И да се откажеш от парното, то няма да се откаже от теб

Прекратяването на услугата не означава непременно край на сметките - плащането за сградна инсталация ще продължи

Въпреки че доскоро парното се считаше за най-евтиното отопление, мнозина столичани тази зима са решили да минат на климатици и радиатори
Въпреки че доскоро парното се считаше за най-евтиното отопление, мнозина столичани тази зима са решили да минат на климатици и радиатори
Въпреки че доскоро парното се считаше за най-евтиното отопление, мнозина столичани тази зима са решили да минат на климатици и радиатори    ©  Надежда Чипева
Въпреки че доскоро парното се считаше за най-евтиното отопление, мнозина столичани тази зима са решили да минат на климатици и радиатори    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Отказът от парно не може да стане индивидуално, а с решение на две трети от общото събрание
  • Персонално може да затворите вентилите и да заявите "нулево потребление"
  • В този случай обаче край с парното не означава край на сметките

Вероятно една от най-големите носталгии по соца е свързана с отоплението на парно. В градовете това бе единствената алтернатива на дървата, като услугата беше на практика почти безплатна - радиаторите пареха, през зимата се спеше с тънки одеяла, а тези, които живееха над абонатната, бяха с отворени прозорци дори и в най-големия студ. И всичко това на цени, които всеки, независимо от дохода, можеше да си позволи. Сега обаче ситуацията е различна, а колебанията на пазара и масовата ниска енергийна ефективност на жилищата прави избора с какво да се отопляваме сложен.

Самата услуга не е и няма как да бъде "социално ориентирана" - най-вече защото много от топлофикациите (включително "Топлофикация - София") използват за основно гориво природния газ, който поскъпна рекордно само в рамките на около година и половина. За справка - от 1 юли цената на топлинната енергия се увеличи средно с 29.73% за страната, като най-драстично бе повишението в София, където топлата вода и парното поскъпнаха с почти 40% (39.99%).

Прогнози за балансиране на пазара определено има и цените постепенно ще се уравновесят (заради стабилизирането на пазара, алтернативните доставки на горива и др.), но това определено няма да се случи до края на зимата. Затова много хора, които в момента се отопляват на природен газ или на парно, търсят друга алтернатива за отопление. Соларните панели са добра идея, дървата - донякъде също. За първото обаче трябват време и инвестиции, а за второто - добре проектирана инфраструктура и, разбира се, почистен комин, тъй като саждите са сериозен проблем, който може да доведе до пожар. Затова мнозина тази зима избират да се отопляват на електроенергия и искат, поне засега, да се откажат от услугите на "Топлофикация - София". Но как?

Развод ми дай

Мнозина обмислят да се отопляват на ток, въпреки че средните месечни фактури за парно за октомври не са особено високи и парното все още се счита за един от най-изгодните варианти за отопление (въпреки поскъпването, всички неясноти около фактурите и хроничния хаос с изравнителните сметки). Справка на "Топлофикация - София" за октомври, изготвена за "Капитал", показва, че 65% от клиентите на дружеството имат месечна фактура под 50 лв., 31% са със сметка до 150 лв., а до 250 лв. дължат едва под 2.5% от потребителите на услугата. Зимните месеци и студовете обаче предстоят и това най-вероятно ще се промени.

Въпреки ниските сметки обаче отоплението с конвекторни радиатори и енергоспестяващи климатици изглежда добра алтернатива на относително приемлива цена в сравнение с останалите видове отопление. Затова и много хора се насочват към този вариант. Тези, които са взели това решение обаче, рискуват да плащат прескъпо, ако не се откажат от парното. В противен случай ще се наложи хем да плащат за топлите радиатори, хем - за електроенергия.

Отказът от услугите на топлофикация обаче изисква спазването на няколко стъпки. Важен детайл е, че ползването на парно и топла вода не е индивидуална услуга, а се избира от цялата сграда. Затова според действащото законодателство не можете да се откажете индивидуално от нея, обясняват от "Топлофикация - София".

Ако все пак не искате да ползвате парно за по-дълго време (например цяла зима), трябва да заявите при топлинния си счетоводител така нареченото нулево потребление. Въпреки това обаче дори радиаторите ви да са трайно изключени, а вентилите - затворени, ако в сградата продължава да се използва тази услуга, вие ще получавате сметки за сградна инсталация и услугите по дялово разпределение.

