🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газовата връзка със Сърбия поскъпна с над 40 млн. лв. заради инфлацията

Индексацията на договора с "Главболгарстрой" е направена по правителствената методика. Оскъпяването е с 33%

Строителството на газовата връзка със Сърбия започна преди няколко седмици.
Строителството на газовата връзка със Сърбия започна преди няколко седмици.
Строителството на газовата връзка със Сърбия започна преди няколко седмици.    ©  Надежда Чипева
Строителството на газовата връзка със Сърбия започна преди няколко седмици.    ©  Надежда Чипева

Заради забавените процедури проектът за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия ще поскъпне значително. От анекс, публикуван в регистъра на обществените поръчки, става ясно, че договорената цена от 139.8 млн. лв. без ДДС ще се увеличи с 32.6% до 183.4 млн. лева.

Това оскъпяване с 43.6 млн. лв. е заради инфлацията през последната година и е изчислено на база Методика за индексация на договорите по обществени поръчки, която бе приета от служебния кабинет на Румен Радев в края на 2022 г.

Една година в чакане на договор

Обществената поръчка за инвестиционно проектиране - работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на: "Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия", е обявена на 18 януари 2021 г., още когато управляваше правителството на ГЕРБ. През юни същата година възложителят "Булгартрансгаз" избра за победител консорциумът "Кенпайп", в който влизат клон на канадско дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименна българска компания. Фирмата бе слабоизвестна и с малко опит в сектора, но регистрите показваха връзки със сочения за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски бизнесмен Александър Сталийски.

До подписването на договор не се стигна, тъй като имаше жалби в Комисията за защита на конкуренция. В резултат на това "Кенпайп" бе отстранена, а на първо място излезе консорциумът на "Главболгарстрой" - "Интернешънъл газ". Последваха нови жалби и през март 2022 г. се стигна до окончателното потвърждаване на избора на "Главболгарстрой", като самият договор бе подписан на 10 юни 2022-а. Стойността му тогава бе 139.8 млн. лв. без ДДС, но реално офертата на изпълнителя е била подадена 18 месеца по-рано - в началото на 2021 г.

Към момента на подписване на договора вече се обсъждаше нуждата от индексации заради инфлацията и се чакаше само правителството да приеме съответната методика. Това се случи през септември.

Откъде идва оскъпяването

От анекса към договора между "Булгартрансгаз" и консорциума на "Главболгарстрой" става ясно, че изпълнителят посочва и други мотиви за актуализацията на цената, освен инфлацията. Например, че след руската инвазия в Украйна и последвалите санкции от Европейския съюз е настъпила необходимост от промяна в доставчиците на основно оборудване.

Изчислено е, че стойността на договора трябва да се увеличи с 32.6%, като е приложена формулата от методиката за индексация. Тя използва за база Индекса на цените на производител на вътрешния пазар на строителни материали, който към 31 юли 2022 г. е бил 158 пункта, а към 28 февруари 2021-а, когато е подавана офертата, е бил 106 пункта.

Първата копка на проекта обаче бе направена в края на януари 2023 г., а срокът за изпълнение е 300 дни. Затова е възможно да има допълнителни индексации по време на изпълнението на самите дейности, като се прилагат съответните индекси за всяко ново тримесечие. Например, за първото тримесечие на 2023 г. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар на строителни материали ще е по-висок спрямо средата на 2022 г. Наличните данни към момента са до края на септември 2022 г. и стойността е 230 пункта.

Според Закона за обществените поръчки общо сумата по договора може да се увеличи с до 50%. Грубо това означава, че разходите за сръбската газова връзка може да набъбнат с най-много още 24 млн. лв. Обектът трябва да е завършен до края на годината.