🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След години на затишие пазарът на уран започва да се разраства

Проблемът е, че компаниите в сектора са много малко и може да се стигне до картел по подобие на ОПЕК

Има много признаци за начало на bull market при урана
Има много признаци за начало на bull market при урана
Има много признаци за начало на bull market при урана    ©  Shutterstock
Има много признаци за начало на bull market при урана    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Нови възможности се отварят за желаещите да инвестират в суровината.
  • В последните години ядрената енергия беше непопулярна и фокусът беше върху други технологии.
  • Големите играчи ще се борят за все по-голям дял на волатилния пазар.

Чували ли сте за борсово търгуваните фондове Global X Uranium или за тръста Sprott? А за Kazatomprom? Много вероятно е да не сте.

Всъщност Sprott Physical Uranium Trust (SPUT) е световният лидер при сделките с уран с дял 25%, а казахстанската Kazatomprom е най-големият производител на уран в света с една четвърт от глобалния добив.

Уранът е материал, който се използва за производството на ядрено гориво за атомните електроцентрали като българската в Козлодуй. Общо взето, цената на електроенергията, произведена от един АЕЦ, зависи от цената на горивото, затова и пазарът на уран има толкова голямо значение за целия енергиен сектор.

Диверсификацията на горивото на българските ядрени реактори - от руско към американско и френско, е само част от променящия се пазар на уран в световен план. С развитието на ядрената енергия в следващите години има голям шанс цената на урана да преживее много метаморфози, а горивото да поскъпва.

В същото време в сектора работят сравнително малко компании, което може да създаде своеобразен картел, подобен на този в петролния и газовия сектор.

Пазарът на уран сам по себе си е много специфичен, защото няма открита търговия, а купуването и продаването стават само чрез спот сделки или дългосрочни договори. А главните играчи са доставчици, които работят директно с ядрените централи. Така например новият доставчик на ядрено гориво в България - американската Westinghouse, всъщност е собственост на компанията Cameco, която е най-големият лидер на пазара на уран и набавя горивото си от Казахстан.

Държавата с най-голям добив на уран не е Русия или САЩ, а именно Казахстан, откъдето до голяма степен след това се прави ядреното гориво и се продава за руско, френско или американско през различни посредници.

За разлика от други суровини и материали високата цена на урана в момента не е случайност, а е тренд, който може да продължи и занапред заради благоприятното развитие на ядрената енергия в следващите години. След години на bear market (т.нар. спад на на пазара) индикациите са, че в следващите десетилетия предстои bull market (състояние на пазара, в което цените се покачват значително).

Прогноза напред

В следващите 10 години се очаква да бъдат построени 60 ядрени реактора, които да влязат в експлоатация, най-много бидейки тези в Китай и Индия. Още 100 са допълнително планираните, а цялостно има проекти за цели 300 в световен план. Проблемът обаче е, че около половината от в момента функциониращите реактори, които са 400 на брой, ще трябва да излязат от експлоатация, защото са строени през 60-те, 70-те и 80-те години. В същото време в последните две десетилетия нови проекти почти не бяха реализирани, а след аварията във Фукушима през 2010 г. строежът на нови ядрени мощности се превърна в табу на много места по света. Така в следващите години вероятно новите реактори ще са по-малко, отколкото тези, които излизат от експлоатация.

Все пак секторът в момента живее втори живот, аварията в Япония изглежда забравена и постоянно валят нови проекти, разчитащи на нови технологии като модулния реактор. Наскоро ядрената агенция на САЩ сертифицира малкия модулен реактор на Nuscale, което показва, че технологията вече не е просто енигма и че е твърде вероятно скоро бъде използвана. При всички случаи следващите години изглеждат по-надеждни за развитието на ядрената индустрия, отколкото предишните няколко.

Дори и част от всичките проекти да започнат да работят, това би означавало драстично увеличение в търсенето на уран. А наличността на такъв не е много голяма. По тази линия прогнозата на тръста Oregon Group на периода 2021 - 2030 е търсенето да се увеличи с 30%, като най-голямата конкуренция на Западния свят ще е Азия, където големите икономики ще заложат смело на ядрена енергия и ще задвижат най-бързо проектите си.

Въпреки че Европа гледаше на ядрената енергия със скептицизъм през последното десетилетие, изглежда, че нещата сега и тук ще поемат по друг път. През миналото лято Европейският парламент реши да подкрепи ядрената енергия и след доста дебати и противопоставяне от страна на Германия я включи в дългосрочните си планове като "преходна" мощност. Така за момента проектите в Европа за новия ядрени мощности не са много на брой, но не са и липсващи - Великобритания, Франция и дори Турция, която не е част от ЕС.

Все още най-големият проблем за този сектор в Европа остават големите капиталови разходи и трудното изплащане на един такъв проект в дългосрочен план без частни инвеститори.

Странен пазар

Тръстът Sprott Physical Uranium Trust (SPUT) е големият играч на пазара от 2021 г. насам, като е инвестирал 1.1 милиарда долара до миналата година в закупуване уран, според данни на The Oregon Group. Подобни действия на концентриран спот пазар означават буквално изсмукване на голяма част от свободното предлагане на уран. От самата компания заявяват, че в момента действат като фонд, който просто иска да трупа стока, за да може да има по-голям ливъридж в бъдеще.

Така се стига и до момента, в който най-голямата компания за добив на уран - Kazatomprom, казахстанци с австралийско-канадски мениджмънт, заявява, че спот пазарът вече не е достатъчно ликвиден за големите играчи и не е алтернатива на подписването на дългосрочни договори. Според тях те са на път към най-добрата си година именно заради променящия се пазар. Гледайки движението на акциите на компанията обаче, трудно могат да се правят генерални заключения на толкова ранен етап.

Акциите на повече компании на пазара на уран като Cameco, Mega Uranium или NexGen Energy са много волатилни и причината е, че въпреки преобладаващите дългосрочни договори в сектора оценките се движат спрямо спот пазара.

Отново според The Oregon Group е имало случаи, в който един финансов играч продава 1.3 млн. паунда (към 650 хил. кг) уран на пазара и това срива цената мигновено. Събитието се случва през май месец 2020 г., като за два дни цената се срива с 5%.

Изглежда, че малкият, но постоянно растящ пазар на уран има добро бъдеще заради развитието на ядрената енергетика. При толкова голям интерес ще е въпрос на време да се реализират по-изгодни и по-мобилни проекти като модулните реактори. Това пък от своя страна ще доведе до още повече търсене на горивото, което в последните години, особено заради аварията във Фукушима, беше на точно другия полюс.

През последните две години акциите в урановия сектор постоянно се повишават, но това не е случаен процес като в други отрасли на енергетиката (заради кризата с енергийните цени), а по-скоро началото на уголемяващ се пазар, който тепърва ще се развива.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар