250 лв. Не коментираме цената на азерския газ поради кониденциалност, същото се отнася и до танкерите.

    При това положение изводът, който се лансира в под-заглавието, че е основно заради единия танкер на Киро Петков е несъстоятелен сам по себе си. Кирил Петков в качеството му на премиер-слънце (за щастие в оставка) твърдеше, че цената на азерският газ след като бъде завършена връзката ще бъде около 1/3 от тази на газпром. До момента зареждахме количества, които бяха основно на борсови цени. Сега, ако цената е 33% от тази на Газпром и приемем, че това е борсовата, то това ще е около 66% намаление на цената. При намаление от 30% на цената, която предлага Булгаргаз за потвърждение към КЕВР, то това може би означава, че среднопретегленото намаление е толкова, защото имаме рязко намаление на цената на азерския, а делът на споменатия танкер остава на сходна цена, поне по някакви мои си сметки.

    Тезата, която лансираше министърът не е толкова плоска, четох и дългото интервю на немския журналист. Въпросът не е само цената, а на каква цена пристига. Очевидно се намират количества, но не и на всяка цена. Джобовете и бюджетите не са бездънни, така да се каже. А в същото време имаме съседни страни, които използват тази суровина на доста добра цена(Турция е основен пример при цена от 90 евро ако не ме лъже паметта), която в момента получава сериозно конкурентно предимство. В същото интервю Христов споменава, че Газпром е вторият най-евтин доставчик от всички, с които работим. Ако това е така, а критиците на кабинета в мнозинството си нямат основание за много обективни критики извън ненавистта си към него предвид конфронтацията с КП и ко, то ако получавахме и такива количества на втората най-евтина цена от сета с доставчици, то това би означавало, че теглото на газа от танкера, който по моите сметки изглежда скъп, би било намалено и всъщност бихме имали още по-ниска цена от тази.

    А и един месец не е представителната издвадка точно в началото на сезона, при 60 и нещо процента запълване на Чирен, който така или иначе е далеч от капацитетите на другите хранилища в ЕС.

    Изводите, че единият танкер е оправил нещата просто приличат на нескопосан опит за захаросване на последните дни на кабинета, поне по начина, по които е поднесено заглавието. Точно толкова единият танкер ни оправя, колкото и Кирил Петков завърши успешно връзката с Гърция(не я завърши).

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 5
    • + 12

    Некадърници и лъжци! Това е избрал Радев в правителството си. И той лъже на поразия, повече и от Тиквата. Нямам сили да излагам всичките им лъжи и всеки ден - нови! Последното - за Лукойл. И каква работа има президентът в преговори с една частна компания?

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 8
    • + 8

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Хайде, истеричното рицарче на правописа пак се включи с истерични тези.


    Имаш ли някакъв сериозен аргумент по темата извън "лъжцииии, всички са лъжциии" ,"мацкваааааааа", "Путиииин ги командвааааааа" и други производни на "Кой ще ни дадеее парииииии"?

    Макар и рядко, все пак понякога тук става дискусия. Понякога и разни автори също се включват за да защитават тезите и мненията си.

    Възможно е някъде дълбоко и да го осъзнаваш, но с тези истерични статуси не се допринася за каквато и да е дискусия във форума.

    Нередност?
  • 4
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 11
    • + 6

    Капитал, що направо не напишете, че ако се върне ПП в управлението, газа ще стане безплатен, а
    американските танкерите ще се ракостират направо в София, на ул. Козяк

    Нередност?
  • 5
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 1
    • + 1

    *акостират

    Нередност?
  • 6
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#3] от "Quandt":

    "Докторът"-пациент от Позитано 20, проявяваш креативност в смяната на профилите тук, но не и в стария изтъркан репертоар, спуснат от руското посолство.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    А, "доктора" имаше една betty, с която действаха като в шопския виц: Нане ходи и лаже, Вуте ходи след него, та лаже. Сега си има нова betty.

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#6] от "Любопитната Съседка":

    Чак доктор не съм, но благодаря за комплимента, макар и незаслужен. Уви, дори не живея на Позитано, нито пък някога съм гласувал за партията, към която реферираш. За щастие и пациент не съм, извън неприличните намеци на възлюбената ми, че е време да спортувам повече за сметка на любимите ми слабоалкохолни хмелови напитки.

    Справям се достатъчно добре сам, за да не ми е нужно да ставам четирихилядник, по алегорията на една бивша посетителка на Air-BNB-та-без-парапети. Не, че бих отказал да казвам каквото мисля и да ми се плаща за това, все пак по 4 к на месец се анюализират в 48 х. лв., но пък трудно бих приел да ми плащат и да ми казват какво да мисля.

    А ако мислиш, че съм една и съща персона с Др. Д, то мисля, че е редно да поработиш върху когнитивния си капацитет. Макар често да сме на едно и също мнение, не смятам, че като наблюдател можеш да откриеш много изразни съответствия. Чак на моменти докторът ме дразни с латинските сентенции, които се налага да гугълвам.

    Сполай ти и с пожелания за хубав уикенд. Макар да съм на няколко бири и една шкембе чорба, ей сега за твое здраве ще си заръчам една салата Оливие заедно с една Белуга.

    За здоровье!

    Нередност?
  • 9
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#7] от "evpetra":

    Истерично човече, можеш ли да генерираш някакъв смислен аргумент по темата за газа, извън "лъжцииии"? Имаш ли някакъв базиран на цифри или състоятелно от интелектуална гледна точка съждение аргумент по думите ми? Ако не - може би няма смисъл в изказванията ти в контекста на дискусията.

    Нередност?
  • 10
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 3

    Абонати за рушвет корумпирани полито-олигархи.

    Дори и в пазара Мария Луиза търговците от сергиите знаят че трябва да имат няколко доставчика за да не ги прецака ако е само един.

    Това е предателство и всеки го знае. Но интересното никой не действа. Живурка си с евро средствата.

    Нередност?
Нов коментар