АЕЦ "Козлодуй" е "обезщетил" фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева

С извънсъдебната спогодба държавната централа се отказва да си търси и неустойки за 129 млн. лв. от "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3"

Държавната ядрената централа се отказва да си търси неустойките в съда
Държавната ядрената централа се отказва да си търси неустойките в съда
Държавната ядрената централа се отказва да си търси неустойките в съда    ©  Надежда Чипева
Държавната ядрената централа се отказва да си търси неустойките в съда    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • АЕЦ "Козлодуй" е сключила извънсъдебна спогодба с четири свързвани с Христо Ковачки фирми.
  • Чрез нея държавната компания се отказва от 129 млн. лв. неустойки по договорите, които дружествата спират да изпълняват в началото на ковид епидемията.
  • Вместо да получи обезщетение, ядрената централа подарява 25 млн. лв. на "Гранд енерджи дистрибюшън", "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3".

"СУПЕР НОВИНА! Спестиха 100 млн. лв. на българския данъкоплатец" С този плам pik.bg преди дни описа една потайна спогодба от края на миналата година, подписана между АЕЦ "Козлодуй" и четири свързвани с Христо Ковачки фирми, които през март 2020 г. спряха да изпълняват договорите си за изкупуване на енергия от централата.

Реално двегодишният съдебен спор е доста заплетен, но кратката равносметка е доста различна. А именно, вместо държавното дружество да си търси по съдебен ред 129 млн. лв. неустойки заради провалените договори, решава да им подари 25 млн. лв.

Въпросната извънсъдебна спогодба е между АЕЦ "Козлодуй", от една страна, и "Гранд енерджи дистрибюшън", "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3", от друга. Тези дружества формално също правят отстъпки, тъй като твърдят, че имат потенциални вземания от АЕЦ-а за 101 млн. лв., от които частично се отказват, като получават "само" четвърт от сумата. Но реално това не са щети или пропуснати ползи, а хипотетична разлика между цената, на която е трябвало да купуват тока, ако бяха продължили да изпълняват договорите си, и тази на борсата през 2020 г. Нещо, което така или иначе не се е случило, защото самите дружества са спрели да купуват от АЕЦ-а, а и вече няма как да се случи, защото договорите са изтекли.

За въпросната спогодба служебният министър на енергетика Росен Христов отрича да е знаел, но е малко вероятно подобен акт да се случи без покровителство от най-високо ниво. По информация на "Капитал" за подготвяната спогодба е бил информиран съветникът на президента Николай Копринков, но от администрацията на държавния глава отказаха да коментират казуса.

"Назначили сме пълна проверка на случая и ще установим всички факти и ще излезем с официално становище. Изискали сме доклади и от АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и ще предприемем пълен юридически анализ на цялата процесуална практика, включително и избора на адвокатски кантори, и анализ на изплатените хонорари", заяви за "Капитал" енергийният министър Росен Христов.

"Капитал" работи по темата още от 9 януари, като първоначално събрахме цялата информация по казуса, включително успяхме да получим самата спогодба между АЕЦ-а и дружествата от групата на Ковачки, която е подписана на 12 декември 2022 г. Едва след консултация с юристи подготвихме и изпратихме въпроси до засегнатите страни - Министерството на енергетиката като принципал на Българския енергиен холдинг, част от който е АЕЦ "Козлодуй", и офиса на Христо Ковачки. Въпроси бяха изпратени и до президента Румен Радев, който е пряко отговорен за действията на назначения от него служебен кабинет и би трябвало да е запознат с подобни споразумения за десетки милиони.

Междувременно, преди да се получат отговори от която и да е от страните, на 17 януари първоначално в lex.bg се появи неподписана от автор публикация по темата, която след това беше препубликувана и в други медии като bulnews.bg, blitz.bg и pik.bg с един и същ текст и снимка. В първоизточника заглавието е "Спогодба решава дела за 100 млн. лева срещу АЕЦ "Козлодуй" за стопанска непоносимост заради пандемията" и никъде не се споменава, че държавната централа се съгласява да плати 25 млн. лв., като заедно с това се отказва да си търси неустойки за 129 млн. лв. В останалите медии пък направо се твърди, че с въпросната спогодба са спестени 100 млн. лв. на държавното дружество.

Видимо тази фактологично неточна, но старателно координирана медийна кампания цели казусът да се представи в друга светлина, без да се взимат предвид самите текстове на спогодбата, съдебните решения и най-вече действията на държавната ядрена централа. А те говорят не за спестяване, а по-скоро за умишлено и също така старателно координирано ощетяване на АЕЦ "Козлодуй".

