🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високите цени на енергията може да доведат до колапс икономиката на Словакия

Според премиера са нужни милиарди евро помощи от Брюксел, за да бъде избегнат този сценарий

Словашкият премиер Едуард Хегер се надява на помощ от Брюксел, за да намали щетите от енергийната криза в страната
Словашкият премиер Едуард Хегер се надява на помощ от Брюксел, за да намали щетите от енергийната криза в страната
Словашкият премиер Едуард Хегер се надява на помощ от Брюксел, за да намали щетите от енергийната криза в страната    ©  Reuters
Словашкият премиер Едуард Хегер се надява на помощ от Брюксел, за да намали щетите от енергийната криза в страната    ©  Reuters
Темата накратко
  • Високите цени на електроенергията може да принудят голяма част от компаниите в страната да спрат работа.
  • Братислава се нуждае от помощ от Брюксел заради цените на енергията.
  • Компаниите скоро трябва да подписват договори за доставка на енергия за догодина.

Словашкият премиер Едуард Хегер предупреди, че високите цени на електроенергията може да доведат икономиката на страната до "колапс". Според него, за да бъде избегнато това развитие, ще са нужни милиарди евро под формата на помощи от страна на Европейския съюз (ЕС).

Въпреки че Словакия произвежда немалко количество ядрена и водноелектрическа енергия, нейният най-голям енергиен доставчик Slovenské Elektrárne в началото на годината реши да продаде излишната мощност на различни търговци. Този ход като че ли се оказва недообмислен, след като именно тези търговци сега продават договорените количества обратно на Словакия на пазарни цени, които са около пет пъти по-високи от тези, на които те са ги закупили.

"Словаците купуват за 500 евро това, което са продали за 100 евро", каза Хегер, добавяйки, че поради тази причина планът на Европейската комисия за 140 млрд. евро извънредни данъци върху компаниите, които произвеждат електроенергия в блока, няма да помогне съществено на страната му. "Ако искаме да имаме данък върху неочакваните печалби, той трябва да е европейски", каза той в интервю за Financial Times.

Хегер също така заяви, че постъпленията от данъка върху неочакваните печалби на енергийните компании в ЕС трябва да бъдат разпределени равномерно в целия блок. Това би донесло около 1.5 млрд. евро на страната, които биха помогнали за компенсиране както на бизнесите, така и на гражданските потребители.

Проблем за Словакия е и формулировката на предложението на ЕС. В него се казва, че страните ще могат да изискват от компаниите, които произвеждат енергия, без да използват газ, да предават печалбите си, когато продават мегаватчас за над 180 долара. Местният доставчик Slovenské Elektrárne обаче продава енергията си под този праг, което реално оставя словашкото правителство в безизходица.

Той също така иска Брюксел да освободи 5 млрд. евро неизползвани фондове за регионално развитие, които могат да бъдат използвани за намаляване на сметките за енергия за бизнеса. "В противен случай словашкият бизнес ще затвори и всъщност може да срине цялата икономика", смята той. Хегер добави, че ако ЕС не помогне на страната му, то "тогава ще трябва да запазим това електричество за нашите компании и домакинства, за да не колабираме. Не искаме да правим това, но ако няма друга помощ, ще бъдем подтикнати към това решение", заяви премиерът.

Таймингът на изказването на Хегер не е случайно, след като редица индустриални компании в страната наближават момента, в който трябва да договорят цените на енергията, която ще използват догодина. В случай че не бъде получена помощ от ЕС, огромна част от тези компании ще трябва да спрат работа, защото няма да могат да си позволят цената на нужната енергия.

В такова положение се намира и най-големият производител на алуминий в страната Slovalco, който използва почти 10% от националното потребление на електроенергия. Компанията вече спря производството поради високите цени на електроенергията. "Имаме дни или седмици... Тъй като компаниите трябва да започнат да купуват и ако [търговците] започнат да искат цени от порядъка на 500 до 600 евро [за мегаватчас], те веднага ще започнат да убиват нашата икономика", заяви Хегер.

Словакия и още 14 страни от ЕС искат таван на цените за внос на газ

Словакия и още 14 страни, сред които и България, в края на септември подписаха писмо до Брюксел, в което заявяват искането си да бъде наложен таван на цените за внос на газ, пише Euronews. Целта на искането на страните е да се стабилизира повишаващата се цена на енергията в блока.

"Таванът на цените (...) е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията и да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се казва в писмото. "Това ограничение е приоритет", добавят страните.

Документът, видян от Euronews, е първият опит за обединение на поддръжниците на газовия таван. Той беше подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания. Те очакват въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на енергийните министри на ЕС, която ще се проведе на 30 септември в Брюксел.

Европейската комисия обаче се колебае относно налагането на горна граница на цените на газа за целия ЕС и все още проучва потенциалните рискове. Брюксел се опасява, че безпрецедентната мярка може да изплаши спедиторите във време, когато блокът отчаяно търси неруски доставки, особено на втечнен природен газ (LNG), за да изкара зимата без големи спирания на тока. Тези притеснения са споделени и от най-голямата икономика в ЕС - Германия.