🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Готова ли е София за нискоемисионните зони

Въвеждането през декември на зони без емисии, които ще ограничават влизането на най-замърсяващите коли в центъра, ще е първата сериозна стъпка към решение на проблема с трафика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Икономиката на София губи милиард годишно заради замърсяването на въздуха, а 60% от работещите тук обмислят да се преместят заради това.
  • Въвеждането на нискоемисионните зони след няколко месеца ще е първата смела стъпка на града по отношение на този проблем.
  • За целта обаче общината трябва да осигури алтернативи на транспорта, да използва база данни, както и да подпомогне подмяната на автомобила по примера на други европейски градове.

Ако първата ви асоциация със София сутрин е трафикът, сигурно редовно се ядосвате колко време губите в задръстване. Истината е, че губите много повече - кълбата дим влияят на личното ви здраве, както и буквално запушват икономическите артерии на самия град. Според проучване на Deloitte през 2019 г. София е загубила 13.4% от местния си БВП заради замърсяването на въздуха, което се равнява на 3.12 млрд. лв. А 60% от висококвалифицираните служители в столицата виждат мръсния въздух като достатъчна причина, за да се преместят.

През последните години София по-скоро започна да "свиква" със сивия си цвят, но вече е притисната да реши проблема с вредните прахови частици заради европейските изисквания и Зелената сделка. Първата и голяма стъпка ще бъде усетена още тази година - през декември градът ще въведе т.нар. НЕЗ, или нискоемисионни зони, ограничаващи влизането на най-замърсяващите коли в центъра.

Доколко градът е готов за нея и доколко е подготвен са спорни въпроси. Както повечето промени в София, и тази предизвиква частично недоволство и неразбиране. Но числата са красноречиви: след въвеждане на зоните с ниски емисии и такса "задръстване" Лондон отчита 27% намаляване на замърсяването с азотен диоксид и 41% намаляване на фините прахови частици от типа 2.5 (най-малките). В превод - стъпките на градовете в тази посока означават значително по-малко загубени човешки животи и по-голяма производителност на труда. И, както може да се съди от последните проучвания, намаляването на замърсяването в градовете е от значение за запазването на ценните служители в тях.

Голяма стъпка, много трудности

София реши да въведе нискоемисионни зони от този декември, като те ще важат за идеалния и широкия център. Проблемът, с който се сблъсква сега, е, че трябва дотогава да е осигурила алтернатива на хората, които ще ограничи - нещо, което към момента изглежда слабо вероятно да се случи.

"Общините трябва да осигурят първо алтернативите, след това да въведат зоните с ниски емисии. Или да направят това паралелно", обяснява Джейн Бърстън, директор на Фонда за чист въздух (Clear Air Fund), който има мисия да помага на местните власти в редица европейски държави да въвеждат политики в тази посока (виж карето).

Такива алтернативи са осигуряването на безопасно пешеходно движение и колоездене, респективно пешеходни улици и добра велосипедна инфраструктура, и по-достъпният и екологичен обществен транспорт. Освен с добра инфраструктура градовете по света подкрепят финансово гражданите си в прехода към тази промяна. София също направи добра стъпка в тази посока, като закупи с еврофинансиране 52 електробусчета за довеждащ транспорт, макар и с години закъснение, както и постепенно подменя трамваи и стари автобуси. Занапред ще е нужно тази тенденция да продължи, като внимателно се помисли и за най-подходящите маршрути за хората, както и за по-редовен транспорт и синхронизация с метрото.

"Работим с някои местни власти или национални правителства, които дават заеми на собственици със стари автомобили, за да могат да закупят електрически превозни средства. А след това заемът може да се изплати чрез икономия на гориво с течение на времето", обяснява Бърстън. Подобна схема се прилага и в таксиметровия сектор в Лондон.

Другото важно е, че при въвеждането на нискоемисионните зони трябва да се работи и с данни. Така например организацията "Зелена София" е измерила замърсяването от 20 хиляди превозни средства в реално време, за да установи колко емисии отделя всеки автомобил и сравни по регистрационния номер неговата възраст. Благодарение на тези данни са създадени статистики, които преценяват какви биха били ефектите от ограничаване на различните коли по евро категории.

"Ако ограничите всички категории до Евро 4, ще видите, че те реално са само 28% от колите, които се движат по улиците, но причиняват 85% от замърсяването с фини прахови частици, идващо от колите изобщо. Така че само като премахнете малко над една четвърт от автомобилите от пътя, вие намалявате замърсяването с над две трети. Този вид данни и доказателства са първата стъпка, защото помагат за оформянето на механизма", обяснява Бърстън.