Ударени от ковид

След обявяването на извънредното положение заради коронавируса (на 13 март 2020 г.) борсовите цени на електроенергията се понижиха от над 80 лв./мВтч за февруари до около 55 лв./мВтч през март и 48 лв./мВтч през април. Към онзи момент четирите търговеца на ток, които са свързвани с Христо Ковачки - "Гранд енерджи дистрибюшън", "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3", имат действащи договори за изкупуване на енергия от АЕЦ "Козлодуй" (подписани в края на 2019 г.) на цени около 108 лв./мВтч. (борсовите котировки падат под тези на договорите още преди въвеждането на извънредното положение заради коронавируса). Заради спада на борсовите цени и настъпилата голяма несигурност на пазара последните три спират да изпълняват договорите си, като отказват да купуват енергията от ядрената централа. Това води до загуби за милиони на АЕЦ-а, който е принуден да предлага цялото неприето от въпросните търговци количество на сегмента "Ден напред", което допълнително натиска пазарните цени надолу. На 4 април 2020 г. държавното дружество едностранно прекратява договорите с "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3" и си иска неустойките по тях от търговците (общо 129 млн. лв.). "Гранд енерджи дистрибюшън" обаче продължава да изпълнява задълженията си към АЕЦ-а.

Тогава по казуса имаше становище на енергийната борса, според която тези фирми са нарушили чл. 80 от правилата за работа на централизирания пазар за двустранни договори, което накратко означава, че са спрели да изпълняват ангажиментите си по сключени дългосрочни договори за покупка на електроенергия.

"Допълнителните споразумения са задължителни за спазване от страните и неизпълнението на задълженията по тях влече негативни последици за виновната страна - заплащане на лихва, заплащане на неустойка, едностранно прекратяване на допълнителното споразумение, отстраняване и изключване от борсовия пазар, публикуване на името на неизрядния участник на интернет страницата на борсовия оператор в секция "Неизрядни участници", обясниха тогава от БНЕБ за "Капитал".

"Част от опериращите на местния пазар търговски участници, страна по сключени борсови сделки, правят опити да се възползват от ситуацията и да прехвърлят изцяло собствения си търговски и финансов риск върху АЕЦ "Козлодуй" чрез отказ за приемане на договорени количества", обясниха тогава за "Капитал" от ядрената централа.

Дела срещу дела

След като на 4 април договорите им са прекратени от страна на АЕЦ "Козлодуй", въпросните дружества подават искови молби срещу ядрената централа с претенция за "Стопанска непоносимост" и искане за прекратяване или ако това не е възможно - изменение (понижаване на цените) на договорите. Делата се водят във врачанския съд, като никъде не се вижда да е записано искане за финансови обезщетения. Което е логично - преди всичко се иска прекратяване на договора от съда, така че да няма основание за плащането на неустойки към АЕЦ-а. По данни от спогодбата за тези дела разходите за адвокатски възнаграждения на фирмите са 2.2 млн. лв., а на АЕЦ "Козлодуй" - малко над 3 млн. лв.

Малко след това АЕЦ "Козлодуй" завежда други дела за събиране на неустойките си по договорите с "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3" (както е посочено по-горе, "Гранд енерджи дистрибюшън" все пак продължава да купува енергия от АЕЦ-а и изпълнява договорите си докрай). Тези дела се водят съответно в Софийския градски съд за първите две дружества и в Хасковския окръжен съд за "ТЕЦ Марица 3". Но тъй като са заведени след исковете на търговците на ток от групата на Ковачки, са поставени на пауза до приключването на първите.

По тези съдебни спорове разходите за адвокати на ядрената централа са почти 535 хил. лв., а на търговците на ток - малко над 1.1 млн. лв.

Накратко, търговците на ток твърдят в исковите си молби, че са изпаднали в стопанска непоносимост по отношение на договорите си с АЕЦ "Козлодуй", тъй като според тях трябва да купуват енергията на цени между 100 и 110 лв./мВтч, докато след въвеждането на извънредното положение заради ковид-19 средните борсови цени на тока са се сринали - до под 50 лв./мВтч.

От своя страна ядрената централа си търси неустойките по договорите, по които дружествата са спрели да купуват енергия, тъй като в тях има клауза "взимаш или плащаш", която е характерна за енергийните сделки и се мотивира с това, че електроенергията не може да се съхранява.

Един от спорните въпроси тук е дали въобще могат да се променят такива договори за покупка на електроенергия. Реално сделките са сключени през Българската независима енергийна борса в изпълнение на законовите изисквания (АЕЦ-ът не може да продава по друг начин) и по същество са борсови сделки, които според регламентите на ЕС и правилата за прозрачност на пазара на електроенергия (REMIT) са неотменими. Такова е и становището на самата енергийна борса.