"Сградна инсталация" се дължи от всички абонати, независимо на кой етаж в сградата живеят, тъй като включва разходите за отопление на цялата система от тръби, които преминават през входа, в стените или на открито през общите коридори и през всички помещения в жилищата. "Независимо дали искаме или не, сградната инсталация ни топли и това може да се види от факта, че температурата в жилище, където всички радиатори са затворени, е не по-ниска от 12ºС, дори и през най-студените дни", обясняват от "Топлофикация - София", като според тях в неотопляеми сгради водата в чешмите замръзва. С други думи, дори и да се откажете от парното, то няма да се откаже от вас.

Колеги, имаме кворум

Отказът от услуга е възможен с решение на общото събрание на сградната етажна собственост, т.е., когато собствениците на най-малко две трети от собствеността в сградата (по идеални части) гласуват за това. Към момента обаче "Топлофикация - София" не отчита ръст на клиентите, които ограничават ползването на услугите, като техният брой през последните два отоплителни сезона се запазва в близки граници и без особена динамика.

Какъв е той обаче от компанията не казват въпреки запитването на "Капитал", което може да се разбира по много начини. Вместо това от общинското дружество изтъкват, че услугите им остават предпочитани сред жителите на столицата в сравнение с алтернативни методи на отопление и това се потвърждава от ръста в броя на сгради, желаещи да бъдат топлофицирани. Информация за това колко са те обаче също липсва, а този пропуск може да се тълкува и като доказателство, че проблем вероятно все пак има.

Раздялата с парното е въпрос на заявление за отказ от ползване на услугите. Срок за подаването му няма и това може да стане по всяко време на годината, изтъкват от "Топлофикация - София", което е добра новина. Експертите обаче съветват да не бързате да се отказвате от парното, а да изберете плащането на равни месечни вноски през цялата година. Така дължимите суми ще бъдат еднакви през студените месеци и няма да тежат толкова на семейния бюджет.

Що е то дялово разпределение?

Темата за дяловото разпределение е малко като футбола и политиката - всеки разбира по нещо, но не е напълно наясно точно какво се случва. Принципът на дяловото разпределение в топлофицираните сгради много напомня на отчитането на студената вода. С други думи, консумираната от цялата сграда топлинна енергия се отчита от общия топломер в абонатната станция. След това общото количество се разпределя в индивидуалните сметки на всички имоти, като това се прави от топлинните счетоводители. Освен отчитането на индивидуалното потребление във всеки имот (топломери и водомери за топла вода) те правят и разпределение на разликата между показанията на общия топломер и сумата на индивидуалните измервателни уреди. Това количество обща енергия е енергията за сградна инсталация, поясняват от "Топлофикация - София".
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenti74 avatar :-|
    Пламен Кожухарски
    • - 3
    • + 5

    каква такса или наем ми дължи Топлофикация, за това, че тръбите й минават през моя дом ? Как така една частна фирма извършва търговска дейност през дома ми и не плаща нищо за това ????

    Нередност?
  • 2
    keen avatar :-|
    keen
    • + 7

    "Справка на "Топлофикация - София" за октомври, изготвена за "Капитал""...

    Капитал, това е разочароващо - октомври парното не беше пуснато още. Това са сметки за топла вода само.

    Нередност?
  • 3
    keen avatar :-|
    keen
    • - 3
    • + 5

    А това твърдение:
    "Независимо дали искаме или не, сградната инсталация ни топли и това може да се види от факта, че температурата в жилище, където всички радиатори са затворени, е не по-ниска от 12ºС, дори и през най-студените дни"
    ... е смехотворно и лесно оборимо.
    Имам два апартамента в сгради без парно - с добра изолация и южно изложение. И в двата, когато още никой не живееше в сградата, температурата не е падала под 15 градуса през деня и под 10-11 през нощта, когато навън беше минус 20 и надолу.
    Друг е проблемът, че много от сградите, наследени от зрелия соц, в момента са едни ветрилници, с тънки стени, че ако не минават тръби в тях на теца, може би ще е хладно. Но така или иначе, температурата вътре винаги ще е по-висока от тази навън. Ефект, който добре познаваме от парниците, благодарение на които ядем домати и през зимата.
    И, може би най-важното, отопление на парно му трябва само на онзи, който не излиза от дома си. За всички останали не е изгодно да отопляват празни апартаменти, през времето, когато не са вътре. В тоя смисъл ТЕЦ-а е тотална отживелица, която отдавна трябваше да потъне в небитието. Пожелавам му това да стане бързо и безболезнено.

