Европа се отърси от газовото ембарго на Путин

Сега трябва да помисли как да се справи с Китай

Европа няма скоро отново да зависи от руския газ - не на последно място защото тръбопроводът "Северен поток" беше взривен от неизвестни засега извършители през септември
Европа няма скоро отново да зависи от руския газ - не на последно място защото тръбопроводът "Северен поток" беше взривен от неизвестни засега извършители през септември
Европа няма скоро отново да зависи от руския газ - не на последно място защото тръбопроводът "Северен поток" беше взривен от неизвестни засега извършители през септември    ©  Reuters
Европа няма скоро отново да зависи от руския газ - не на последно място защото тръбопроводът "Северен поток" беше взривен от неизвестни засега извършители през септември    ©  Reuters

Оръжията се предлагат във всякакви форми и размери. Варират от Javelin, които взривяват руски танкове, до F-16, на които украинските асове скоро може да летят. Когато инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна затъна миналата година, той посегна към оръжие, което малцина си представяха, че ще се осмели да използва - ограничаване на доставките от огромните газови находища на Русия до основните клиенти в Европа. Особено за Германия и други страни, които бяха осигурили газ за домовете и предприятията, предвижданията бяха за тежки последици - двуцифрен спад на БВП, нарастваща безработица, да не говорим за студени домове.

И все пак оръжието на Путин за масово икономическо унищожение се оказа глупаво. Кризата почти отмина и тя нанесе много по-малко вреди от очакваното. След като приключат с въздишката на облекчение, политиците трябва да помислят какво означава това, докато обмислят следващото си геополитическо предизвикателство: как да "намалят риска" от търговията на континента с Китай. Ако супероръжието на Путин се провали, колко трябва да плати Европа, за да се освободи от зависимостта си от Китай за вноса на всичко - от редкоземни елементи до мобилни телефони?

В ретроспекция, зависимостта, изградена от недалновидните политици и бизнеси от руския газ, беше безразсъдна - газът представляваше една четвърт от потреблението на енергия в Европа, а Русия осигуряваше една трета от това. И все пак ефектът от спирането на крана на Кремъл не достигна "гигакатастрофата", от която се опасяваха някои. Цените на природния газ в Европа паднаха от над 300 евро за мегаватчас миналото лято до 30 евро през последните дни. Това е високо, но се върна в нормалния исторически диапазон. Дори ако цените скочат, след като термостатите се завъртят отново през зимата, малцина очакват поскъпването да е голямо.

Бърза промяна

Как Европа премина от изчерпване на газа до това да се чуди къде да го съхранява? Бенджамин Мол, Георг Захман и Мориц Шуларик, трима икономисти, наскоро сравниха визията на проклятието с реалността в Германия. Далеч от това да пропадне в бездната, най-голямата икономика в Европа претърпя само най-леката техническа рецесия. Някои отдават това на късмет, особено меката зима в голяма част от Европа, която намалява търсенето на енергия. Икономистите откриват, че всъщност времето е в съответствие с последните години. Ако не друго, други фактори усложниха ефекта от липсата на руски газ. Оказа се например, че френските атомни централи се нуждаят от неочаквана поддръжка във възможно най-лошия момент.

Руското газово ембарго, което се провали, е полезно напомняне, че икономиките са по-приспособими, отколкото си мислят политиците.

По-скоро милиони фирми и хора в Европа се оказаха неволни герои на справянето. "Пазарните икономики имат огромна способност да се адаптират към променящите се обстоятелства", казва г-н Мол, професор в Лондонското училище по икономика. Домакинствата намалиха отоплението, поне в страни, където политиците не поставиха таван на цените на енергията в опит да успокоят избирателите. Фабриките, които някога зависеха от газа, намериха начини да преминат към други горива. "Най-жадните" за енергия сектори от промишлеността като тези, произвеждащи хартия, цимент, алуминий и някои химикали, понякога бяха затворени. Вместо това тези продукти се внасяха: на практика алтернативен начин за пренасяне на енергия до бреговете на Европа.