Промяната на цената пък означава изменение на условията на търга, при който е спечелен въпросният договор, и би ощетила останалите кандидати, които при провеждането му са били отстранени, но реално са предложили по-високи цени от исканото впоследствие намаление. Действащите след 19 юни 2020 г. правила на БНЕБ изрично забраняват изменение на сключените договори за електроенергия, дори и по взаимно съгласие. Логиката тук е да се предотврати всякаква възможност, след като даден търговец спечели сделката с една цена, впоследствие да плати друга.

Аз на тебе, ти на мен

От делата става ясно, че исковите молби на четирите формално независими, но считани за контролирани от Ковачки, дружества са подадени последователно във врачанския съд, като са напълно идентични, с еднакви доказателства, приложени към тях, и идентични задачи към поисканата съдебно-техническа експертиза. Това няма как да не доведе до съмнение, че четирите дружества са координирали действията си срещу държавната АЕЦ "Козлодуй", като в една от въззивните жалби на централата по делото на "Хидро пауър ютилитис" дори е посочено, че на 4 стр. в допълнителната искова молба като ищец е посочено не конкретното дружество, а "ТЕЦ Марица 3".

По-любопитно обаче е друго. Конкретно за "Хидро пауър ютилитис" в рамките на делото става ясно, че единствен негов контрагент е именно "Гранд енерджи дистрибюшън". И претендирането за "стопанска непоносимост" е мотивирано с намаление на изкупните цени на електроенергията с 20% от страна на "Гранд енерджи дистрибюшън". Или казано иначе - единият търговец от групата намалява цените на другия и той казва, че изпада в стопанска непоносимост по отношение на договора си с производителя на енергия.

Ситуацията става още по-странна, ако се погледне делото на самата "Гранд енерджи дистрибюшън". От него се вижда, че компанията, която намалява цената на "Хидро пауър ютилитис" с 20% и става повод за твърденията за "стопанска непоносимост", продължава да купува ток от други контрагенти на старите цени (над 110 лв./мВтч), като водещ сред тях е ТЕЦ "Бобов дол", също част от групата, зад която стои Христо Ковачки. Нещо повече - количествата купена от ТЕЦ "Бобов дол" енергия (на цена над 118 лв./мВтч) през 2020 г. са значително повече от тези, които "Гранд енерджи дистрибюшън" е купило от АЕЦ "Козлодуй", срещу който води дело за намаляване на цените.

Въпросните дела във врачанския съд обаче вървят бавно и едва през лятото на 2022 г. излизат няколко решения в полза на дружествата от групата на Ковачки (за прекратяване или в случая с "Гранд енерджи дистрибюшън" за изменение на договорите), които са обжалвани пред по-горна инстанция - в София.

Препоръчваме ви спогодба

Назначеното от служебният кабинет ново ръководство на АЕЦ "Козлодуй" решава да смени адвокатите си по тези дела с мотива, че досегашните са загубили във врачанския съд.

Именно новите адвокати, за които "Капитал" не получи информация от Министерството на енергетика кои са, предлагат на ръководството на АЕЦ-а да сключи спогодба с дружествата от групата на Ковачки и да се откаже да си търси правата в съда на по-горни инстанции.

Интересното тук е, че другата страна също твърди, че е инициатор на спогодбата.

"Инициативата за уреждане на всички претенции по делата за стопанска непоносимост срещу "АЕЦ Козлодуй" произтича от "Гранд енерджи дистрибюшън". Причината за това предложение е очакваният дълъг период, в който се решават делата (само първоинстанционното производство пред ОС - Враца, продължи повече от 2 години), както и с цел намаляване на разходите на страните по воденето на делата (държавни такси и адвокатски възнаграждения в размер на над 4 милиона лева само за една инстанция)", заявиха за "Капитал" от офиса на Ковачки и допълват, че "Гранд енерджи дистрибюшън" е в производство по разглеждане на молби за откриване на производство по несъстоятелност, което предпоставя необходимостта от бързи решения, които касаят финансовото състояние на дружеството, а не изчакването на влизане в сила на окончателни съдебни решения по делата.

Така се стига до 9 декември 2022 г., когато съветът на директорите на ядрената централа се събира да одобри въпросната спогодба. Един от членовете на съвета на директорите - Ива Николова, обаче е декларирала конфликт на интереси по казуса и си е направила отвод при гласуването. Въпросната дама влезе в държавната енергетика през пролетта на 2021 г. след организираните от кабинета на ГЕРБ конкурси. Предишния й стаж беше в адвокатско дружество "Димитров и партньори", но не е ясно как това води до конфликт на интереси, освен ако самото дружество не е наето от АЕЦ-а или има някакви други отношения с дружествата, които съдят централата.

От Министерството на енергетиката обясниха пред "Капитал", че нямат информация за причините да се декларира конфликт на интереси, но обещаха да проверят.