    Нередност?
  • 4
    keen avatar :-|
    keen
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#3] от "keen":

    Забравих да добавя ЗАЩО твърдението на ТЕЦа е смехотворно от техническа гледна точка - когато всички са си затворили радиаторите, включително и щранг-лирите, в сградната инсталация не циркулира топлоносител. Иначе казано, тогава тръбите са студени и няма как да "отоплява" сградата.
    Да не говорим, че е крайно несправедливо да се търси възмездие за това, че от ТЕЦа имат топлинни загуби по тръбите в сградата. Все пак в сградите, където няма парно, хората също се отопляват и по този начин топлят и онези, които нямат отопление. Но никой не ги възмездява за това. Защо за ТЕЦа това ще е уредено в закон, а за другите случаи не? И не, тези загуби не са точно измерими нито за ТЕЦа, нито за какъвто и да било друг случай - всеки, който е запознат с материята, е наясно, че Наредбата за топлоснабдяването е изцяло изсмукана от нечии пръсти.

    Нередност?
  • 5
    jordan_vasilev avatar :-|
    DL
    • + 5

    Смисълът на централното топлоснабдяване е БИЛ елиминиране на индивидуалното отопление с твърдо гориво, най-вече въглища. Първоначално с мазут, впоследствие - газифицирани. И тук достигаме до парадокс - по-изгодно е въпросната газ да се достави до потребителите, но това не може да се направи в сгради с централно топлоснабдяване. А централното топлоснабдяване, освен разходи за същата тази газ, има разходи за персонал, съоръжения и, естествено - загуби по трасето за доставка. Смяна на абонатната станция в сградата с газов котел не изисква никакви промени по инсталацията в сградата.
    Отказването от "услугата" изисква подписите от собствениците на 2/3 от идеалните части. И тук парадокс - голяма част от тези собственици не живеят в страната, а апартаментите им са необитаеми.
    Когато топлофикациите заведат дело към некоректен "клиент", те представят подписан от него документ, че желае да ползва техните услуги. Подписан преди 20- 30 или повече години! На какви цени? Парадокс? Цените, нормално, се променят с времето. Но нов договор не се сключва.
    Реалното потребление се отчита от "топломер", който е в абонатната станция. Юридически - на ничие име! Би трябвало етажната собственост да се регистира като юридическо лице, да сключи договор за доставка и да заплаща за услугата по реално потребление. С решение на общото събрание се решава как се разпределят разходите - на квадрат площ, брой лица, с топлинен счетоводител и т.н. И! При промяна на цената на услугата - сключване на нов договор!

    Нередност?
  • 6
    gxg021151560 avatar :-|
    gxg021151560
    • + 4

    Мой колега плаща за четиристаен апартамент петдесет лева зградна инсталация а аз за тристаен стигам и над сто лева. Някой може ли да ми каже как се оформя цената.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    В Ню Йорк също има топлофикация. Как е там? Дали може да се откажеш от парното?

    Нередност?
  • 8
    keen avatar :-|
    keen
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "mickmick":
    А защо трябва да питаме... нюйоркчани за това?
    Чувал съм, че имаме български парламент и българско законодателство, ако не са ме излъгали...

    Нередност?
  • 9
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • + 1

    Савецкият кенеВВ трц София е един допотопен соц динозавър, нищо друго! Даже не ми се пише колко неефективно е това отопление с тези допотопни котли, които произвеждат само 20% ток. това е жалко и скъпо!

    Нередност?
  • 10
    sspasss avatar :-|
    sspasss
    • + 1

    Какво ѝ е новото на тази тема? Още през декември 2019 г. съдът в Люксембург отговори, че няма нарушение на правото в разпоредби, допускащи заплащането на сградна инсталация от "неискащи я" собственици.

    Т.1 от диспозитива: "Член 27 от Директива 2011/83/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година относно правата на потребителите, за изменение на Директива 93/13/ЕИО на Съвета и Директива 1999/44/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 85/577/ЕИО на Съвета и Директива 97/7/ЕО на Европейския парламент и на Съвета във връзка с член 5, параграфи 1 и 5 от Директива 2005/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2005 година относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители на вътрешния пазар и изменение на Директива 84/450/ЕИО на Съвета, Директиви 97/7/EО, 98/27/EО и 2002/65/EО на Европейския парламент и на Съвета, и Регламент (EО) № 2006/2004 на Европейския парламент и на Съвета („Директива за нелоялни търговски практики“), трябва да се тълкува в смисъл, че допуска национална правна уредба, която предвижда, че собствениците на апартамент в сграда — етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, са длъжни да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не го използват в своя апартамент."

    Нередност?
Нов коментар