Защо производството на петрол в Русия неочаквано нарасна през 2022 г.

Миналата година руските компании са направили най-много сондажи в своите петролни находища от повече от десетилетие

Основният проблем за руската петролна индустрия е свързан с доставката на западно високотехнологично оборудване
Основният проблем за руската петролна индустрия е свързан с доставката на западно високотехнологично оборудване
Основният проблем за руската петролна индустрия е свързан с доставката на западно високотехнологично оборудване    ©  Reuters
Основният проблем за руската петролна индустрия е свързан с доставката на западно високотехнологично оборудване    ©  Reuters
Темата накратко
  • Някои от най-значимите западни доставчици на петролни услуги не са напуснали страната.
  • Дори и технологичните санкции да ограничат дейността в по-сложните находища, в момента Русия разполага с достатъчно традиционни запаси, за да продължи да добива петрол.
  • Страната обаче не разполага с капацитет за съхранение на петрол в голям мащаб, така че ако компаниите не могат да продават това, което произвеждат, системата може бързо да се задръсти.

Когато в началото на февруари Русия обяви, че ще намали производството на петрол с 500 хил. барела дневно в отговор на западните санкции, имаше скептицизъм дали прави това по свой избор. "Това не беше доброволно, а принудително", заяви еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон. "Те нямат възможност да поддържат обемите на производство, защото нямат достъп до необходимите технологии".

Данните от Русия показват друга картина, пише Bloomberg. Миналата година руските компании са направили най-много сондажи в своите петролни находища от повече от десетилетие, като има малко признаци, че международните санкции или напускането на някои големи западни фирми са навредили пряко на т.нар. upstream операции. Това помага да се обясни как добивът на петрол в страната се възстанови през втората половина на 2022 г., дори когато бяха наложени допълнителни ограничения върху износа му.

"Индустрията до голяма степен продължава да работи както преди", обяснява Виталий Михалчук, ръководител на изследователския център в Business Solutions and Technologies, бившето руско подразделение на консултантската компания Deloitte & Touche. "Русия е успяла да запази повечето компетенции, активи и технологии в областта на нефтените услуги".

След решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна преди една година руската петролна индустрия претърпя най-драматичната промяна в политическо отношение след разпадането на СССР. Западни големи компании, сред които BP, Shell и Exxon Mobil, се отказаха от многомилиардни инвестиции в страната. Някои от големите международни доставчици на услуги ги последваха. Европа също така въведе "всеобхватно ограничение на износа на оборудване, технологии и услуги за енергийната индустрия в Русия".

Въпреки това общият брой на започнатите сондажи се е увеличил с близо 7% до над 7800 през миналата година, като повечето ключови петролни компании са надминали резултатите си от предходната година, сочат данните, до който е получила достъп агенцията.

На какво се дължи това

Няколко фактора са помогнали на Русия да поддържа петролната си индустрия в добро състояние. Първо, според данни на Vygon Consulting през 2021 г. най-големите международни доставчици са държали само 15% от общия сегмент на петролните услуги в страната. Вътрешните звена на местни производители на петрол като "Роснефт", "Сургутнефтегаз" и "Газпром" съставляват по-голямата част от пазара, сочат данните.

Вторият фактор е, че някои от най-значимите западни доставчици на петролни услуги не са напуснали страната. SLB и Weatherford International продължават дейността си в Русия, но с известни ограничения. Главният изпълнителен директор на SLB Оливие Льо Пьош заяви, че уникалната корпоративна структура на компанията му дава възможност за гъвкава работа в Русия, като същевременно се спазват изцяло санкциите на САЩ и ЕС. Компанията не е отговорила на искането за коментар от страна на Bloomberg.

Миналата година Weatherford заяви, че е спряла "всякакви нови инвестиции или внедряване на нови технологии в Русия", но в последния й тримесечен отчет страната все още е посочена сред регионите, в които работи. Доставчикът на петролни услуги отказва да коментира дейността си в Русия в отговор на запитване от страна на агенцията.

Третият фактор - двата гиганта в областта на петролните услуги, които напуснаха Русия - Halliburton и Baker Hughes, продадоха бизнеса си в страната на местното ръководство. Това позволи на звената да запазят персонала и експертизата си, според Виктор Катона, петролен анализатор в Kpler.

Проблемите на руския петролен пазар се решават чрез внос

Основният проблем за руската петролна индустрия е свързан с доставката на западно високотехнологично оборудване, според BST. И все пак "тези проблеми се решават благодарение на вноса чрез посредници в приятелски държави или чрез намиране на алтернативни доставчици в Китай", казва Михалчук.

След като през април достигна най-ниското си ниво след инвазията от 10.05 млн. барела дневно, руското производство на петрол се възстанови до около 10.9 млн. барела дневно в края на 2022 г. и остана близо до това ниво през януари.

Макар че западните технологични санкции вероятно няма да имат краткосрочно въздействие върху руската петролна индустрия нагоре по веригата, ефектът може да бъде видим в дългосрочен план.

Свапнил Бабеле, вицепрезидент на Rystad Energy

Въпреки че въздействието на санкциите върху добива е ограничено, руската петролна индустрия е изправена пред други предизвикателства. Страната не разполага с капацитет за съхранение на петрол в голям мащаб, така че ако компаниите не могат да продават това, което произвеждат, поради западните ограничения, системата може бързо да се задръсти. Това се случи в седмиците непосредствено след нахлуването в Украйна миналата година, когато пренасочването към нови купувачи увеличи запасите от суров петрол до такава степен, че страната беше принудена да намали добива с около 500 хил. барела дневно. Засега няма информация, че забраната на ЕС за внос на суров петрол от 5 декември е довела до подобни проблеми, тъй като руското производство се задържа стабилно през двата месеца оттогава.

Дългосрочно въздействие на западните санкции върху руския петролен пазар

Макар че западните технологични санкции вероятно няма да имат краткосрочно въздействие върху руската петролна индустрия нагоре по веригата, ефектът може да бъде видим в дългосрочен план, каза Свапнил Бабеле, вицепрезидент на Rystad Energy.

"Производителността на някои петролни услуги може да намалее, а загубите и рисковете ще нарастват", според Михалчук от BST. "Дефицитът на технологии за разработване на офшорни и някои трудно възстановими резерви може да се превърне в проблем".

След завземането от Москва на Кримския полустров през 2014 г. беше въведена международна забрана за предоставяне на услуги за петролни проекти в руските шистови полета, Арктика и дълбоките води. Тези мерки попречиха на плановете на "Роснефт" да използва офшорни находища в северната част на Карско море.

Но оттогава насам руските компании показаха, че могат да развият собствен опит в някои от тези области, според Виктор Катона от Kpler. "Газпром нефт" е увеличило сондажите си в основна шистова формация в Западен Сибир миналата година, обяснява той и допълва, че макар и забавено с много години, вътрешното технологично ноу-хау на Русия за използване на шистови находища напредва.

Дори и технологичните санкции да ограничат дейността в по-сложните находища, в момента Русия разполага с достатъчно традиционни запаси, за да продължи да добива петрол. Ако приемем, че добивът остане близък до сегашните нива, до 2027 г. само 3% от него ще зависят от технологии, до които страната има затруднен достъп сега, казва Михалчук. "Руският добив би могъл да бъде поддържан около сегашните нива за поне четири до пет години" на техническа основа, смята Катона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Когато има търсене - се появява и предлагане :)

    Нередност?
Нов коментар