Седмични новини за енергетика: Турция размества енергийните позиции на Балканите; Бизнесът остава без компенсации за ток

И още: Назначения в БЕХ; "Булгаргаз" ще се спогоди с Ахмед Доган за дълговете на ТЕЦ "Варна"; ВЕИ рекорди в Европа

До няколко години Турция може да е основен енергиен играч в региона
До няколко години Турция може да е основен енергиен играч в региона
До няколко години Турция може да е основен енергиен играч в региона    ©  Изкуствен интелект на Bing
До няколко години Турция може да е основен енергиен играч в региона    ©  Изкуствен интелект на Bing

Турция е напът да се превърне в основен енергиен играч на Балканите, след като започна добив на газ и откри първата си АЕЦ. Енергийна политика на южните ни съседи може сериозно да разбърка картите в региона, което да се отрази и на България. След пускането в действие на четирите блока в централата до 2026 г., се очаква тя да задоволява 10% от общото потребление на Турция.

Турция също се опитва да замени Русия като влияние в доставките на важната суровина, като ще играе основна роля с газовата си мрежа.

Изненадващо за мнозина България ще допусне азерската компания SOCAR на българския газов пазар. Защо, как и по каква причина това ще има влияние върху газовите доставки, както и върху допълнителни количества насочени към Европа, може да разберете тук.

Какво се случи

"Булгаргаз" ще подпише спогодба за дълга от 40 млн. лева на ТЕЦ "Варна" на Доган. Държавният газов доставчик води дело срещу централата от миналата година, като се договаря разсрочване. Интересно е защо въобще се стига до това споразумение за неплатени количества.

Ако сте пропуснали:

Цените на електроенергията паднаха под тавана от 200 лв./мВтч, като в последните дни има сериозни спадове по средата на деня, заради което фирмите няма да получат субсидии в новите си фактури най-вероятно.

И още:

Служебният кабинет преназначи ръководството на БЕХ с таен конкурс. Промени в борда на директорите реално няма и бившият служебен министър Андрей Живков и Иван Андреев, назначен от ГЕРБ, ще продължат да са изпълнителни директори.

Нидерландия и Великобритания изграждат най-големия трансграничен електропровод. Той ще включва и връзка с офшорни вятърни паркове в Северно море

Зелена енергия:

Облекченията за малките ВЕИ инсталации и регламентирането на енергийните общности отново влизат в парламента, въпреки че постоянно биват дискутирани там от поне 2 години. Предишният състав на НС не гласува промените, но вероятно това ще се промени сега. А България вече е в наказателна процедура и поредно отлагане би означавало сериозни глоби от Брюксел.

Европа произвежда рекордни количества ток от ВЕИ, но също така не намалява въглищата през 2022 г. Новият доклад на Ember анализира всички данни от производството и потреблението на електроенергия. Проблемът е, че въпреки многото ново ВЕИ производство, действителността в ЕС не изглежда съвсем зелена и фосилните горива са все така важни.