🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС и Г-7 ще забранят възстановяването на доставките по руски газопроводи

Делът на Москва в европейския внос на газ спадна от над 40% преди войната в Украйна до по-малко от 10%

Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствено газовите потоци, те подчертават сериозната решимост на Брюксел да направи траен бързия и болезнен завой от десетилетията на зависимост от руската енергия
Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствено газовите потоци, те подчертават сериозната решимост на Брюксел да направи траен бързия и болезнен завой от десетилетията на зависимост от руската енергия
Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствено газовите потоци, те подчертават сериозната решимост на Брюксел да направи траен бързия и болезнен завой от десетилетията на зависимост от руската енергия    ©  Reuters
Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствено газовите потоци, те подчертават сериозната решимост на Брюксел да направи траен бързия и болезнен завой от десетилетията на зависимост от руската енергия    ©  Reuters

Г-7 и ЕС ще забранят вноса на руски газ по маршрутите, по които Москва е прекратила доставките. Това ще е първият случай, в който западните сили блокират търговията с газ по тръбопроводи след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Financial Times, като се позовава на официални лица, участващи в преговорите.

Решението, което трябва да бъде финализирано от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Хирошима тази седмица, ще попречи на възобновяването на износа на руски газ по маршрути към страни като Полша и Германия, за които Москва прекрати доставките миналата година и предизвика енергийна криза в Европа. Западът иска да гарантира, че Русия няма да увеличи енергийните си приходи, и се опитва да засили икономическия натиск 15 месеца след като Русия нахлу в Украйна.

Един от служителите, всички от които са говорили пред изданието при условие за анонимност, заявява, че този ход е "за да се уверят, че партньорите няма да променят решението си в бъдеще".

В проект на изявление на Г-7, с който Financial Times се е запознал, се казва, че групата на водещите икономики ще продължи да намалява използването на руски енергийни източници, включително да предотвратява повторното отваряне на тръбопроводи, които преди това са били затворени от Русия, като енергийно оръжие, поне докато "не се стигне до разрешаване на конфликта".

Траен енергиен завой на Брюксел

Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствено газовите потоци, те подчертават сериозната решимост на Брюксел да направи траен бързия и болезнен завой от десетилетията на зависимост от руската енергия. Забраната е символична, тъй като в началото на войната ЕС избягваше да налага санкции към потоците по тръбопроводите предвид огромната си зависимост от руския газ. Русия все пак продължи да прекъсва доставките, което доведе до скок на цените на газа и те достигнаха над 10 пъти по-високи от обичайните им нива. През последните месеци обаче цените спаднаха значително, тъй като Европа успешно намали търсенето през зимата, ускори въвеждането на възобновяеми енергийни източници и си осигури алтернативни доставки, като например морски товари с втечнен природен газ.

Делът на Москва в европейския внос на газ спадна от над 40% до по-малко от 10%, а меката зима запази натрупаните резерви в хранилищата в ЕС. Високопоставени служители са уверени, че газовите хранилища, които вече са запълнени около 60% в сравнение с около 30% по същото време през 2022 г., ще достигнат капацитета си много преди настъпването на следващата зима.

"При необичайно високите нива на съхранение на газ в европейските газохранилища за това време на годината и при цените на едро, които се връщат към нормалния ценови диапазон, може да се разбере защо европейските лидери са уверени, че този план няма да наруши сигурността на доставките в скоро време", казва Том Марцек-Мансер от консултантската компания ICIS. "Въпреки това е важно да не ставаме прекалено самоуверени по отношение на перспективите на европейския газов пазар."

Мерки и за петролопроводите

Петролопроводите, по които Русия е прекратила доставките, включително северният участък на "Дружба", който снабдява рафинериите в Германия и Полша, също могат да бъдат блокирани съгласно мерките на ЕС за предотвратяване на възобновяването на потоците. Ембаргото се обсъжда от дипломатите като част от 11-ия пакет от санкции на ЕС. Комисията заяви, че няма да коментира обсъждания на санкции или изтичане на информация.

Дипломат от ЕС посочва, че предложението се нуждае от повече разяснения от страна на Брюксел, за да се покаже как ще се промени "статуквото", особено като се има предвид, че част от петрола от Казахстан преминава през "Дружба". "Трябва да е ясно как точно ще работи", казаха те.

Берлин и Варшава, въпреки че са освободени от санкциите върху руския петрол, заявиха, че доброволно ще прекратят доставките на суров петрол през "Дружба" миналата година, въпреки че Полша продължи да получава доставки, докато Русия не ги спря през февруари. Германските рафинерии спряха да поръчват руски суров петрол от началото на тази година.

Някои от основните руски газопроводи за Европа - "Северен поток" 1 и 2 - бяха саботирани миналата година и остана само една от четирите им тръби. Но други газопроводи, като например "Ямал" до Полша, остават работещи.