🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съмнителна поръчка за 84 млн. лв. на АЕЦ "Козлодуй" сочи към Людмил Стойков

Търгът е спрян от КЗК, което значи, че ремонтите в централата най-вероятно ще се забавят значително

Новото ръководство на ядрената централа, което бе назначено от служебния кабинет, засега избягва публични изяви.
Новото ръководство на ядрената централа, което бе назначено от служебния кабинет, засега избягва публични изяви.
Новото ръководство на ядрената централа, което бе назначено от служебния кабинет, засега избягва публични изяви.    ©  Надежда Чипева
Новото ръководство на ядрената централа, което бе назначено от служебния кабинет, засега избягва публични изяви.    ©  Надежда Чипева

Годишните планови ремонти в АЕЦ "Козлодуй" през 2023 г. може да се окажат под риск. Причината е, че обществената поръчка за избор на изпълнител на тези ключови дейности, както и други спомагателни поддръжки на ядрената централа, е блокирана от жалби и може да не се възложи в срок. Ремонтът на 5-и блок например е планиран за месец май.

Нещо повече - по информация на "Капитал" причина за жалбите срещу търга за почти 84 млн. лв. са заложените условия в него, които фаворизират един конкретен изпълнител и ограничават конкуренцията. Съмненията са, че става дума за свързаната с Людмил Стойков "Еско инженеринг", за която преди време е лобирал сегашният зам.-директор на централата Андрей Красночаров.

Комисията за защита на конкуренцията е образувала на 20 декември производство по жалбата срещу решението за откриване на поръчката "Изпълнение на ремонтни дейности по основно и спомагателно оборудване и системи на ядрени енергийни блокове 5 и 6 по време на и/или свързани с плановите годишни ремонти през 2023 г.", и условията в в нея. По тази причина търгът е спрян на 21 декември, докато приключи производството пред антимонополния регулатор (то може да трае месеци и да се обжалва пред ВАС).

Самата жалба е подадена на 16 декември от "Квант инженеринг", която се управлява от Иван Делийски, но мажоритарният й собственик е кипърската офшорка "Спафакс инвестмънт лимитид". Мотивите в нея все още не са публични.

Какво точно е съмнителното

Въпросната поръчка за ремонтите е обявена на 24 ноември и има общо бюджет 83.6 млн. лв. Тя е разделена на две обособени позиции. Първата е "Основни ремонтни дейности, осигуряващи изпълнението на Плановите годишни ремонти, поддържане и увеличаване на проектния ресурс на експлоатация на оборудването, изпълнение на коригиращи мероприятия и изменения на проекта за оборудване и системи от 5-и и 6-и блокове, важни за безопасността и за производството на електрическа и топлинна енергия" с прогнозна стойност - 56.5 млн. лева.

Подписан е договор с Westinghouse за доставка на неруско ядрено гориво

На 22 декември директорът на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков подписа споразумение с "Уестингхаус електрик Швеция" за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок. Договорът е за 10 години и ще влезе в сила, след като е подписан и от Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ. Освен това неруското ядрено гориво трябва да бъде лицензирано и от българската Агенция за ядрено регулиране.



По думите на служебният енергиен министър Росен Христов "Уестингхаус" има ангажимент да изпълни комплексна доставка на свежо ядрено гориво за 5 енергоблок, което включва осигуряване на обогатения уранов материал, асемблиране на касетите и тяхната доставка на площадката на централата. Няма яснота обаче какво ще се случва с отработеното ядрено гориво и как то ще се съхранява.

"Уестингхаус" обаче ще предостави безплатно внедряване на тяхната система за вътрешно реакторен контрол още през следващата година и тя ще работи паралелно със сега действащата руска система. Целта е по този начин да може да се осигури надежден контрол по време на процеса по смяна на руското с американско ядрено гориво, но въпреки това някои експерти имат съоръжения и към този подход.

А втората, чийто бюджет е 27.1 млн. лв., е за "Спомагателни ремонтни дейности за поддържане надеждността на оборудване и тръбопроводи от системите за нормална експлоатация, спомагателни ремонтни дейности и дейности за подобряване условията на експлоатация на 5-и, 6-и блокове и общоблокови конструкции, системи и компоненти".