От декември 2023 г. забраната в София ще важи за автомобили с първа екологична група. Това са автомобили без евростандарт, с EURO 1 и 2, вкл. дизелови, произведени преди 2002 г., и бензинови, произведени преди 1997 г. По предложение на съветници от "Демократична България" срокът за ограничаване на тези от втора категория (с евростандарти EURO 1, 2, 3) се измести с една година по-рано - от 2024 г., а на тези от трета - от 2027 г. вместо първоначално предвидената 2028 г. Глобата ще бъде между 50 и 500 лв. Друг любопитен елемент от приетата схема в столицата е, че се предвижда да важи само през зимния сезон.

"Аз лично никога не съм виждал подобна схема с ограничен период от време за действие, така че е трудно да се каже колко е ефективна. Но е очевидно, че колкото по-дълго действа, толкова повече стимули има за хората да сменят автомобила си и да предпочетат алтернативни видове транспорт. Така че е най-добре с течение на времето тя да действа постоянно", препоръчва Бърстън.

С годините: все повече и все по-смело

От значение е и обхватът на зоната. Общинският съвет реши да обособи зони НЕЗ в т.нар. "Малък ринг" (исторически център) и "Голям ринг" (широк център), като това разположение беше съобразено най-вече с камерите за следене на трафика, разположени там. Така се породиха основателни подозрения, че "засегнатите" просто ще изберат други маршрути, по които да минат с колата, и ефектът ще е малък.

Проучвания на европейски неправителствени организации, които са разгледали зони с ниски емисии от цяла Европа, показват обаче, че колкото по-голяма е зоната, толкова по-малък е шансът за "изместване" на автомобилното движение. И това е логично - колкото по-голям е "рингът", толкова повече време би отнемало на шофьорите да го "заобиколят", което пък би струвало и по-скъпо.

"Моето мнение е, че трябва да направите зоната толкова голяма, колкото е възможно, така че това изместване по странични маршрути да не се случва. После да се наложат на места и някакъв вид ограничения на трафика, да речем, например пешеходни улици и повече велоалеи. В началото това може да предизвика задръствания, но това ще е за кратко. Хората просто трябва да бъдат запознати с новите политики", обяснява директорката на Clean Air Fund.

Идеята е всичко да се прави стъпка по стъпка и с годините ограниченията да стават все по-строги. Такъв е и примерът с други градове, където първо НЕЗ-овете започват с по-малка площ, а след това след година или две обхватът се разраства. Една от причините за плавния преход е хората да са наясно с времето, с което разполагат, за да заменят автомобила си, тоест да има предвидимост.

Въздухът, който струва милиарди

Не на последно място, мръсният въздух и по-скоро липсата на мерки срещу него имат и икономически ефект. Tова се равнява на загуба на милиарди за икономиката на градовете - хората се разболяват и не ходят на работа или си взимат по-големи почивки през деня. Влияние има и върху психическото здраве - в края на работния ден се чувстваме изтощени, когато сме били на място с мръсен въздух, а мотивацията за работа също пада. Проучванията на Deloitte показват, че ако работим на място с по-чист въздух, се чувстваме по-склонни да вършим работата си и да сме по-концентрирани.

Показателен е следният пример от Китай: според изследване, проведено във фабрика за производство на тениски, производителността пада с 5% при измерено (дори съвсем малко) превишаване на нормите за качество на въздуха. В дните, в които има такова, се произвеждат по-малко тениски в сравнение с дните, в които въздухът е чист. А тези 5%, измерени в количество продукция, имат сериозен ефект за финансовите резултати на завода.

Въпросът с качеството на въздуха е глобален, защото има отношение към климатични цели и Зелената сделка. Затова подобни мерки срещу замърсяването постепенно започват да влизат в законодателствата на някои европейски държави. Около две трети от замърсяването на въздуха в света идва от изгарянето на изкопаеми горива за транспорт, за промишленост и енергия. Тъй като източниците са едни и същи, решенията също могат да бъдат едни и същи. Препоръките на всеки от европейските градове, които успешно са въвели нискоемисионните зони и трайно намаляват вредните си емисии, са за възобновяема енергия, електрически превозни средства, повече ходене пеша и велосипеден транспорт, по-голямо използване на обществения транспорт, по-чиста индустрия.

По-голяма част от тези решения са в ръцете на общините, което ги прави основни участници в мисията за зеления преход изобщо. "Ние работим много с общините, защото кметовете са близо до хората и имат повече желание за справяне със замърсяването на въздуха. Те могат да видят ефектите, могат да чуят хората. Това, което правим в София, е да работим със здравните специалисти, за да повишим осведомеността за въздействието на замърсяването върху здравето на хората", обяснява Джейн Бърстън.

