🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Козлодуй" изненадващо е продала евтин ток преди аварията в 6-и блок

От сделката централата е загубила близо 700 хил. лева, като няма обяснение защо е предприет този ход

АЕЦ "Козлодуй" спира заради авария за трети път в последните 6 месеца
АЕЦ "Козлодуй" спира заради авария за трети път в последните 6 месеца
АЕЦ "Козлодуй" спира заради авария за трети път в последните 6 месеца    ©  Надежда Чипева
АЕЦ "Козлодуй" спира заради авария за трети път в последните 6 месеца    ©  Надежда Чипева

Назначеното от служебния кабинет на Румен Радев ръководство на ядрената централа в Козлодуй е направило спорна сделка за продажба на електроенергия дни преди аварията в 6-и блок. От нея АЕЦ-ът е пропуснал да спечели 660 хил. лв., като няма обяснение защо въобще е бил предприет този ход.

Заедно с последвалото спиране на 6-и блок на централата на 15 април пропуснатите ползи за дружеството стават десетки милиони. А като се има предвид и аналогичната авария през есента на 2022 г., то откакто служебната власт управлява АЕЦ "Козлодуй", загубите достигат 100 млн. лв. На практика това може да се окаже най-лошият период за ядрената централа от десетилетие насам.

Ток на промоция

На 6 април без видима причина АЕЦ "Козлодуй" публикува търг за продажба на електроенергия в платформата за двустранни договори на Българската независима енергийна борса. Предложени са общо 33.6 хил. мегаватчаса в периода 10 - 16 април при начална цена 169.36 лв./мВтч.

Такъв търг фактически не е бил провеждан от 29 септември 2021 г. по една много проста причина - волатилността на цените в сегмента "Ден напред" и рискът от загуба на средства. Точно така се получава и в този случай.

След наддаването средната покупна цена на енергия в търга на АЕЦ-а е достигнала 175.3 лв./мВтч, което е донесло общо приходи 5.89 млн. лева. За същия период обаче цените на тока на платформата "Ден напред" са били с около 15% по-високи и ако централата беше продавала там, както прави абсолютно всеки ден през изминалата година и половина, щеше да спечели 6.55 млн. лв. Или с 660 хил. лв. повече.

Кой купува

Според условията на търга за всеки час в денонощието за въпросния седем дневен период се предлагат по 200 мегавата мощност, а всеки кандидат има право да наддава за минимум 1 и максимум 50 мегавата. Кой колко е взел не става ясно, тъй като борсата не публикува такава информация. Известно е само кои са били участниците в наддаването - "Актаел", "Акспо България", "Електроразпределителни мрежи Запад", "Енерго-про енергийни услуги", "Енерджи макрет", Енерджи маркет глобал", "МЕТ Енерджи трейдинг България", "Мост енерджи" и "Синергон енерджи", както и чуждестранните Ayen Energija D.O.O; Energi Danmark; Holding Slovenske Elektrarne; MFT Energy A/S и Sense Trade SRL.

Ремонт на ремонта

Според официалното съобщение от АЕЦ "Козлодуй", изпратено до медиите на 13 април, шести блок на централата е бил спрян на 15 април "за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител". Това реално е същата причина, поради която мощността беше спряна през декември миналата година.

Отново се казва, че критичните норми на изтичане на въпросния топлоносител в трети парогенератор не са достигнати и че блокът се спира превантивно, за да не стане по-голям проблем. Но именно тази формулировка беше използвана и преди 4 месеца, когато уж проблемът беше отстранен.

Сегашното аварийно спиране на 6-и блок генерира пропуснати ползи от средно 5 млн. лв. на ден. По информация на "Капитал" мощността вероятно ще бъде пусната отново още тази събота (22 април), но това значи около 35 млн. лв. пропуснати приходи.

Освен пряко за централата ситуацията има негативен ефект и върху потребителите на ток в България извън регулирания пазар. В случая те трябва да плащат повече за внос на енергия от Румъния - данните на ЕСО сочат, че всеки час от там влизат по 1000 мегавата.

Дългосрочно пък аварийните спирания на централата оказват изключително негативен ефект върху експлоатационната годност, тъй като всяко спиране и пускане на блока скъсява живота му. Нарушава се и равномерността на работата, тъй като зареденото гориво в 6-и блок няма да е изгоряло напълно до есента, когато са планирани годишният ремонт и новото зареждане.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xqv31309910 avatar :-@
    Just Бахур
    • - 5
    • + 2

    Случващото се със парогенератор 3 на 6-ти блок не е авария, а ДЕФЕКТ! Престанете да дезинформирате обществото!!!

    Нередност?
  • 2
    athanatos avatar :-@
    Athanatos
    • - 3
    • + 6

    Много моля, журналисти, не разбиращи нищо от ядрена енергетика, да не дращят глупости!!!
    При аварийните спирания не може да се говори за пропуснати ползи.
    Пропусната е единствено възможността Северозапада да се обезлюди съвсем.
    При АЕЦ печалбата е на второ място, след безопасността!

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 5

    Защото мутрите са навсякъде...

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 3
    • + 7

    правителството на радев - некадърник до некадърник и пак некадърници.

    Нередност?
  • 5
    soonzi73 avatar :-|
    Тодор Стоянов
    • + 1

    До коментар [#2] от "Athanatos":
    подготвят ни

    Нередност?
Нов коментар