ТЕЦ "КонтурГлобал" е с ново ръководство след смяната на собствеността

На мястото на Красимир Ненов за изпълнителен директор на централата е назначен Куинто Ди Фердинандо

ТЕЦ "КонтрурГлобал Марица 3" е втората най-голяма въглищна централа в страната.
ТЕЦ "КонтрурГлобал Марица 3" е втората най-голяма въглищна централа в страната.
ТЕЦ "КонтрурГлобал Марица 3" е втората най-голяма въглищна централа в страната.    ©  ConturGlobal
ТЕЦ "КонтрурГлобал Марица 3" е втората най-голяма въглищна централа в страната.    ©  ConturGlobal

Втората най-голяма въглищна електроцентрала в България - "КонтурГлобал Марица 3", е с ново ръководство от началото на този месец. Дългогодишният изпълнителен директор Красимир Ненов е сменен с италианеца с българско гражданство Куинто Ди Фердинандо.

Подобни рокади са направени и в свързаните дружества "КонтурГлобал мениджмънт София" и "КонтурГлобал девелопмънт България".

Тези промени се случват, след като през миналата година т.нар. американска централа смени собствеността си. По линия на външно за страната придобиване американската група ContourGlobal продаде бизнеса си на фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) за малко над 2 млрд. евро. Българската ТЕЦ, която е с мощност 908 мегавата, генерира около една трета от приходите на компанията майка за 2021 г., които са на обща стойност 2.15 млрд. долара. За 2022 г. тази сума вероятно е нараснала заради скока в цените на енергията и въглеродните квоти. Новият собственик KKR, както и преди това ContourGlobal, притежава мажоритарния дял (73%) в централата, а останалите са собственост на държавната Национална електрическа компания (НЕК). Поради това в борда на директорите е и шефът на НЕК - Мартин Георгиев.

Нов стар директор

Куинто Ди Фердинандо не е ново лице за въглищната централа в Маришкия басейн. Той е в ръководството на "КонтурГлобал Марица 3" още от 2014 г., като беше главен оперативен директор на топлоелектрическа дивизия. Което е сигнал за приемственост в управлението на централата, пред която предстоят ключови моменти. Причината е, че дългосрочният й договор за изкупуване на енергията от държавата изтича след година и тогава ТЕЦ-ът ще трябва да продължи да работи на свободния пазар. При сегашните условия това ще е сложна задача, тъй като само въглеродните квоти за производството на 1 мВтч електроенергия са около 180 лв., а средната борсова цена на тока в последните месеци е около 200 лв./мВтч.

През миналата година Министерството на енергетиката и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" подписаха меморандум за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, чийто срок на действие е до края на 2025 г. Тогава освен изпълнителният директор на централата Красимир Ненов на церемонията присъства и Куинто Ди Фердинандо.

Компанията се ангажира да проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. "КонтурГлобал" трябва да осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация.

Добра година

Според финансовия отчет на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица 3" за миналата 2022 г. централата е работила с по-голямо натоварване и е произвела с 13.5% повече електроенергия. Приходите нарастват с 44% до внушителните 1.7 млрд. лв., което освен на увеличеното производство се дължи и на поскъпването на въглеродните емисии. Само разходите за CO2 квоти са 1.15 млрд. лв. Печалбата след данъци е 138.5 млн. лв., което е ръст от 30% на годишна база.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zuk_trombon avatar :-|

    И Ко излиза? Т.нар. "американска централа" печели само защото има гарантирана печалба благодарение на бай-костаки. Мдаааа да живее свободния пазар!

    Нередност?
  • 2
    e.hemingway avatar :-|
    e.hemingway

    Едно пиленце ми сподели, че всъщност Красимир Ненов е напуснал по лични причини - а всички останали хора от мениджмънт екипа на Контур продължават да са си на местата, така че статията е доста неточна..

    Нередност?
  • 3
    geopanay avatar :-P
    geopanay

    На парашутистчето Кр.Ненов, стар довереник на ония с лампазите /като баща му/ пак са му намерили топло местенце някъде. Като си помисля,че за малко чичковците с лампазите щяха да го пробутат миналата година за министър на енергетиката още ми е смешно.

    Нередност?
Нов коментар