Експерт от ядрената централа, пожелал анонимност, посочи пред "Капитал", че в документацията за участие в търга са заложени условия и изисквания, които дават предимство на едни и необосновано ограничават участието на други стопански субекти.

На първо място в т. 7.1.2. от техническо задание е заложено изискване през последните три години изпълнителят на обособена позиция №2 да е изпълнил дейности, чиито предмет и обем са идентични или сходни с тези на търга. Под сходни тук се има предвид изпълнени дейности в ядрена електрическа централа по всяко от следните направления: по топлообменно оборудване, по помпени агрегати и арматура, по спомагателни съоръжения.

Не става дума обаче за специфично за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" оборудване или конкретно свързано с дейността на ядрена електрическа централа съоръжения и оборудване. Включените в тази обособена позиция топлообменници, помпи, арматури, тръбопроводи, вентилационно оборудване и др. по нищо не се различават от аналогичното оборудване в други ТЕЦ или ВЕЦ, както и обекти от газопреносната система. Но изискването за опит конкретно в ядрената централа ограничава възможността да участват в надпреварата всички, които работят в енергетиката.

Имам човек в АЕЦ-а

Нещата обаче стават още по-ограничителни. В изискванията към същата тази втора обособена позиция за професионална квалификация на персонала на изпълнителя е поставено друго ограничаващо условие. Става дума за това, че изпълнителят трябва да има "квалифициран персонал, с опит за извършване на настройка на бутало и дължина на хидроамортисьори на стендове за динамични изпитания и по място на монтажа", като това се доказва с "дипломи/сертификати от Производителя за успешно преминат курс/обучение за работа с хидравлични стендове тип MUE403H50 и MUE403H500".

Това е възможно най-ограничителното условие, което може да сложиш в такава поръчка. За да обясним: на практика въпросните стендове са произведени специално за АЕЦ "Козлодуй" от испанската фирма "Технатом" (Tecnatom S.A.). През април 2019 г., в изпълнение на сключения между АЕЦ-а и "Технатом" договор, от фирмата производител е проведено специално обучение на персонала на централата за работа с тези стендове. Обучени са 10 души, от които по информация на "Капитал" 9 все още са работници на АЕЦ "Козлодуй", а един се е преместил в "Еско инженеринг".

Въпросната компания е с мажоритарен собственик Радостина Крумова, като според сайта ѝ фирмата е работила по над 10 проекта в АЕЦ "Козлодуй". По-интересно е обаче, че в капитала на дружеството през 2018 г. е апортирано вземане по договор за цесия от предходната година между Крумова и "Еврометал" (като заемодател) за 255 хил. лв. Пернишката "Еврометал" се управлява от Людмил Стойков, който е и краен собственик през "Кракра - инвест".

Според експертите, в предмета на основното техническо задание на търга дори няма предвидена дейност за работа с хидравлични стендове. Освен това възниква въпросът защо е нужно да се наема фирма със изричното изискване за такъв специалист, след като АЕЦ-ът вече разполага с няколко лицензирани за точно тази цел свои служители?

Очаква се всички тези въпроси да бъдат разгледани в производството пред Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни дали има нагласени за специален изпълнител условия. Всичко това е важно не само заради прозрачността и свободната конкуренция, а и заради работата на самата АЕЦ "Козлодуй". Както стана ясно с честите аварии там напоследък, за всеки ден, в който мощността не работи се губят милиони, които са предназначени за компенсации към бизнеса.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 1

    Ох, то само тези две поръчки да са нагласени в АЕЦ с мед да ги намажеш.

    Нередност?
  • 2
    alfabet avatar :-P
    alfabet
    • + 3

    Към редактора:Управител на Квант ИНЖЕНЕРИНГ не е Иван, а Йосиф Делийски, но той е поставен. В сянка управлява Румен Иванов, първи братовчед на наскоро отстранения Александър Николов от управлението на АЕЦ. Кипърската фирма май не е случаен път към Ошфорната зона. Е май зад всичко това стой реваншизма на Александър Николов. Дано КЗК да е наясно, ама не.

    Нередност?
Нов коментар