🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст с Боян Рашев: До няколко години въглищните ни ТЕЦ-ове ще са мъртви

В новия епизод на "Капитал Green" обсъждаме с управляващия партньор на "denkstatt България" изменението на климата, как се случва енергийният преход, бъдещето на газа, въглищата, батериите и ВЕИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на видеоподкаста "Капитал Green" е Боян Рашев. Той е управляващ партньор в "denkstatt България" - консултантска компания по въпросите за ESG, декарбонизация, кръгова икономика и оценка на въздействието. С него говорим за това има ли изменение на климата, как се случва енергийният преход и каква е ролята на изкопаемите горива в него, какво е бъдещето на природния газ, на батериите и на ВЕИ като цяло.

"Да, има изменение на климата. Въглеродните емисии вече са толкова големи, че имат въздействие върху атмосферата и парниковия ефект. Но не е ясно колко точно голямо е това въздействие", казва той и допълва, че трябва да сме готови да се адаптираме, но и да намалим въглеродните емисии. Те идват от изгаряне на горива, което е в основата на енергийната система на света. И тук не става дума само за производството на ток, но и на топлина, транспорт, индустрия и т.н.

"Затова темата за декарбонизацията е много по-сложна от масовата представа за размера й", казва още Рашев.

В подкаста си говорим и за това, че исторически базовият енергиен източник на човека е огънят или биомасата като негово гориво. След това се впрягат вятърът и водата - за корабоплаване и водни мелници. После започват да се използват въглищата, появяват се нефтът, газът, а в последните години и ВЕИ.

Но истината е, че въпреки новите енергийни източници, в абсолютни стойности човечеството днес изгаря рекордни количества биомаса. Да, като дял в енергийния микс, тя намалява, но като обеми си остава същата. Така е и с въглищата - като количество те не намаляват, дори през 2022 г. направиха исторически рекорд. Така е и с нефта.

Изводът е, че добавяме енергийни източници, палитрата става все по-широка, но нито един не изчезва, дори първоначалният - биомасата. И сега като добавяме ВЕИ, те ще увеличават своя дял, но въглищата и петролът няма да изчезнат. "Дори бих прогнозирал рекорд за въглищата и газа през тази година, казва Рашев и допълва: Няма как да е иначе - хората искат да живеят по-добре, а това изисква енергия."

На въпроса какво ще се случи през тази година в енергийния сектор Рашев казва, че заради масовото навлизане на ВЕИ в слънчеви уикенди цената на тока в България вече е под 1 лев за мегаватчас и все по-често ще виждаме такива стойности. "Това в енергетиката се нарича канибализъм - отрицателните цени ще са ежедневие. Инвестициите в нови големи слънчеви централи са безсмислени от икономическа гледна точка, защото няма да могат да продават - пазарът ще се пренасити, ще има излишък на ток всеки ден. Това е огромен проблем, който сами си създаваме", смята той.

А за обещанията към енергетиците в комплекса "Марица-изток", че ще работят до 2038 г. Рашев смята следното: "Инвестициите във ВЕИ са огромни и тяхното производство ще покрие съществена част от денонощието, но очевидно не могат да работят постоянно. Нужно е да бъдат балансирани с други мощности и поради огромните инвестиции в проекти за добив, втечняване и регазификация на газ това ще става от газови централи, а не от въглищни. Ако сегашните цени на въглеродните квоти от около 100 евро за тон се запазят, това означава, че до няколко години въглищните ТЕЦ-ове ще са мъртви".

"В момента, в който гръцките и турски газови централи имат евтин газ, нашите въглищни ТЕЦ-ове няма да могат да се конкурират", допълва още той.

Защо Европа излезе със закони за индустрията и за критичните суровини, е друга тема, която дискутираме с Боян Рашев. Според него няма как да се прави енергиен преход, без да произвеждаш елементите за него.

"Къде са миньорите и металурзите в Европа? Тук няма хора, които искат да работят това. Последните три поколения минната и металургичната индустрия се приемат за нещо лошо и безперспективно. Ще приемат ли европейците връщането на тези индустрии в страните си? В Европа има редица проекти за добив на литий, но нито един от тях не върви. Дори проектът на "Рио Тинто" в Сърбия не се случи", казва той.

Не случайно, по думите му, всички елементи за зеления преход идват от Китай - там фабриките работят с евтина базова енергия от въглища. "Само през миналата година бяха изкопани 4.5 млрд. тона въглища. Това е 9% ръст на годишна база и само този ръст е повече от цялото потребление на Европа. Индия следва точно същия път на развитие", споделя още Рашев.

В същото време Китай е най-големият инсталатор на соларни и вятърни централи, защото има нужда от енергия.

В разговора ще чуете още:

  • Батериите в енергийната система и бъдещето им развитие
  • Каква ще е ролята на природния газ и защо България няма собствен добив
  • Защо Европа се превърна в енергийно джудже

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • - 1
    • + 3

    Имам само един въпрос: Как не ви е срам да каните доказани дезинформатори по енергетика?

    Нередност?
  • 2
    yho1527315152564924 avatar :-|
    Walter Nehring
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Distributed":

    Това е анализ по темата, а не информация/дезинформация. Всеки може да има мнение

    Нередност?
  • 3
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "Walter Nehring":

    ОК, още мнения от същия автор ;)

    https://www.mediapool.bg/vei-revolyutsiyata-zalyazva-news281962.html

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Хабцолютно ни@КОЙ не смее да вдигне ръка срещу хамериканските ТЕЦ-ове.
    Покрай тях се надявам и нашата МИзток-2 да оцелее :)

    Нередност?
Нов коментар