Едни имагинерни 101 млн. лв. загуби

С одобрената спогодба реално държавната компания се отказва от всички свои претенции - общо 129 млн. лв., за които е завела дела в Софийския градски съд и е платила 3 млн. лв. адвокатски хонорари. Но освен това се съгласява да плати на "Гранд енерджи дистрибюшън", "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3" общо 25 млн. лв. Според написаното в спогодбата сумата представлява частично удовлетворяване на евентуални бъдещи претенции на въпросните дружества за общо 101 млн. лв.

"Претенциите за обезщетения на дружествата са следствие от делата (от установената стопанска непоносимост). От процесуална страна такива претенции не могат да се разглеждат едновременно с исковете за прекратяване на договорите, но от друга страна, логически след евентуално спечелване на делата тези обезщетения биха били претендирани от дружествата и съответно: предвид установена със съдебно решение стопанска непоносимост в този период между конкретните страни това следва да бъде съобразено и от съда, разглеждащ претенциите за обезщетения между същите страни за този период", казват в отговорите си от офиса на Ковачки.

От там допълват още, че само размерът на надплатените суми за купената от "АЕЦ Козлодуй" електрическа енергия от "Гранд енерджи дистрибюшън" съобразно решението на ОС - Враца, възлиза на сума, която е близка по размер до заплатеното от ядрената централа по спогодбата с четирите дружества.

Реално обаче сумата от 101 млн. лв. не е потвърдена от съда. Тя представлява допускане на вещото лице, изготвило техническата експертиза за целите на делата, за това какво биха загубили дружествата, ако бяха продължили да купуват енергия от АЕЦ "Козлодуй" през 2020 г. И именно това служи като довод да се постанови "стопанска непоносимост" и първоинстанционният съд да прекрати договорите, считано от 13 март 2020 г., така че въпросните щети въобще да не настъпят.

Конкретно за "Гранд енерджи дистрибюшън", която фактически е продължила да купува от ядрената централа, сумата е разликата между покупната цена и тази, която би получило дружеството от препродажбата през борсата, без обаче да е установено дали наистина компанията е продала през тази платформа, или е пласирала енергията на крайни клиенти и други търговци по различни цени. Или казано иначе - потенциалната загуба за търговеца от срива на борсовите цени.

Експерти, с които "Капитал" разговаря, също обръщат внимание на това, че делата на "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3" срещу АЕЦ-а са за прекратяване на договора от 13 март 2020 г. и първоинстанционният съд във Враца е потвърдил точно това. При допускане, че и горната инстанция би потвърдила прекратяването на споразуменията, то не остава правна възможност за претендиране на финансови щети. Ако договорът е прекратен от съда, считано от 13 март 2020 г. няма как да се иска обезщетение за вреди, които биха настъпили, ако този договор се изпълни. Още повече че той де факто не е изпълнен.

В същото време, за разлика от потенциалните загуби на търговците, държавната атомна централа е понесла реални щети за милиони, тъй като е била принудена да продава енергията си дори под себестойност на борсовия сегмент "Ден напред", след като търговците са спрели да я изкупуват по договорите си.

Но в цялата история вече няма нищо хипотетично или имагинерно - спогодбата вече е влязла в сила, парите от страна на АЕЦ "Козлодуй" са платени и всички дела по казуса вече са прекратени. Единственото, което може да последва, е проверка от страна на Министерството на енергетиката и търсенето на отговорност на ръководството на централата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 11

    Ковачки е видна фигура от библиотекаро-сарайския властови център. Не е чудно, че ПИК му прави реклама

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 11

    Хахахаха е така действа магията, нали знаете преди ковид кой изкупуваше 40 процента от тока на АЕЦ??? Същия който сега е обезщетен с 25 милиона и който спря да изпълнява договорите си след ковид кризата? Явно продажниците в АЕЦ са намерили начин да не осъдят Ковачки за неизпълнение на договорите а направо и да му платят, но тези престъпници там са доказани отрепки. Ковачки по онова време в рамките на 2 години вероятно бе спечелил от АЕЦ поне 300 милиона чиста печалба, а като имате предвид кой извършва основните ремонти е АЕЦ разбира се отново другаря Ковач, нещата отиват много дебело. Но така е в страната на мутрите и на помярите като scuby , които за някоя едра монета са готови да измислят хиляди опорки, за да скрият истината, че една мутренска организация като гроб, подпомагана и закриляна от комунистическо дс кремълския кръг на сараите унищожиха всичко нормално в нашата хубава родина.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Служебният министър #ГаZZпром Росен Христов и Булгаргаз са подписали в Турция споразумение, за което няма решение на Министерски съвет и одобрение от КЕВР.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161303016481189
    Няма и споразумение за междусистемна свързаност.

    Нередност?
Нов коментар