Доставката на енергия също се адаптира. Беше осигурен нов тръбопроводен газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан. Като се имат предвид главоломно високите цени, корабите, натоварени с втечнен природен газ (LNG), се насочиха към Европа. Смяташе се, че изграждането на терминали за разтоварване на корабите ще отнеме години, но Германия го направи за десет месеца. Затворените електроцентрали, работещи с въглища, бяха съживени и инсталирани възобновяеми източници. Държави надлъж и нашир също допринесоха за енергийния център на Европа. Може да е трудно за фабрика в Испания да се справи без газ, да речем. Но предприятие във Виетнам или Китай (където търсенето беше заглушено от блокиране покрай COVID-19) може да има повече възможности и LNG доставките бяха отклонени към Европа. Ефектите могат да бъдат брутални: Пакистан се сблъска с недостиг на електричество, тъй като неговите комунални услуги не можаха да надхвърлят гладните за газ европейци.

От "Северен поток" към без поток

Европа няма скоро отново да зависи от руския газ - не на последно място защото тръбопроводът "Северен поток", който доставяше големи количества от суровината, беше взривен през септември. Но този епизод накара политиците да се замислят кои други престъпни групи биха могли един ден да им поискат откуп. Подтикната до голяма степен от Америка, Европа иска да гарантира, че не е длъжна на Китай. Каква полза от обезвреждането на руското газово оръжие, ако то бъде заменено с подобна зависимост от китайски слънчеви панели?

Един механизъм за справяне е замяната на вноса с продукти, произведени в Европа. Тази идея, популярна сред търговските скептици във Франция, придоби популярност по време на пандемията, когато в ЕС липсваха маски за лице и парацетамол. На гласоподавателите беше обещано, че производството ще бъде "преукрепено". Така във Франция се появиха фабрики за маски (сега събиращи прах); предстои да се изгради завод за парацетамол, подкрепен от милиони държавна помощ. Руската газова бъркотия увеличи списъка с продукти, които според статистиците Европа трябва да произвежда у дома. Заложени са цели за различни сектори, като те приличат на съветските. Щедростта към заводите за микрочипове и батерии вече може да се брои в милиарди.

Другият подход е да продължите да купувате от чужбина, но да диверсифицирате. Предприятия, които биха се насочили към доставчици от една страна, често китайски, могат да бъдат тласнати към нови брегове. Под импулса на по-либерални (т.е. по-малко френски) сили в Брюксел се обсъжда именно това: обществените търгове за проекти за възобновяеми енергийни източници например ще бъдат санкционирани, ако продуктите се доставят от държава, която държи повече от 65% от пазара на ЕС. Това ще накара фирмите да погледнат отвъд обичайните китайски фабрики. Тъй като ефектът е постепенен и използва пазарните сили, той ще бъде много по-евтин.

Руското газово ембарго, което се провали, е полезно напомняне, че икономиките са по-приспособими, отколкото си мислят политиците. Но рецесията беше избегната отчасти благодарение на скъпата подкрепа от правителствата. Още по-голяма причина да се научат правилните уроци. Струва си да помислите откъде идват вашите неща. Но някои начини за намаляване на риска са по-умни от други.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petrow1973 avatar :-|
    petrow1973

    как да "намалят риска" от търговията на континента с Китай.
    Радикално - да не търгува! :)

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    Аз пък съм останал с впечатление, че не Русия спря да продава газ на Европа, а Европа се отказа да купува руски газ...В България това стапа на времето на Киро и Асен. Пък и не беше чак толкова отдавна, за да не се помни.
    С Китай е по-сложно - единствената сила, която може да инвестира милиарди е.

    Нередност?
  • 3
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1

    Много е хубаво да виждаш как държавите "изплуват" от зависимостта. Такъв спад на цените надали щяхме да имаме, ако още бяхме зависими от руския газ. Някои страни строят терминали за втечнен газ, прокарват газопроводи, това сякаш разви още повече пазара на синьото гориво!

    Нередност?
Нов коментар