Схемата за ВЕИ и соларни бойлери за бита се бави, но ще тръгне април или май

Високите цени за отопление правят мярката атрактивна за домакинствата. Финансирането ще е по 15 хил. лв. за фотоволтаици и по 1960 лв. за соларен бойлер

Дори и да бъде пусната с известно закъснение, схемата за ВЕИ и соларни бойлери за домакинствата ще бъде повече от атрактивна, а очакванията са, че подадените проектни заявления ще надхвърлят определения й бюджет.
Дори и да бъде пусната с известно закъснение, схемата за ВЕИ и соларни бойлери за домакинствата ще бъде повече от атрактивна, а очакванията са, че подадените проектни заявления ще надхвърлят определения й бюджет.
Дори и да бъде пусната с известно закъснение, схемата за ВЕИ и соларни бойлери за домакинствата ще бъде повече от атрактивна, а очакванията са, че подадените проектни заявления ще надхвърлят определения й бюджет.    ©  Shutterstock
Дори и да бъде пусната с известно закъснение, схемата за ВЕИ и соларни бойлери за домакинствата ще бъде повече от атрактивна, а очакванията са, че подадените проектни заявления ще надхвърлят определения й бюджет.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Програмата за субсидии все още е с неясен старт въпреки намеренията да бъде отворена на 1 февруари
  • Към момента условията и всички документи по процедурата са изпратени за съгласуване в ЕК
  • Потенциалните кандидати могат да кандидатстват и за вече завършени проекти

Над два месеца, след като бяха обявени първоначалните намерения за старта на схемата за собствени фотоволтаични системи за бита по Плана за възстановяване, тя все още не е отворена за кандидатстване. Причината за забавянето е в дългото съгласуване на критериите, на които ще трябва да отговорят желаещите да се възползват от финансиране. Общественото обсъждане приключи на 23 януари, но финалните условия за кандидатите все още не са ясни. За "Капитал" от Министерството на енергетиката (МЕ), което администрира мярката, съобщиха, че към момента условията и всички документи по процедурата са изпратени за съгласуване в ЕК.

"В рамките на обсъждането бяха получени множество въпроси и предложения, което наложи промяна на някои от предварително заложените условия", обясняват от МЕ без да влизат в подробности какви корекции ще направят. Според експерти част от противоречията са свързани с това, че експертите не са взели предвид последните законодателни промени, касаещи облекчаването на условията по присъединяване. Например - в проекта на условия за кандидатстване се изисква да има издадено разрешение за строеж за изграждането на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаична система. С едни от последните промени в Закона за устройство на територията обаче това отпадна.

Ние сме готови, чакаме ЕК

Преди около месец от МЕ заявиха за "Капитал", че забавяне в отварянето на схемата няма, тъй като датата 1 февруари е била "индикативна", т.е. ориентировъчна. Сега оттам очакват Брюксел да се произнесе финално в най-кратък срок и допълват, че са в пълна готовност да стартират приема на документи за кандидатстване. От министерството обаче не правят прогноза дали това ще се случи в рамките на април или срокът за пускането на мярката ще се отложи за май.

Цялата документация по схемата ще бъде текущо оповестявана на интернет страницата на МЕ, в секцията "Национален план за възстановяване и устойчивост", както и в Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост ИСУН 2020, раздел "Национален план за възстановяване и устойчивост".

Колкото до самите критерии - от МЕ подчертават, че е възможно потенциалните бенефициенти да кандидатстват и за вече завършени проекти, ако отговарят на определените условия.

Схемата

Общият размер на безвъзмездното финансиране по схемата е 59.8 млн. лв. (49.9 млн. лв. ‬‬от ЕС по линия на NextGenerationEU и 9.9 млн. лв. от държавния бюджет). По нея ще се финансират две основни дейности - изграждане на системи за подгряване на вода за битови нужди от слънчева енергия или покривни соларни централи за производство на ток до 10 кВтч, включително батерии. Това прави схемата особено атрактивна и очакванията са, че интересът към нея ще бъде голям, особено на фона на високите цени на природния газ и дървата, които карат все повече домакинства да търсят алтернативно отопление.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за всеки проект за соларни бойлери е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1960.83 лв. За фотоволтаиците обаче финансирането ще е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 хил. лева. Важен детайл е, че произведената ел. енергия трябва да бъде само за собствено потребление и няма да може да се продава. Всеки кандидат ще трябва първо да покрие дейностите по проекта си със собствени средства, след което да кандидатства за възстановяване на разходите. Именно това прави възможно кандидатстването и на домакинства, които вече са инвестирали в собствено ВЕИ.