🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се сети, че може да получи пари за умни уреди и зарядни станции

Правителството одобри списък с приоритетни инвестиции по Фонда за модернизация. Финансирането е за над 380 млн. лв., но кога ще бъдат "осребрени" все още не е ясно

Изграждането на нови зарядни станции и поставянето на умни електромери са сред приоритетните проекти по Фонда за модернизация. Те ще се реализират със съфинансиране, чийто размер не се уточнява от Министерския съвет
Изграждането на нови зарядни станции и поставянето на умни електромери са сред приоритетните проекти по Фонда за модернизация. Те ще се реализират със съфинансиране, чийто размер не се уточнява от Министерския съвет
Изграждането на нови зарядни станции и поставянето на умни електромери са сред приоритетните проекти по Фонда за модернизация. Те ще се реализират със съфинансиране, чийто размер не се уточнява от Министерския съвет    ©  Анелия Николова
Изграждането на нови зарядни станции и поставянето на умни електромери са сред приоритетните проекти по Фонда за модернизация. Те ще се реализират със съфинансиране, чийто размер не се уточнява от Министерския съвет    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато други държави вече придвижват проектите си по Фонда за модернизация, едва тази седмица България одобри списък на инвестициите, които ще бъдат финансирани с предимство по него. Бюджетът на фонда е 380.2 млн. лв., като кандидатите ще участват в реализирането на проектите и със собствени средства. Точно какво ще бъде то, както и кога парите реално ще бъдат усвоени обаче не се съобщава.

Сред заложените инвестиции са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, дигитална трансформация на мрежата, изграждане на пунктове за зареждане на електрически превозни средства и др., съобщиха от правителствената пресслужба. Основни бенефициенти тук ще бъдат електроразпределителните дружества на "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", които иначе няма как да финансират подобни инвестиции освен през таксите, които КЕВР им одобрява. Като цяло умните електромери и дигитализацията на мрежата ще позволят и по-лесното и бързо присъединяване на повече ВЕИ мощности.

Сега на ход е енергийният министър, който ще трябва да представи проектните предложения от одобрения списък за разглеждане и одобрение от Европейската инвестиционна банка и от Инвестиционния комитет към Модернизационния фонд.

"Подкрепените инвестиции от списъка ще допринесат за намаляване нивото на въглеродния диоксид, за гарантиране енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишаване на енергийната ефективност", пишат още от Министерския съвет.

Фондът е важен финансов инструмент на ЕС, като основната му цел е да подкрепи зеления преход в 10 държави от ЕС с по-ниски доходи, сред които попада и България. Проблемът е, че България (заедно с Литва) закъсня с подаването на проекти по него и още в началото на м.г. стана ясно, че е пропуснала първия прозорец за кандидатстване в края на 2021 г., когато фондът предостави близо 900 млн. евро на осем държави.

Инвестициите са съсредоточени в Полша (346 милиона евро), Чехия (320 млн. евро), Словакия (120 млн. евро), Унгария (34 млн. евро), Литва (28 млн. евро), Естония (26 млн. евро), Румъния (23 млн. евро) и Хърватия (2 млн. евро). Така, докато България тепърва ще реализира проекти по фонда, други държави, включително съседна Румъния, вече работят за усвояване на средствата по него. Например още миналия август румънското министерство на енергетиката пусна за обществено обсъждане специален наръчник за подкрепа за разширение и модернизация на енергийната мрежа със средства от фонда. Целта бе именно правителството да помогне на бизнеса и да го улесни в подаването на документи - нещо, което у нас тепърва ще се случва.

Защо е важно?

Умните електромери биха дали възможност за отчитане на консумацията на електроенергия в реално време и възможност за следене на натоварването по всяко време от денонощието. Това е важно с оглед либерализацията на пазара за бита и възможността ЕРП-тата да предлагат специални пакети за домакинствата в зависимост от тяхното потребление на ток (например уикенд тарифи и др.). Засега трите енергодружества инвестират главно в поставянето на уреди с дистанционен отчет. Монтирането на смарт устройства изисква големи инвестиции, които компаниите не могат да направят единствено за своя сметка и биха прехвърлили тежестта върху потребителите чрез сметките за ток. Затова финансирането по фонда е от особено значение както за енергодружествата, така и за самите потребители.
Все още няма коментари
Нов коментар