Нов опит: пакет обществени поръчки за 518 млн. лв. за разширението на Чирен

Проектът едва ли ще може да бъде готов преди 2025 г., тъй като срокът за изпълнение е 600 дни

Обществената поръчка за новия газопровод е с актуализирана стойност от 84 млн. лв.
Обществената поръчка за новия газопровод е с актуализирана стойност от 84 млн. лв.
Обществената поръчка за новия газопровод е с актуализирана стойност от 84 млн. лв.    ©  Анелия Николова
Обществената поръчка за новия газопровод е с актуализирана стойност от 84 млн. лв.    ©  Анелия Николова
Темата накратко
  • Трите обществени поръчки, свързани с Чирен, бяха подновени след актуализация в плащането.
  • Освен обема на газовото хранилище, трябва да бъде повишен и работния му капацитет.
  • Проектът "Чирен" беше обявен за приоритетен енергиен проект за газовата диверсификация в Югоизточна Европа.

След като в средата на юни трите обществени поръчки, свързани с разширението и модернизирането на газовото хранилище в Чирен, бяха прекратени от "Булгартрансгаз", сега бяха подновени. Забавянето се получи заради актуализация в плащането - "Булгартрансгаз" участва в тегленето на заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), на който българската държава стана гарант. Освен това са направени и промени в самите проекти - особено за този за новия газопровод, свързващ хранилището с националната газопреносна мрежа при с. Бутан.

Промяната във финансовите параметри (заемът) е заложен и в актуализацията на бюджета, като гаранцията е в размер на 207 млн. евро. Те са част от общо 382 млн. евро, които са заложени за обезпечението на "Булгартрансгаз", като другите разходи са свързани с газовата връзка към Сърбия и задължения на дружеството.

Спрямо предишните поръчки има една съществена разлика - тази за изграждането на допълнителния газопровод, свързващ газовото хранилище с националната газопреносна мрежа, е на стойност 84 млн. лв без ДДС, докато преди това беше за 840 хил. лв без ДДС. Голямата разлика идва от факта, че новата поръчка включва инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта. В предишния случай, обществената поръчка имаше за цел само изграждането на газопровода.

Останалите две поръчки са идентични и имат същата стойност. Едната е 133 млн. лв без ДДС за изграждане и въвеждане в експлоатация на подземни съоръжения, които да могат да се свържат с нова компресорна станция. И другата е за 300 млн. лв без ДДС за разширение на надземните съоръжения и нова инсталация за нагнетяване.

Проектът "Чирен" беше обявен за приоритетен енергиен проект за газовата диверсификация в Югоизточна Европа, тъй като ще увеличи капацитета на хранилището от 0.55 млрд. куб. м на 1 млрд. куб. м - една трета от годишните нужди на България.

Какво точно прави Чирен

Хранилището първо е било газово находище, което през 60-те години на миналия век е било изчерпано и превърнато в място за съхранение на газ. От него навремето са добити 2.8 млрд. куб.м природен газ в рамките на десет години. Точно затова с определени технологии сега капацитетът му за съхранение може да се увеличи значително до над 1 млрд. куб. м. И така да може да покрива половината от зимното потребление в страната. Все пак е редно да се отбележи, че през годините е имало и неуспешни опити, като някои енергетици гледат песимистично на разширението и според тях може да се получи обратният ефект - да стане авария, която да намали капацитета му.

Но освен обема трябва да се повиши и работния капацитет. Сега той е максимално до 4.5 млн. куб.м на ден и реално при криза - например спиране на доставките на газ от Русия, може да задоволи само една трета от нуждите на страната, дори да е пълно догоре с газ. В същото време няма как да се изпомпи достатъчно бързо съответното количество, а в студени дни потреблението е около 13 млн. куб.м на ден.

Според държавния газов оператор разширението има следната цел: "ще се създаде техническа възможност за поетапно разширение на подземното газово хранилище, ще се осигури необходимото ново високонадеждно компресорно оборудване, предоставящо възможност за достигане на заложените в технологичния проект параметри. Новите съоръжения ще осигурят и необходимото ново високонадеждно оборудване за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и изграждането на нови такива. Ще се повиши експлоатационната безопасност и увеличаване капацитетните възможности на хранилището". С други думи, целта е именно да се увеличи работния капацитет - да се нагнетява по-бързо и да се изпомпва повече.

Финансирането

Срокът за оферти и на трите поръчки е до 19 септември, а срокът за изпълнение е 600 дни. Дори и в най-оптимистичните сценарий, едва ли проектът ще може да е готов през 2024 г. и най-вероятно ще бъде реализиран през 2025 г.

Предвидено е обаче разсрочено плащане за 24-месечния период на изпълнение, като процентът на оскъпяване е лимитиран до 3% за всеки 12-месечен период и следва да бъде офериран от участниците в процедурата - който допуска по-малко оскъпяване, ще получи повече точки.

Общата стойност на тройния пакет от обществени поръчки е 518 млн. лв без ДДС. От тях 153 млн. лв ( 78 млн. евро) ще дойдат от европейски грантов договор, който ще съфинансира проекта на "Булгартрансгаз". Средствата са част от Механизма за свързване на Европа (CEF). А почти цялата останала част ще дойде от заема от ЕБВР в размер на 207 млн. евро или 405 млн. лв.