🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Как сушата пречи на производството на ток; Бъдещето на въглищата без европари

Още: Природния газ продължава да поевтинява, но в България промяната е по-бавна; рокади в АЕЦ "Козлодуй"; новите ВЕИ проекти

Цената на електроенергията в България се продава за двуцифрени суми през уикенда, но сушата може да създаде проблеми през пролетта и да повиши цените.
Цената на електроенергията в България се продава за двуцифрени суми през уикенда, но сушата може да създаде проблеми през пролетта и да повиши цените.
Цената на електроенергията в България се продава за двуцифрени суми през уикенда, но сушата може да създаде проблеми през пролетта и да повиши цените.    ©  Надежда Чипева
Цената на електроенергията в България се продава за двуцифрени суми през уикенда, но сушата може да създаде проблеми през пролетта и да повиши цените.    ©  Надежда Чипева

Пролетното време навън със сигурност носи приятни емоции, но ако погледнем назад към току-що отминалите зимни месеци, ситуацията не е никак приятна. Оказва се, че България е имала най-топлата регистрирана зима досега - виж графиките тук, което води след себе си доста негативни ефекти.

Някоий от язовирите са в недобро състояние и не е ясно как ще им се отрази една безвалежна пролет. Голяма част от хидроцентралите не работят, а има отделни места в страната, които трябва да работят в икономичен режим, за да не се спира водоподаването. Повече за ситуацията в страната може да прочетете тук.

Сушата е обхванала големи части на Европа. След топлата зима водните басейни са застрашени от по-силно засушаване през идващото лято, отколкото имаше през миналата година. Застрашени са енергетиката, туризма и селското стопанство.

Какво се случи

България може да изгуби голяма част от европейските средства, опитвайки се да запази на документи дейността на въглищни централи. В крайна сметка загубата може да е двойна, защото ТЕЦ-овете и мините все пак ще ограничат значително дейността си, независимо какво пише в плановете, а парите за реформи и подпомагане на работниците ще са загубени.

Служебният кабинет сменя и ръководителя на проекта за нов реактор в "АЕЦ Козлодуй". Любен Маринов, който беше начело на "АЕЦ - Нови мощности" 8 години, ще бъде сменен с Валентин Илиев, който заемаше поста по времето на кабинета "Орешарски"

Цените на природния газ на европейските борси продължават да се понижават и вече трайно са около 40 евро/мВтч. Такава е тенденцията и на газовия хъб "Балкан", но регулираният пазар остава по-скъп. Причината е малко мистериозна, но произлиза от факта, че нагнетеният газ в хранилището в "Чирен" е много скъп. Той поне на документи влиза като част от газовия микс, който "Булгаргаз" прави за регулирания пазар (в него влизат още азерските количества и LNG). Колко точно плащат българските потребители и на колко го купува доставчикът може да прочетете тук.

Ако сте пропуснали:

Как ще се нареди газовият пъзел? България намалява потреблението си и вкарва в експлоатация нова инфраструктура, но несигурността на пазара остава.

Ангелин Цачев, ЕСО: България трябва да свърже мрежата си и със Западна Европа. Изпълнителният директор на ЕСО обяснява още за новите ВЕИ и проблемите с присъединяването им в интервю за "Капитал".

Слънчев ток, но само през нощта? Идеята е да се използва свободният капацитет на мрежата в нощните часове и новите централи да продават тогава съхранената през деня енергия

И още:

В разрез със зелените си амбиции президентът на САЩ Джо Байдън реши да одобри спорен проект за петролно находище в Аляска. Решението може да бъде разглеждано и като отговор на все по-променящия се пазар на петрол в световен план или като начин Байдън да спечели сенатори за Конгреса.

Зелена енергия:

Повече от месец след старта на схемата за изграждане на собствени ВЕИ с батерии за съхранение на енергия по плана за възстановяване по нея все още няма бум на подадените проекти. Мярката е насочена изцяло към бизнеса, като очакванията са, че ще бъде повече от атрактивна, а заявленията значително ще надхвърлят бюджета от 200 млн. лева. Каква е причината и какви са очакванията?

Тежките години за вятърната индустрия приключват заради нови субсидии. САЩ вече представиха пакета си със зелени мерки за стимулиране на инвестициите във възобновяеми източници на енергия, а ЕС работи по своя

Все още няма коментари
Нов коментар