🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срив в цената на природния газ: от рекорди до най-ниските за тази година нива

Спадът в цената на газа в България през ноември ще е заради тези тенденции

Делът на руския газ в европейския микс спадна до 5-7%
Делът на руския газ в европейския микс спадна до 5-7%
Делът на руския газ в европейския микс спадна до 5-7%    ©  Shutterstock
Делът на руския газ в европейския микс спадна до 5-7%    ©  Shutterstock
Статията е актуализирана в 15 ч. на 18 октомври, след като първоначално беше публикувана на 16 октомври.
Темата накратко
  • Спирането на Северен поток беше намек, че скоро Русия едва ли ще се завърне като фактор в европейския газов пазар
  • Европа увеличава доставките от Норвегия и САЩ и други алтернативни източници
  • Природният газ най-вероятно ще поскъпне през ноември заради скъпото гориво в хранилищата

Цените на природния газ буквално се сринаха в последните дни. В петък спот пазарът затвори на 56 евро/мВтч на най-голямата европейска борса TTF, а в понеделник и вторник този тренд се пренеси при търговията с фючърсите за ноември. Те достигнаха нива от 116 евро/мВтч (при над 200 евро в началото на този месец), което е най-ниското ниво от средата на юни, преди Русия да започне да спира газа на Германия и другите страни от Централна и Западна Европа.

Спот цените от 55-60 евро/Мвтч реално са най-ниските за 2022 г. и най-ниската въобще от миналата година по това време - 4 месеца преди войната на Русия в Украйна. Спрямо рекордните такива през август пък сегашните тарифи са 6 пъти по-ниски.

Всички тези числа водят към едно и също заключение - че в Европа в момента няма голямо търсене на природен газ и сделки на спот пазара почти не се сключват. Една от причините за това е пренасищането на газовите хранилищата (92%), както и по-топлото време през октомври, което забавя старта на отоплителния сезон. В София например централното отопление ще бъде пуснато при три последователни дни със средна температура от под 12 градуса и прогноза за задържане на тези нива.

За съжаление, ниските цени на спот пазара не означават директно и ниски цени за потребителите. Всъщност количествата, които се доставят сега са закупени предишните месеци, когато тарифите бяха много по-високи.

Всичко това ще има ефект в България от началото на ноември, когато се очаква ново понижение от 30% на цената на "Булгаргаз". Ако трендът от последните дни се задържи поевтиняването може да е дори още по-голямо.

Запълването на хранилищата

От днешна гледна точка изглежда, че Европейския съюз допусна бързото запълване на хранилищата да предизвика шоково поскъпване през лятото заради огромното търсене. Идеята на европейските бюрократи беше да се постигне възможно най-бързо до определени нива на хранилищата, така че при отрязани доставки от страна на Русия през есента и зимата, да има сигурни количества, които да могат бързо да се трансферират между държавите.

Реално погледнато Москва чрез "Газпром" наистина почти спря доставките за Европа в края на лятото с решението си да спре "Северен поток". Но вместо да се постигне стабилност на пазара чрез запълването на хранилищата, се предизвика голяма волатилност.

Скритият ефект от всичко това е, че реално Европа се е запасила (хранилищата са пълни на над 92%) с изключително скъп газ, който ще започне да повишава цените на пазара при изпомпването. Така може да се предизвика обратен ефект и търговците на газ да задържат запасите си и да се опитват да набавят нужните количества от пазара, където към момента цените са много по-ниски. Но увеличеното търсене пак би ги изстреляло нагоре.

Това важи с пълна степен и за България, тъй като в хранилището в Чирен има към момента над 450 млн. м3 природен газ (83.5% запълнен капацитет), който е нагнетен през лятото, на високите цени и неминуемо ще влезе в микса на "Булгаргаз" още следващия месец.

Откъде идва газът сега?

Допреди няколко месеца най-големият източник на природен газ за Европа беше Русия с около 45%. В момента този процент е между 5-7%. Спорно е да се твърди кой е най-големият заместител, тъй като в много от сделките има препродаване и суапове, като трудно може да се проследи произхода на газовата молекула.

Най-голям източник на природен газ в момента е Норвегия, която има инфраструктурата да доставя през тръбопроводите в северните морета. Наравно с норвежкия газ е американския втечнен газ, който през последните месеци се радва на голям интерес от българския пазар също. Неговата референтна цена е американският индекс Хенри хъб (HH), който е значително по-евтин - спрямо цената на спот пазара в Нидерландия, HH e 4-5 пъти по-нисък.

Голям фактор в следващите седмици може да бъде вътрешна информация, която излезе в Bloomberg, че китайските компании ще спрат да препродават резервите си в Европа заради започващия отоплителен сезон. Китайските компании като Sinopec имаха огромен капацитет от втечнен газ заради презапасяването в последните месеци и фактически се възползваха от високите цени в Европа да продават тук на печалба. Тъй като сега най-вероятно това ще спре, може да има по-голям дефицит на втечнен газ и това да вдигне цената.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 4

    Цената на газа е на нивата от миналата година по това време. След това тя отбелязваше спад до към януари и започна плавно да се покачва. Войната в Украйна изстреля цената нагоре, подкрепяно и от мерките на Путин за ограничаване на доставките към Европа.
    Върху цената на газа сега влияние ще оказва икономическият цикъл и опасенията от рецесия, както и проблемите с растежа в Китай. Избирането на Си вероятно ще трансформира китайския модел от "идеология, основана на икономика" в "икономика, основана на идеология".
    В САЩ засега пазарите реагират положително на мерките на ФЕД за борбата с инфлацията, докато Великобритания не се справя толкова гладко и правителството на Лиз Тръс е заплашено от оставка.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible

    До коментар [#1] от "linderoth":

    Това само показва, колко чувствителна трябва да бъде обществеността към всичко, което се казва в публичното пространство и да се търси сметка на подобни пропагандисти.

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Не бързайте да се радвате - Китай преди дни забрани реекспорта на природен газ за Европа. Там икономиката ще превключва на по-горна предавка. Следователно ще наблюдаваме съревнование между ЕС и Азия за американски и катарски газ, след като им намалеят на китайците резервите.

    Нередност?
  • 6
    lvq1601999372687577 avatar :-|
    Georgi Maystorski

    По отношение на запасите и очакваните цени - няколко думи към автора. Невярно твърдение е, че запълването на хранилището Чирен стана през лятото, на онези пикови цени. Над 1/4 от наличния обем е постъпил в последните 50 дни при значително по-благоприятни стойности. Вярно Твърдение е, че Булгаргаз използва оптимални миксове, при които няма как тежестта да падне само върху скъпия газ от резерва.

    Нередност?
Нов коментар