Русия призна, че по-ниските приходи от енергия са проблем

Постъпленията от износ на енергия за първите четири месеца на годината паднаха до едва 27.3 млрд. долара

Намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на тази година
Намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на тази година
Намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на тази година    ©  Pexels.com
Намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на тази година    ©  Pexels.com

По-ниските приходи от продажба на природни ресурси представляват "проблем" за Москва. Това призна финансовият министър на Русия Антон Силуанов по време на видеоконференция заедно с президента Владимир Путин, който описа ситуацията на енергийния пазар като "стабилна".

Постъпленията от износ на енергия за първите четири месеца на годината паднаха до едва 27.3 млрд. долара, като за последно толкова ниска стойност е отчетена преди началото на пандемията от ковид. Спадът спрямо същия период на миналата година е 43%.

Това развитие води и до отчитането на сериозен бюджетен дефицит. Миналата седмица правителството заяви, че намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на тази година. Общите приходи на Москва пък се сринаха с близо 21% в сравнение със същия период на 2022 г., съобщава Reuters.

"Неенергийните приходи на Русия са напът да нарастват, както е планирано, с потенциал за малък излишък до края на годината, но има проблем с енергийните приходи", каза Силуанов. Енергийният сектор обаче е един от най-ключовите за руския бюджет, като изчисления на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показват, че той е отговорен за около 45% от постъпленията в него.

Според проучване на Киевското училище по икономика най-голям фактор за по-ниските постъпления са западните санкции. През декември 2022 г. страните от Г-7 и Европейския съюз (ЕС) наложиха таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел. Спрямо текста западните застрахователни компании нямат право да обслужват танкери, които превозват суровината, в случай че тя е продадена за повече от дадената цена. През февруари подобна мярка беше взета и за всички петролни продукти от страната. Отделно редица държави спряха вноса на природен газ, което доведе до стремглаво търсене на алтернативни източници. Едва 25% от спада в приходите се дължи на значително по-ниската цена на суровините, изчисляват от университета.

Именно санкциите накараха Русия да започне да продава суровините си със значителна отстъпка, тъй като обичайните купувачи спряха да разчитат на Москва. По този начин Китай и Индия се превърнаха в главните вносители, а възползването от големите отстъпки прави ситуацията дори по-добра за тях.

Въпреки това Путин започна да използва все повече незападни танкери и компании, като по този начин си осигурява заобикаляне на санкциите. През април Русия изнесе повече петрол, отколкото през който и да е месец след пълномащабното си нахлуване в Украйна миналата година. Почти 80% от доставките на суров петрол се насочват към Китай и Индия, сочат данни на МАЕ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 1
    • + 3

    Колко адекватно и обективно е да се цитира проучване на "Киевското училище по икономика" относно икономическото състояние на страна, с която са във война? Говорим принципно, без значение дали в случая казват истината или не. Или целта на финансираните от Америка медии не е да предоставят обективна информация, а да облъчват с пропаганда?

    Нередност?
  • 2
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 2
    • + 1

    Щом путинска Русия е признала че има проблем, значи проблемът е огромен!
    Задушаването на икономиката на държавата агресор трябва да продължи твърдо и безкомпромисно!
    С новото си правителство и България ще се включи активно във войната с кремълските бандити!

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#2] от "Рим":

    Дебил?

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#3] от "Weiss":

    Не, просто глупак.

    Нередност?
Нов коментар