Комуникацията с хората може би е една от най-сложните стъпки. Както предложенията за пешеходни улици, намаляване на паркоместата или лентите за движение, така и ограниченията за влизане в центъра на определени автомобили се приемат трудно. Но да помислим - преди тринадесет години нямаше пешеходна "Витошка". Сегашният ремонт на малката ул. "Шишман" пък показва, че хората вече искат повече място, свободно от коли. Двете неща не бива да се противопоставят, както казва датският арх. Ян Геел.

"Не съм против автомобилите, аз съм "за" хората", коментира преди години той в ефира на bTV. Същото е и с нискоемисионните зони - в началото може би ще има недоволство срещу забраните, но после ефектът постепенно ще започне да се усеща и хората - да го оценяват. С плюсовете (чист въздух и повече място за хората) бързо се свиква и е въпрос на време НЕЗ-овете да станат част от ежедневието ни. Разбира се, всичко това много ще зависи от политиката, която кметството реши да води и следва.

Лондон: сбогуването с "черните таксита"

Лондон е пример как един град може да се промени бързо и осезаемо, ако кметството е последователно в "зелените" си амбиции. От 2020 г. всички новорегистрирани таксита в града трябва да бъдат превозни средства с нулеви емисии (тоест електрически). Преди да въведе новите правила обаче, общината гарантира достатъчно добра инфраструктура за шофьорите, за да им помогне с прехода. Лондон постави 11 хил. точки за зареждане на EV, от които над 800 са бързи или свръхбързи. Целта е столицата да добави поне още 40 хил. до 2030 г. и да гарантира, че поне 10% от тях са бързи. "Бързи" реално са тези точки, които позволяват пълно зареждане на батерията за 30 минути и дори по-малко.

"Когато кметът на Лондон обяви, че след няколко години всички таксита, които не са електрически, ще бъдат забранени, мярката беше непопулярна. Но после, като обяви някои от мерките за подкрепа, шофьорите на таксита я заобичаха. Те знаят, че в дългосрочен план това е изгодно, защото разходите им за гориво ще са ниски. Затова инфраструктурата е нещо, което си заслужава да се спомене. Бързото зареждане е достъпно само за таксиметрови шофьори", разказва Джейн Бърстън.

Q&A Джейн Бърстън: По-добър обществен транспорт е най-важната алтернатива



Как действат нискоемисионните зони и т.нар. такса задръстване? София въвежда НЕЗ от декември, но проучва и възможността за въвеждане на таксата. Коя от двете мерки има по-голям ефект?

Мисля, че зависи от това, което се опитвате да постигнете. Такса "задръстване" се прилага за всяко превозно средство, независимо от това колко замърсява. Основната ѝ цел, както подсказва името ѝ, е да се намалят задръстванията. По този начин се дестимулирате да отидете някъде с колата.

Докато основната цел на нискоемисионните зони е да се намали вредното замърсяване на въздуха, което се отразява на здравето ни, както и парниковите газове. Заради това най-замърсяващите и вредни за здравето автомобили се забраняват. Предполагам, че и двете мерки са ефективни според целта им, като нищо не пречи да се прилагат едновременно, с един и същ обхват например. В Лондон няма да видите една област, където има само такса за задръстване, и друга област, където има само нискоемисионна зона. Така че не е възможно да се сравни коя мярка по-ефективно намалява трафика.

Нужно ли е община и правителство да подкрепят хората, които трябва да се "откажат" от замърсяващите коли, предвид че голяма част от тях са с по-ниски доходи и не могат да си позволят по-нови?

Да, могат, и не само със субсидии. По-добър обществен транспорт е една такава алтернатива. В София например има такава политика, която позволява в дни с високо замърсяване билетите за обществен транспорт да са безплатни. Да, ползването не е изцяло безплатно, но да се направи това постоянна мярка за определена група от хора е една възможност.

Друг вариант е въвеждането на услугата "паркирай и пътувай". Голяма част от живеещите извън града са с по-ниски доходи. Ако въведете на повече места тази услуга, те ще бъдат стимулирани да оставят колата си и след това да отидат в зоната, забранена за коли, и ще използват градския транспорт за тази цел.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 1
    • + 1

    На който не му харесва да си кара трошката другаде. Fuck cars

    Нередност?
  • 2
    ajq421111679 avatar :-|
    ajq421111679
    • - 1
    • + 1

    Зелен тероризъм. В началото ще са колите, после и други забрани, само гледай....

    Нередност?
Нов коментар