🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа падна до 35 евро/мВтч, въпросителните за Европа остават

Сега стойността е 10 пъти по-ниска от рекорда през миналото лято, а прогнозите са понижението да продължи през цялото лято

Цените в Европа се очаква да продължат да паднат още през следващите седмици
Цените в Европа се очаква да продължат да паднат още през следващите седмици
Цените в Европа се очаква да продължат да паднат още през следващите седмици    ©  Цветелина Белутова
Цените в Европа се очаква да продължат да паднат още през следващите седмици    ©  Цветелина Белутова

Цената на природния газ регистрира ново "дъно" за последната година и половина, след като котировките на нидерландската TTF борса паднаха под 36 евро/мВтч. Ситуацията е съвсем идентична и на новия борсов индекс на ЕС - ACER LNG само за втечнен газ, на който горивото се търгува с 4 евро отстъпка спрямо TTF. За сравнение, преди само 6 месеца цените бяха около 1350 евро, а преди 8 месеца - 330 евро/мВтч.

В зависимост от калкулациите и ако инфлацията се вземе като фактор, може да се окаже, че цената на горивото сега е реално равностойна на цени от 15-20 евро/мВтч през 2019 г.

Общо взето, данните от пазара на газ през последните седмици показват, че цените вървят устойчиво надолу след първоначалния страх от действията на Русия. Макар да не е ясно дали цените ще се затвърдят на тези по-ниски нива през оставащите месеци от годината, подобни на миналогодишните стойности изглеждат вече немислими.

Фючърсите показват евентуално покачване отново през есента, но до не повече от 50 евро/мВтч. За България ситуацията също изглежда стабилна предвид договорите за ползване на турските терминали и плановете на азерската SOCAR да стъпи на местния пазар като конкурент на "Булгаргаз".

Отразява ли се на крайния потребител

Въпреки че през последните месеци имаше доста въпросителни за различните компоненти, които образуват цената на газовия микс в страната, българския пазар също поевтинява. През май КЕВР утвърди 77 лв./мВтч, което е с 21% по-малко от априлската стойност и вече следва тренда на TTF борсата и на LNG индекса. Предните месеци "Булгаргаз" продаваше по-скъпо, тъй като формално ползваше газ от хранилището в Чирен, който бе купуван на високите цени през 2022 г.

Продължава да няма яснота как ще се случва новото нагнетяване на хранилищата не само в България, а и в Европа. През миналата година ЕС наложи да се нагнетят задължително хранилищата на 90% до началото на отоплителния сезон. Сега обаче, след края на зимата, те са пълни на над 60%, а конкретно българското "Чирен" е на 78%.

Това означава, че още през юли газовите хранилища може да са пълни до над 90%, а това означава спад в търсенето на газ и натиск върху цените надолу. Възможно е обаче заради ниската цена газовите ТЕЦ отново да бъдат натоварени и това да балансира търсенето и предлагането.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Природния газ наистина дава комфорт в жилището, а с програматора, който ни го препоръчаха от фирмата която ни пусна газа, ти сам определяш кога и колко да ти е топло, а и пестиш...

    Нередност?
Нов коментар